Vyzkoušeli jsme iOS 9. Jaké jsou novinky?

Včerejší den byl pro Apple ve znamení iOS, vypustil totiž oficiální aktualizaci na verzi s pořadovým číslem 9. Povýšit na novou verzi můžete pokud máte alespoň iPhone 4s a novější, iPad 2 a novější nebo iPad mini, do výčtu se dostal i iPod Touch 5. generace. Právě na nejzajímavější novinky se zaměříme v dnešním článku.

iOS 9

Apple včera vydal ostrou verzi iOS 9. Povýšit na novou verzi můžete pokud máte alespoň iPhone 4s a novější, iPad 2 a novější nebo iPad mini a novější nebo iPod Touch 5. generace. Ne všechny funkce budou dostupné pro všechny modely, ovšem je hezké vidět, že Apple myslí i na starší kousky ze své nabídky. Ačkoliv se může zdát, že nová verze nepřináší zásadní změny, tak iOS 9 vás po pár dnech používání vyvede z omylu.

TIP: iOS 9: první dojmy z nového systému

iOS 9: přehled novinek

Nové aplikace

Na první pohled po instalaci budete možná zklamaní, že se vlastně nic nezměnilo. Není to však pravda. Novinek je plno, jen nejsou na první pohled vidět. V iOS 9 jsou čtyři nové aplikace, jedna je staronová, a to je přejmenování aplikace Passbook na Wallet. Nejde jen o novou ikonu a přejmenování, ale do Wallet si nyní můžete přidávat slevové kupony, platební karty, letenky a další nákupní kartičky. Je to prostě taková mobilní peněženka na iOS. S platbami pomocí Apple Pay zabezpečené otiskem Touch ID dává tato změna smysl.

iOS 9

News, zabiják Flipboardu

Zcela novou aplikací je News. Zde se Apple inspiroval oblíbeným Flipboardem a vytvořil velmi podobnou čtečku vašich oblíbených magazínů. News je graficky hodně vyspělá a zdařilá aplikace. Po otevření si vyberete magazíny a oblíbené weby, které připravily obsah právě pro tuto aplikaci. News je rozdělena na pět záložek, přičemž čtení samotného obsahu zvládnete z první karty označené Pro Vás. Objeví se perex k článku s úvodní fotkou a zdroj odkud text pochází. V aplikaci se nenachází žádné reklamy, takže se můžete soustředit lépe na obsah samotných článků. Aplikaci nechybí ani offline režim, kdy si daný článek označíte a on se vám stáhne pro pozdější čtení.

iOS 9

Do News jsme se pokusili vložit některé české weby, ale pokud nemají přizpůsobení právě pro tuto aplikaci, tak se v ní články nenačtou. Další pihou na kráse je fakt, že jak Apple předeslal, aplikace je dostupná pouze pro Spojené státy, Velkou Británii a Austrálii. Pokud si tak aplikaci chcete vyzkoušet, přepněte v nastavení region na jeden ze zmíněných států. Aplikaci pak naleznete na ploše a můžete ji běžně používat.

iCloud Drive á la Dropbox

Přestože se Applu vytýká, že jeho iPhony a iPady neumí pracovat se soubory a dokumenty, tak iCloud Drive tuto situaci razantně mění. Do aplikace můžete nahrávat fotky, videa, dokumenty, řadit si je do složek, opatřovat značkami ale i dále sdílet. iCloud Drive funguje napříč iOS i s OS X, takže jde o multiplatformní záležitost, která je na rozdíl od konkurenčního Dropboxu či Google Drive pevně zaintegrovaná do systému a mohou s ním pracovat všechny aplikace. Bohužel jste limitovaní kapacitou vašeho iCloud účtu. Zdarma máte pouze 5 GB, ale za 1 € měsíčně můžete mít 50 GB.

iOS 9 – Poznámky

Za čtvrtou novou aplikaci můžeme považovat i aplikaci poznámek, která se sice vyskytuje v iOS už od prvopočátku, ale nikdy v ní nedošlo k tak dramatickým změnám. Poznámky Apple vylepšil po grafické stránce, přidal celoobrazovkový režim a změnil vytváření poznámek. V nich lze nyní formátovat text,vytvářet checklisty, vkládat odkazy ze Safari či Apple map a dokonce můžete vkládat fotky nebo otisky obrazovky. Třešničkou na dortu je pak kreslící režim kdy si ručně můžete kreslit různé skici nebo si jen tak malovat. Poznámky jsou samozřejmě synchronizované napříč vašimi zařízeními. Apple tak dohnal funkčně velmi zdařilou aplikaci OneNote od Microsoftu.

Multitasking pro iPady

Co jistě udělá radost všem majitelům iPadů je plnohodnotný multitasking. Dříve jste museli přepínat mezi dvěma aplikacemi gesty nebo použít home button. iOS 9 přináší rovnou trojí multitasking. Ten nejjednodušší vyvoláte tahem z pravé strany displeje do středu. V tu chvíli vám vyjede výběr aplikací, ze kterého si jedním kliknutím vyberete tu co hledáte a okamžitě s ní pracujete. Dosavadní aplikace zšedne a bude neaktivní. Apple této funkci říká Slide Over a slouží především k rychlé interakci na iMessage, Messenger či zaznamenání poznámky nebo události v kalendáři. Poté švihnutím palce doprava aplikaci zasunete a pracujete na právě otevřené.

iOS 9 – multitasking

Na plnohodnotný multitasking dvou aplikací musíte gesto dokončit ještě více do středu, tím se aplikace ukotví a vy v tu chvíli můžete plnohodnotně pracovat ve dvou oknech na dvou aplikacích zároveň. Tato nová funkce vám neuvěřitelně zefektivní a usnadní produktivitu práce. Bohužel Split View, jak tento režim Apple nazývá, nefunguje na všech iPadech. Spustíte ho jen na těch nejvýkonnějších, jako je iPad Air 2, iPad mini 4 nebo nedávno představený velký iPad Pro. Na tom bude jistě radost pracovat s více aplikacemi na jedné obrazovce. S připojenou externí klávesnicí vám to neuvěřitelně zefektivní práci. Právě na práci s Bluetooth klávesnicí Apple v iOS 9 myslel a nově systém umí pracovat s klávesovými zkratkami známými z Mac OS X.

Zpět!

V neposlední řadě se společnost z Cupertina snaží vložit do iOS absentující tlačítko zpět, které uživatelům Androidu netřeba představovat. V iOS 9 se vždy objeví pokud z jedné aplikace přejdete přes odkaz na druhou. Typicky z Facebooku si otevřete článek v Safari, poté se vám v horní stavové liště objeví šipka zpět na Facebook. Když na ní kliknete, systém vás přesměruje opět na Facebook. Je to velmi efektivní a hlavně mnohdy rychlejší, než se vracet jakýmkoliv jiným způsobem.

iOS 9

Nevýhodu této novinky spatřujeme ve zmizení informace, zda se iPhone nachází na Wi-Fi, 3G, LTE. Jde o to, že vám tlačítko pro návrat zpět sebere informace o stavu signálu i samotné jméno operátora.

...a další

Z méně významných novinek, které Apple do iOS 9 integroval, je třeba zmínit chytřejší Siri, která bude znát odpovědi na sportovní výsledky, počasí, akcie a další služby napojené na ekosystém od Applu. Dokonce dokáže za vás plánovat, počítat i převádět jednotky, stačí se jí jen zeptat. Bohužel toto všechno zvládne za předpokladu, že ovládáte angličtinu, němčinu a podobné celosvětové jazyky. Siri česky ani v iOS 9 nekomunikuje a neporozumí vám.

Prostředí iOS 9

Za vděk musíme brát české diktování odpovědí na zprávu, email a podobně. Nový iOS se též zaměřuje na celkovou optimalizaci, zrychlení systému a řeší situaci ohledně zabezpečení. Nyní lze zabezpečit systém i pomocí šestimístného číselného kódu a k účtu lze zapnout dvoufaktorové ověření. Špatnou výdrž iPhonu Apple řeší úsporným režimem, který dokáže přidat cennou hodinu navíc. Pro updaty nebudete potřebovat 4,5 GB místa na flash úložišti, ale s iOS 9 vám bude stačit jen 1,3 GB.

Pokud byste chtěli přejít z Android telefonu na Apple, s migrací dat vám pomůže Move to iOS Move to iOS.

Stáhnout Move to iOS

Google Play (zdarma)

Stále si myslíte, že iOS 9 nemá co nabídnout? My rozhodně ne. Podělte se s námi v diskuzi co vám na iOS 9 připadá nejzajímavější a jaké máte zkušenosti s updatem a používáním.

Diskuze ke článku
Theres
Nechapu,podle čeho vybíra tzv.nejpoužívanejší kontakty. Vybere mi ty,ktere používám jednou za pět let ani nejsou v oblíbených. Jediná věc,ktera byla fakt užitečná a je pryč.
Grom51
No hlavně se to lagguje a má to delaye na starších zařízeních
Daniel
iOS9 mam od vcera na i5 a ipade 3, no, ziadna slava...
Na i5 nevidim ziaden rozdiel pri pouzivani (nove Poznamky som este neskusal, pouzivam Evernote). Pohyb po ploche a v aplikaciach sa mi vidi trhany. Ziadne "podrzanie" na ikone app a vyskocenie "moznosti" aplikacie na i5 nie je. Necakal som ze s ios9 budem mat na i5 force touch, ale cakal som aspon nove okno s moznostami pri dlhsom podrzani na ikone app. Pozitivum je, mam asi o 1 gb viac miesta a moznost zapnut usporny rezim (ani jedno ani druhe velmi neocenim). Od aktualizacie nemajte velke ocakavania. Ale prechod boli menej ako z 7 na 8.
Ipad 3 sa z aktualizacie spametaval dost tazko. Novy multitasking je pekny, ale narocny. Tablet ho nezvlada. Ked chcem prepnut z Safari na FB Messanger, system sa pri tej prilezitosti sem tam sekne, nereaguje ani tlacidlo vypnut. v iOS8 mi to nerobilo. Urcite neodporucam. Treba pockat na update iOS9 a update vsetlych app na novy system.
Kto ma este iOS7, zavidim...
Myranux
Ahoj můžu se zeptat proč mi nefunguje youtube plouvocí ??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze