Vyzkoušeli jsme Android 4.0.4 na HTC One X: co je nového?

18

Před několika dny obdržel nejvybavenější model od HTC, One X, aktualizaci na Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. V rámci aktualizace se mírných inovací dostalo i prostředí Sense, které povýšilo na verzi 4.1. V dnešním článku se podíváme, jaké novinky si pro nás výrobce připravil.

HTC One X - oficiální fotografie

Na jaře letošního roku se na pultech našich obchodů objevilo HTC One X, vlajková loď výrobce pro rok 2012. Již tehdy HTC příjemně překvapilo a svůj špičkový model vybavilo novým Androidem ve verzi 4.0.3. Prostředí ale vyžadovalo hned tři rychlé aktualizace v poměrně krátkém sledu, které odstraňovaly různé chybky a mírně vylepšovaly výkon. Nejvýznamnější je však až v pořadí čtvrtá aktualizace, na kterou se dnes zaměříme. Aktualizace je označována jako "Maintenance Release" a nese číselné označení 2.17.401.2. Pro úplnost tedy dodám, že váš telefon aktualizuje na Android 4.0.4 a Sense 4.1.

HTC One X patří k největším telefonům dnešní doby

Aktualizace začalo HTC distribuovat 10. srpna. Pokud máte povolené automatické zjišťování, nabídne vám telefon aktualizaci sám. Pokud nemáte, zavítejte do nastavení a následně do položky „o produktu“, kde vyberete softwarové aktualizace. Než s aktualizací začnete, doporučuji se připojit na stabilní Wi-Fi a dobít telefon alespoň na 60 %.

Neviditelné změny

Po prvním zapnutí od aktualizace si takřka nevšimnete, že máte novější software a inovované Sense. Dost možná raději zavítáte do nastavení, abyste zkontrolovali, zda aktualizace doopravdy proběhla. Na první pohled totiž nejsou žádné změny patrné. Pohotovostní obrazovky, odemykací obrazovka, informační lišta i hlavní menu, to vše je stále stejné. Pokud jste prostředí před aktualizací zkoumali opravdu podrobně, možná si všimnete, že animace přechodů pohotovostních obrazovek jsou nepatrně plynulejší, což se projevuje především v případě spuštění náročnějších aplikací na pozadí. Naopak animace vstupu do hlavního menu stále vypadá spíše trhaně.

Prostředí se na první pohled moc nezměnilo

Při prohlídce telefonu narazíte na první výraznou novinku mezi aktivními tapetami. Přibyla tapeta s aktivním počasím, která se HTC opravdu povedla. Na celé ploše vidíte aktuální stav oblohy, aniž byste museli vykouknout z okna. Samozřejmě to myslím obrazně, nicméně ztvárnění se HTC povedlo.

Nová tlačítka, více výkonu

Nové prostředí Sense 4.1 mělo přinést i lepší ovládání některých aplikací. Prvně jde o internetový prohlížeč. V něm přibylo speciální tlačítko pro správu otevřených oken, pojmenované Karty. Už tedy nemusíte pracně vyvolávat kontextovou nabídku a v ní následně hledat tlačítko Karty. Přidání tlačítka si vyžádalo jednu malou úpravu horního řádku v internetovém prohlížeči. Zmizela šipka zpět, která ale stejně neměla využití, neboť stejnou funkcí zastává senzorová klávesa zpět.

Internetový prohlížeč - Android 4.0.4

Inovována měla být i klávesa pro přepínání předního a zadního fotoaparátu. Bohužel nic takového se nakonec neudálo a přepínání je stále poměrně zdlouhavé. Musíte zavítat do nastavení fotoaparátu a v jedné z položek fotoaparáty prohodit. Je to škoda, rychlé tlačítko by se jistě hodilo.

Prostředí fotoaparátu změn nedoznalo

Nového nastavení se dočkala klávesa standardně vyvolávající nabídku naposledy spuštěných aplikací. Nově si z něj opět můžete udělat tlačítko menu a tím se zbavíte teček ve spodní části displeje u aplikací, které nejsou optimalizovány pro Android 4. Nabídku naposledy spuštěných aplikací pak vyvoláte delším stiskem této klávey, což je zároveň opět návrat k méně pohodlnému vyvolání ve stylu Android 2.3.

S každou aktualizací se výrobce většinou snaží optimalizovat telefon a pokud je to možné, navýšit i jeho výkon. HTC One X ale patří mezi rychlé telefony a pouhým pohledem mnoho nepoznáme. Provedli jsme proto čtveřici benchmark testů, stejných jako v recenzi, a výsledky porovnali. V nejnáročnějším 3D testu programem Nenamark 2 se One X výrazně zlepšilo. Z hodnoty 48 FPS (snímků za vteřinu) se dostalo na 54,8, což je příjemný nárůst. Zlepšení One X vykazuje také v programu CF-Bench. Naopak v testech Nenamark 1 a Smartbench 2012 došlo k nepatrnému posunu směrem dolů.

HTC One X - verze 4.0.4 HTC One X - verze 4.0.3
volná paměť RAM 391 MB 346 MB
Smartbench 2012 4299 / 2643 4782 / 2665
CF-Bench 13918 13217
Nenamark 1 58,6 FPS 57,4 FPS
Nenamark 2 48 FPS 54,8 FPS

Majitelé však spíše ocení optimalizaci paměti RAM. Nové Sense 4.1 pokračuje v nastoleném trendu a je opět o něco méně nenasytné. Zatímco dříve zbývalo po zapnutí zhruba 346 MB RAM pro běh aplikací, nyní zbývá 391 MB RAM, což je nárůst o 45 MB.

Fotoaparát a výdrž

Viditelnou změnou prošel fotoaparát, respektive kvalita fotografií. Změnu prozrazuje už velikost jednotlivých snímků, která je v porovnání s verzí 4.0.3 zhruba o 300 až 600 kB větší. To se pozitivně podepsalo především na detailech, které již nejsou tak rozmazané. Věrnější jsou rovněž barvy a ubylo i šumu. Vše si ostatně můžete porovnat níže na ukázkových snímcích.

Porovnání exteriéru bez HDR (vlevo verze 4.0.3, vpravo 4.0.4)
Porovnání exteriéru s HDR (vlevo verze 4.0.3, vpravo 4.0.4)
Porovnání exteriéru bez HDR (vlevo verze 4.0.3, vpravo 4.0.4)
Porovnání exteriéru s HDR (vlevo verze 4.0.3, vpravo 4.0.4)
Porovnání makra (vlevo verze 4.0.3, vpravo 4.0.4)

Aktualizace se pozitivně podepsala také na výdrži, což opět všichni uživatelé určitě ocení, neboť s verzí 4.0.3 se One X dlouhou výdrží chlubit nemohlo. Nárůst sice není nijak výrazný, ale počítá se každá minuta navíc. Znovu jsme tedy provedli testy výdrže při prohlížení internetu a sledování videa na YouTube. Přesné výsledky najdete v tabulce níže. Shrnout je můžeme tak, že se výdrž zvýšila vždy o zhruba hodinku. Při běžném používání to tak v praxi znamená prodloužení výdrže i o několik hodin, a to už se počítá.

HTC One X - verze 4.0.4 HTC One X - verze 4.0.3
prohlížení internetu 307 minut 264 minut
přehrávání YouTube 394 minut 331 minut
HTC One X dostalo už čtvrtou aktualizaci, tentokrát na Android 4.0.4

Na více změn jsme prozatím nenarazili. Souhrnně řečeno se s Androidem 4.0.4 a prostředím Sense 4.1 HTC One X naučilo lépe fotit, déle vydrží a k dobru přidává ještě pár maličkostí jako například lepší hospodaření s pamětí RAM. Jak vidíte aktualizaci vy? Narazili jste například na nějakou další změnu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Vašek
Ještě přibyla možnost nastavit si pravé senzorové tlačítko jako menu, čímž dojde i k odstranění - cituji příspěvky z jiných webů - "těch blbých teček" dole na displeji v aplikacích které nejsou optimalizovány pro android 4.x což je taky velké plus. Přepínání aplikací se teď uskutečňuje pomocí dlouhého podržení toho samého tlačítka což je teď podle mě naprosto ideální.
rudy
to jo supr mobil kdyz uz 4-ta aktualizace..ale nemuzeme se divit..taiwan a android...no zbohem.
Dave
Dlouho jsem přemýšlel nad koupí Galaxy S3 a nakonec jsem se rozhodl pro HTC ONE X a jsem rád. Rychlost a svižnost s poslední aktualizací je naprosto plynulá. Navíc vylepšení zvuku Beats Audio nemá chybu.
Kubino
No co se týká fotek a baterie tak mi to připadá spíš opačné. Fotky mají po aktualizaci menší velikost a výdrž klesla. Telefon mi původně vydržel přes tři dny, teď jenom něco přes dva.
Ale nárůst plynulosti je znatelný, a tlačítko nabídky je taky lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze