Vyzkoušejte elegantně vypadající prohlížeč Via

Android aplikace týdne
5
Vyzkoušejte elegantně vypadající prohlížeč Via
  • Nový prohlížeč Via je velmi krásný a funkcemi naplněný prohlížeč pro Android
  • Nabízí bohaté nastavení domovské obrazovky, dvě verze UI, chytrá gesta či nastavitelná ovládací tlačítka
  • Ke stažení je v obchodě Google Play zcela zdarma, ale prozatím není v češtině

Každý má asi už dávno vybraný svůj oblíbený internetový prohlížeč, ale občas je příjemnou změnou zkusit trochu experimentovat a vyzkoušet něco nového. Tím může být klidně prohlížeč Via, který sice nepřináší nic nového, ale přesto je svým způsobem jedinečný.

Via Browser – Android aplikace týdne

Hlavní výsadou tohoto prohlížeče je na první pohled neuvěřitelně elegantní a jednoduchý vzhled, který upřednostňuje čistou bílou barvu s černým fontem a sem tam nějakou barvičkou. Design je velmi moderní a vypadá opravdu skvěle, navíc tu jsou ovládací lišty velmi tenké, což dává více prostoru samotnému webovému obsahu. Via je navrch velmi rychlý a díky výborné optimalizaci nezabere ani mnoho místa. Nechybí mu ani automatické a nastavitelné blokování reklam, mazání cache při každém vypnutí či inteligentní načítání obrázku – to vše aby šetřil co nejvíce dat. A musí tu být samozřejmě i povinné funkce jako záložky, noční režim, překladač stránek, privátní režim, QR čtečka či různá stahovatelná rozšíření.

Via Browser – Fast & Light

Vzhled, rychlost a šetření dat však nejsou jediné přednosti. Hezké aplikace bývají často chudé na nastavení, ale Via tím případem rozhodně není. Upravit si můžete skoro vše a v nastavováním tak můžete strávit opravdu dlouhé chvíle. Kupříkladu si lze velmi podrobně upravit vzhled domovské obrazovky, vybrat si co bude na vaší domovské obrazovce, nechybí synchronizace se speciálním účtem, nastavení uživatelského klienta a mnohé další.

Via Browser – Fast & Light

Co ovšem oceňuji nejvíce já, jsou dvě konkrétní nastavení. Předně je to výběr UI mezi klasickým, kdy jsou dvě tenké lišty pod a nad webovou stránkou, a zjednodušeným, kdy se obě spojí do jedné lišty vespod obrazovky. Vyhledávací pole i všechny ovládací prvky tak máte hezky na dosah palce a obsah stránky má hromadu prostoru, což asi ocení zejména uživatelé větších zařízení.

Další funkcí jsou operace. V nich můžete zvolit, jaká gesta chcete využívat, přičemž nechybí swipování pro přechod zpět a dopředu nebo scrollování pomocí kolébky hlasitosti. Co rozhodně jen tak někde nenajdete, je nastavení ovládacích tlačítek ve spodní liště. Ta totiž nabízí i volitelné funkce, pokud tlačítka přidržíte. Tlačítka zpět a vpřed vás tak mohou najednou přenášet na konec či začátek webových stránek, podržením domovského tlačítka zavřete danou záložku a ikonka pro záložky vám třeba okamžitě otevře novou. Funkcí tlačítek je však více a vy si je můžete nakonfigurovat, jak jen chcete.

Via Browser – Fast & Light

Via je zkrátka opravdu neuvěřitelně krásný, rychlý a funkcemi překvapivě nabitý prohlížeč pro ty, kteří hledají něco nového a jedinečně vypadajícího. Není sice prozatím v češtině, ale angličtina je tu jen základní a kdo ví, možná se někdy v budoucnu překladu dočkáme. Via je totiž poměrně nová aplikace a stále se ještě horlivě vyvíjí, ale už nyní patří mezi ty nejlepší svého druhu.

Stáhnout Via Browser – Fast & Light

Google Play (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

Asus seriály
Diskuze ke článku
Vzor
Podívali jste se vůbec na zásady ochrany osobních údajů a co shromažďují? Asi ne http://via.1year.cc/privacy-statement.html
Takže tyto aplikaci bych rozhodně nedoporučil. Další smirak
Rocky
Zkusil jsem, odinstaloval jsem. Co článek, to reklama :-( Zlatý Firefox. Sice pomalý, ale úplně bez reklam!
verva
Skvělý odzkoušeno a po dvou letech nejspíš nahradím dolphin. Konečně povedený a funkcemi nadupaný prohlížeč. Dík za tip.
jano
skusam brave browser
bez reklam, s adblockom, zalozeny na chromium a zda sa byt aj updatovany

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze