Vysokorychlostní USB 3.0 brzy i na smartphonech a tabletech

1

Stolní počítače a notebooky již vysokorychlostní standard USB 3.0 nějakou dobu zdárně používají, CES ale přineslo skvělé zprávy pro majitelé mobilních zažízení. Společnost USB Implementers Forum totiž prohlásila, že se do konce letošního roku dočkáme rychlejšího přenosu dat i na smartphonech a tabletech.

„To, co nyní trvá 15 minut, zvládnete za minutu a deset vteřin,“ nechal se slyšet Rahman Ismail, vedoucí technologického oddělení společnosti.

Nové porty dovolí mnohem rychlejší přenášení dat mezi mobilními přístroji, laptopy a stolními počítači, které již USB 3.0 mají. Rychlost se bude pohybovat kolem 100 MB za sekundu, nebo cca 800 Mbps za sekundu. Novější standard navíc bude plně kompatibilní se staršími modely, i když v tomto případě můžeme očekávat menší pokles rychlosti.

Největším problémem při přechodu na USB 3.0 pro mobily a tablety byla energie, kterou rychlostí přenos dat spotřebovává. Firma se ale snaží přijít tomu na kloub.

„Připravujeme nový systém, nové možnosti, kde se rychlý přenos dat aktivně využije a přitom nebude spotřebovávat tolik energie,“ dodal Ismail.

Smartphony a tablety nejspíše dostanou zmenšenou verzi v podobě MicroUSB na bázi technologie USB 3.0, aby se zachovala výhoda menších rozměrů. Velikost portu totiž nesmí přesahovat určitou míru a po portu VGA je právě USB další na řadě z hlediska velikosti.

Intel již slíbil implementaci rivalské technologie Thunderbolt do tabletů a smartphonů. Nejnovější PC však ukazují přítomnost obou portů, což znamená, že se toho možná dočkáme i v mobilní říši.

Zdroje: phonescoop.com, pcworld.com