Nový konektor USB Type-C dokončen a připraven k výrobě

Od nynějška by měli velcí výrobci pomalu začít používat nový konektorový USB standard, a to USB Type-C. Ten je, na rozdíl od svých předchůdů Type-A a Type-B, „oboustranný“ a nebude se vám tak stávat, že strávíte čas převracením konektoru, protože se nemůžete trefit do zdířky na telefonu nebo počítači.

Určitě velmi vítanou novinkou je nový typ koncovky pro USB, která nese název Type-C. Po starších typech A a B přináší typ C velké vylepšení v mnoha ohledech. USB Promoter Group dnes totiž ohlásilo dokončení jeho specifikací a výroba pohodlnějších konektorů pro telefony, notebooky a další elektronická zařízení tak může začít. Type-C bude kompatibilní s USB 3.1, který v současnosti není ještě prakticky nikde používán, ale dokáže nabídnout ještě vyšší rychlosti přenosu, konkrétně prý až na hranici 10 Gb/s.

Tip: Nové USB 3.1 bude mít stejné konektory na obou koncích

USB Type-C

Vzhled nového konektoru je tou největší změnou, byl totiž zmenšen tak, aby byl dostatečně robustní pro počítače, ale také dost malý pro přenosná zařízení, jako je například tablet, nebo smartphone. Rozměry konektoru jsou zhruba 8,4 × 2,6 mm, což je zhruba podobné, jako nynější microUSB konektory, a měl by být používán ve stejné podobě u veškeré elektroniky. Velmi vítanou novinkou je také symetrie tohoto konektoru, což znamená, že nezáleží na tom, jak je konektor otočený, protože je z obou stran stejný. Na trhu budou samozřejmě také dostupné redukce na Type-A a Type-B, takže neztratíte kompatibilitu s ostatními zařízeními. Kompletní popis nového konektoru naleznete v tiskové zprávě (v angličtině, PDF).

Zdroje: usb.org, arstechnica.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze