Instalace Windows 10 Technical Preview z USB snadno a rychle

10

S instalací operačního systému se odedávna spojuje instalační médium DVD nebo CD. A pokud chcete instalovat moderní Windows 7, 8 nebo 10, tak budete potřebovat taktéž optické médium. Ovšem jde to i jinak, stačí k tomu USB flash disk a jeden program. Jak na to, si ukážeme v našem článku.

V dnešní době již není mnoho počítačů vybavených optickou mechanikou a jejich počet stále klesá. A proto si ukážeme, jak si nainstalovat systém Windows z flashky, která oproti CD / DVD mnoho výhod. Jste-li uživatelem počítače bez optické mechaniky a chcete si přeinstalovat počítač, tak jste na správném místě, protože si ukážeme, jak instalovat operační systém z „flashky“, přičemž vám bude dostačovat 8 GB flash disk (někdy také SD karty), Windows XP SP2 nebo novější a taktéž 5 až 15 minut času. Mimo to nesmíte zapomenout na instalační obraz, ten pro Windows Technical Preview je zdarma ke stažení.

Krok I.: Rufus

Není nic snazšího než stáhnout program Rufus a spustit. Tento bezplatný program je univerzálním nástrojem na tvorbu bootovacích flash disků a jeho největší výhodou je, že jej není třeba instalovat.

Právě spuštěná aplikace

Krok II.: Výběr instalačního ISO souboru

Nyní vybereme instalační médium, stačí kliknout na tlačítko s ikonkou mechaniky. Bohužel tento program nepodporuje kopírování přímo z DVD média, ale je třeba mít ISO soubor, který z fyzického média můžete vytvořit kupříkladu pomocí programu ImgBurn.

Výběr instalačního média

Krok III.: Výběr disku

Nyní by bylo vhodné vybrat si koncový disk, standardně program zvolí první připojený flash disk k počítači, pokud však máte k počítači připojeno více flash disků, tak jej vyberte v horní části aplikace. Stačí mít 4GB flash disk, pokud však bude na koncovém zařízení nedostatek místa, tak vás průvodce patřičně upozorní. Dejte si pozor na to, jaké zařízení vybíráte, protože dojde k naformátování zařízení. Doporučuji alespoň 8GB flash disk, ideálně s rozhraním USB 3.0, ale to není třeba.

Krok IV.: Samotné kopírování

Nyní už stačí jen kliknout na tlačítko Start a kopírování započne, rychlost kopírování je závislá na rychlosti flash disku a zvoleném rozhraní. U USB 2.0 je nutné počítat s delší dobou kopírování.

Samotné kopírování

Krok V.: Hotovo, instalace

Po skončení kopírování se zobrazí ve spodní části aplikace slovíčko „DONE“ a stačí už jen restartovat počítač a započít bootování z flashdisku, není vyloučeno, že bude nutné nastavit BIOS či UEFI k tomu, aby bylo možné bootovat z USB disku. Proto doporučujeme instalaci jen zkušenějším uživatelům.

Hotové kopírování

Povedlo se vám instalaci uskutečnit? Podělte se s námi v diskuzi o vaše názory a zkušenosti.

Diskuze ke článku
Sakra
Takle se mi widows už zase líbí, oproti osmičkám určitě, jen nejsem takový dobrodruh abych to hned instaloval, tak bych se chtěl zeptat jestli se neví přibližné datum kdy by to mohlo být hotové.
jakub
Jo tohle jsem řešil u Win8 s nákupem nové desky. Jaké překvapení, že už nemá IDE a bez SATA mechaniky jsem byl v pr... :D Tohle by chtělo do budoucna nějak pořešit jinak než na win DVD :)
Radek K.
Radek K.
Výborný návod. Mě by ale spíše zajímalo, zda lze nainstalovat Win10 na externí disk připojení do USB?
Pokky
Jen nechápu proč je nutné stahovat externí program, když v podstatě stačí Flashku naformátovat a nakopírovat soubory z daného image souboru, dělám to takhle už celkem dlouho a žádný problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze