Výroba chytrých Google Glass stojí zhruba 1 600 Kč

2

Google před pár týdny vypustil brýle Glass do běžného prodeje, cena však byla závratných 1 500 dolarů. Zakoupit je navíc mohli jenom obyvatelé USA a to pouze jeden jediný den. Cena 1 500 dolarů byla shodná s cenou pro vývojáře z programu Explorer, vyvstala tak otázka, jaká je jejich výrobní cena, tedy cena za součástky.

Nepřehlédněte:

Google Glass

Cena chytrých brýlí Google Glass byla pro vývojáře z programu Explorer od samého začátku nastavena na 1 500 dolarů, tedy v přepočtu na 29 650 Kč. Nedávno, konkrétně 15. dubna, Google uvolnil pár kusů chytrých brýlí Glass také pro nadšence z USA, cena ale zůstala stejná jako pro vývojáře, tedy necelých 30 000 Kč. Z pochopitelných důvodů vyvstala otázka, za jakou částku Google své chytré brýle nechá vyrobit.

Server Teardown vypočítal cenu za součástky na 1 600 Kč

Všechny části brýlí vyjdou zhruba na 1 600 Kč, konkrétně na 79,78 dolarů. Mezi nejdražší části patří podle serveru Teardown procesor a konstrukční části brýlí. Například takový displej, tedy zobrazovací hranol umístěný v zorném poli vyjde v přepočtu na pouhých 60 Kč.

V konečné částce za brýle budou samozřejmě zahrnuty také náklady na vývoj, propagaci a (budoucí) distribuci, stejně tak se v ceně promítne také marže prodejců. Nutno ale podotknout, že finální verze Google Glass určená pro (tentokrát již všechny) koncové zákazníky by měla být mnohem nižší, než současných 1 500 dolarů.

Zdroje: techinsights.com