Vyhledávání na Googlu už nebude tak fajn. Zmizí úryvky i náhledy

2
Vyhledávání na Googlu už nebude tak fajn. Zmizí úryvky i náhledy
Fotografie: Pixabay
  • Při vyhledávání zmizí první věty článků a také titulní obrázky
  • Jde o reakci na novelu autorského zákona
  • Změny se začnou projevovat v následujících týdnech

Vyhledávání na Googlu bude dozajista využívat drtivá většina z nás. Bereme to jako samozřejmost, stejně tak vzhled nabízených výsledků na vyhledávaný výraz. Právě to se však v nejbližších týdnech poměrně výrazně změní. Zatímco doposud můžete vidět nejen titulek daného článku či stránky, ale také úryvek textu a obrázkový náhled doprovázející článek, po změně, o které oficiálně informuje Google na svém blogu, nezůstane kámen na kameni.

Nově bude podoba Vyhledávání, Zpráv Google a Discover značně odlišná, jedním slovem chudší. Zmizí veškeré úryvky daného článku či náhledový obrázek. Zbyde jen titulek a samozřejmě odkaz vedoucí na vyhledanou stránku. Změna souvisí s přijetím novely autorského zákona, kterou již podepsal prezident republiky. Novela přináší všem vydavatelům možnost požadovat za úryvky článků licenční poplatky. Pokud by k dohodě nedošlo a Google by úryvky či obrázky nadále používal, hrozila by mu pokuta až do výše 1 % jeho celosvětového ročního obratu. Tato skutečnost pro Google představuje nepřiměřené finanční a provozní riziko.

Google vyhledávání
Podoba výsledků vyhledávání nyní a po změně novely autorského zákona

„Novela autorského zákona bohužel představuje pro naše produkty příliš zásadní omezení a finanční a provozní rizika, která z ní vyplývají, pro nás nejsou dlouhodobě udržitelná,“ uvádí v tiskové zprávě Google.

V návaznosti na novelu autorského zákona Google musí ukončit i službu Výběr zpráv Google (Google News Showcase), která doposud umožňovala platit vydavatelům za výběr obsahu pro Zprávy Google a službu Discover.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Pokud se týká zpravodajství Google, jsem rád, že je omezeno. Většina nabídky měla ideologický podhled a naprosto nevyvážený výběr z tisku. To ale neznamená, že se něco zlepší, opět bude nutné hledat nezávislé zdroje, představující protiklad k institucemi schválenému obsahu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze