Google plánuje zrychlit instalační proces aktualizací (téměř) na polovinu

Google plánuje zrychlit instalační proces aktualizací (téměř) na polovinu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jedná se o vylepšení v rámci tzv. technologie Seamless Updates
  • Nejprve se zrychlení dočkáme u telefonů Pixel

Aktualizace chytrých telefonů by měly být (přinejmenším z hlediska úrovně zabezpečení) v ideálním případě každoměsíční záležitostí. S tím se zákonitě pojí také čas strávený samotnou aktualizací, jejíž velikost (zejména u bezpečnostních záplat) mnohdy není nijak enormní, přesto může trvat relativně dlouho. Google se proto rozhodl instalační proces aktualizací OTA (tedy aktualizací obdržených „skrze vzduch“) zrychlit, a to téměř o 50 %. Alespoň zpočátku budou mít tuto výhodou pouze smartphony Pixel, které s využitím nové kompresní technologie a práce s virtuálními A/B oddíly integrovaného úložiště zásadně zrychlí instalační proces. Konkrétně by se v případě 2,2GB balíčku mělo jednat o snížení času na 13 minut z původních 23 minut.


Vylepšena tak bude tzv. technologie Seamless Updates (viz stránky android.com), tedy aktualizací, které probíhají na pozadí a uživatele nijak výrazně neomezují v činnosti, ačkoliv je následně stále vyžadován restart zařízení. Jejich výhodou je rovněž schopnost předejít potenciálně špatně načteným/nahraným aktualizacím. Nemůže tak dojít k (někdy i nevratnému) poškození zařízení a v případě potřeby lze pokus o aktualizaci zopakovat bez dalšího rizika.

Někteří výrobci Seamless Updates do svých zařízení neimplementovali právě kvůli pomalejšímu času instalačního procesu (výměnou za možnost na telefonu pracovat), což by se mělo se zrychlením této technologie změnit. Podle androidcentral.com se má přidat například Samsung, který by mohl Seamless Updates využívat již u řady smartphonů Galaxy S23.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze