Vychytávka, kterou oceníte. Vyzkoušeli jsme měření tělesné teploty Pixelem 8 Pro

Dojmy
2
Vychytávka, kterou oceníte. Vyzkoušeli jsme měření tělesné teploty Pixelem 8 Pro
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Měření tělesné teploty je poměrně přesné
  • Prozatím je funkce dostupná pro majitele SIM vydané americkým operátorem

Před pár dny jsme vás informovali o tom, že Google aktualizoval Pixel 8 Pro, mimo jiné došlo i na aktualizaci aplikace Teploměr. Ta doposud zvládala měření povrchů různých předmětů, nově však se stejnou aplikací změříte i tělesnou teplotu. Nejde o softwarovou vychytávku, Google Pixel 8 Pro využívá speciálního laserového senzoru LDAF na zadní straně, v modulu fotoaparátu. Z tohoto důvodu je funkce dostupná jen u Pixelu 8 Pro, bohužel už ne pro Pixel 8.

Vzhledem k tomu, že pro zavedení funkce potřeboval Google příslušené potvrzení místních úřadů, funkce je prozatím dostupná jen pro občany USA, jinak řečeno, v telefonu musíte mít SIM či eSIM vydanou americkým operátorem a nejnovější aktualizaci aplikace Teploměr (Thermometer) ve verzi 1.0.597731989. My jsme toto omezení dočasně obešli, abychom se s vámi mohli podělit o reálné zkušenosti z měření.

Google Pixel 8 Pro
Teplotní senzor se nachází na zadní straně, vpravo v modulu fotoaparátu pod bleskem

Jakmile jsme Pixel přesvědčili, že používáme SIM vydanou operátora z USA, po otevření aplikace Teploměr jsme byli požádáni o udělení oprávnění k přístupu k aplikaci Fotoaparát, právě proto, že využívá LDAF. Následně se na domovské obrazovce objeví kromě možnosti „Teplota předmětu“ i nová možnost „Tělesná teplota“. Je lokalizovaná, a to i přestože u nás funkce stále k dispozici není a dost pravděpodobně hned tak nebude.

Jakmile vyberete možnost „Tělesná teplota“, ocitnete se v instruktážním prostředí, které už lokalizované není. V krátkých videích vás Google informuje, jak správně teplotu změřit – senzor musí být velmi blízko čela, navíc s telefonem musíte pohybovat, dokud neucítíte vibrace. Vzhledem k tomu, že vše děláte prakticky „naslepo“, zadní stranou telefonu k vašemu čelu, chce to trochu cviku. Máte i možnost aktivovat si hlasovou asistenci, ovšem pouze v anglickém jazyce.

Měření tělesné teploty Pixelem 8 Pro

Následně se spustí prostředí, kde je nutné vybrat věk osoby, které budete měřit teplotu, a to z možností 0–3 měsíce, 3–36 měsíců, 3 roky a více. Následně stačí stisknout tlačítko „Tap to measure“, přiložit zadní stranu Pixelu ke středu čela a během 4 vteřin udělat půlkruh, který bude směřovat od středu čela k vaší spánkové kosti. Pokud se měření povede, telefon na konci intervalu zavibruje a je hotovo.

Zkušenosti: přesně, ale přesní musíte být i vy

Naměřené výsledky jsme srovnávali s klasickým digitálním teploměrem a infračerveným teploměrem. Výsledky se prakticky nelišily, jinak řečeno, docházelo k odchylce vždy maximálně 0,1 stupně Celsia. Abyste dosáhli odpovídajících výsledků, je třeba dát si pozor na různé možné problémy, respektive nestandardní situace, mezi které patří:

  • vždy je třeba zkontrolovat, zda je senzor čistý
  • teplota by se neměla měřit po sprše nebo po příchodu z venku (v takovém případě je potřeba vyčkat alespoň 15 minut)
  • teplota by se neměla měřit na přímém slunci
  • teplota by se neměla měřit, pokud máte zpocené čelo
  • teplota by se neměla měřit v blízkosti ventilátorů, klimatizací a zdrojů tepla
  • teplota by se neměla měřit v případě, že se zařízení nabíjelo (je třeba počkat 10 minut, než zařízení vychladne)

Dalším důležitou informací je to, že Pixel 8 Pro je kalibrovaný pro měření teploty pouze na čele a pouze tak, jak uvádí instruktážní průvodce. Pokud budete měřit jinde na těle, nebo nedodržíte přesný postup, teplota se sice změří, ale nebude odpovídat realitě.

Za zapůjčení Google Pixelu 8 Pro děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, provozující internetový obchod MP.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Jakmile se teplota úspěšně změří, Google Pixel vám dá na výběr, zda chcete údaj uložit, nebo změřit znovu. Údaje lze propojit i s aplikací Fitbit, záznamy z aplikace Teploměr se po 7 dnech automaticky smažou.

Bohužel prozatím neexistuje odhad, kdy použití teploměru pro měření tělesné teploty v Pixelu 8 Pro bude schváleno i jinde než v USA, například v Evropě. Do té doby se musíte smířit s informací, že měření je opravdu přesné a až Google tuto funkci zpřístupní všem, bude se jednat o šikovného pomocníka pro všechny aktuální majitele Pixelu 8 Pro.

Technické parametry Google Pixel 8 Pro 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,6 × 76,5 × 8,8 mm, 213 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,7" (2 992 × 1 344 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetGoogle Tensor G3, , GPU: ano
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostříjen 2023, 27 000 Kč