Vychází první mobilní hra o studentských protestech proti nacistické okupaci

Train to Sachsenhausen je nyní dostupný pro Android, iOS a PC
Vychází první mobilní hra o studentských protestech proti nacistické okupaci
Fotografie: Charles Games
  • Pražské studio Charles Games a obecně prospěšná společnost Živá paměť vydávají novou mobilní hru Train to Sachsenhausen
  • Hra přibližuje události spojené s uzavřením vysokých škol 17. listopadu 1939, popravami českých vysokoškolských studentů a jejich vězněním v koncentračním táboře Sachsenhausen

Historická adventura Train to Sachsenhausen kombinuje prvky interaktivního románu s principy karetní hry, která vyhodnocuje každé rozhodnutí hráče pro vývoj dalšího děje. Hra nabízí několik různých konců, které jsou inspirovány skutečnými výpověďmi pamětníků. Výtvarné pojetí s temnou komiksovou estetikou je pak konfrontováno s autentickými dobovými záznamy a výpověďmi v podobě tzv. virtuálního muzea.


Prožijte v roli mladého studenta medicíny bouřlivé události roku 1939, tedy demonstrace proti nacistickému režimu, pohřeb Jana Opletala, zatýkání na vysokoškolských kolejích či internaci v Ruzyni a transport do koncentračního tábora Sachsenhausen. Historický obsah pro hru vytvořili historici z organizace Živá paměť.

Train to Sachsenhausen je krátká a intenzivní zkušenost, ve které může každé rozhodnutí ovlivnit váš osud,” popisuje Vít Šisler, hlavní designér hry. Hra kombinuje prvky adventury a interaktivního románu s komiksovým zpracováním, o které se postaral výtvarník Ticho 762. „Hra má silnou atmosféru zejména díky jeho výrazně stylizovaným kresbám,“ doplňuje art directorka Eva Nečasová.

Jsem rád, že můžeme přiblížit mladé generaci inovativní formou důležité historické události spojené se 17. listopadem 1939. Věřím, že aplikace vzbudí zájem dozvědět se více o osudech českých vysokoškoláků, kteří se stali obětmi nacistických represí,“ říká Pavel Voves, historik a ředitel Živá paměť, o.p.s. spolupracující na vývoji hry. Projekt Train to Sachsenhausen je realizován za finanční podpory Nadace EVZ (Erinnerung, Verantwortung und Zukunft) v rámci programu Young People Remember. „Povědomí o utrpení obětí nacistického režimu se rychle vytrácí. Zbývá už jen hrstka pamětníků této temné kapitoly naší historie, a proto je nezbytné nalézt nové způsoby, jak tento odkaz předat současné mladé generaci,” poznamenává Helge Theil, projektový manažer Nadace EVZ.

Studio Charles Games má za sebou několik mezinárodně oceňovaných historických her, které se nevyhýbají obtížným tématům. Vydalo hry Attentat 1942 a nově Svoboda 1945: Liberation, která pojednává o osvobození od nacistické okupace, odsunu sudetských Němců a nástupu komunismu k moci.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze