Eurotel spouští UMTS

Eurotel 1.prosince spouští komerční provoz sítě 3. generace UMTS doplněné o řadu služeb . Největším tahákem budou videohovory a další nové multimediální a datové služby. Podrobnosti o cenách, nabídkách a službách naleznete v následujícím článku.

Eurotel zítra jako první operátor v ČR spustí svou síť 3.generace UMTS. I když před rokem požádal o odklad až na rok leden 2007, spouští svou síť nové generace již nyní. Ze začátku bude pokryta Praha a centrum Brna, v následujících měsících se však pokrytí bude postupně rozšiřovat, přičemž lze signál UMTS logicky čekat nejdříve v největších městech a hustě osídlených oblastech. Během dvou let by Eurotel chtěl pokrýt 50 % populace. Koncem příštího roku by mělo být plně pokryto již 15 měst.

„Ke vstupu do světa UMTS není potřeba žádná aktivace – pouze SIM karta od Eurotelu a mobilní telefon podporující služby v síti UMTS.“ zdůrazňuje Eurotel ve své tiskové zprávě.

Videohovory za korunu

Cena pro obyčejné hlasové volání zůstane nezměněna, zákazník s 3G telefonem bude volat ze sítě 3G i GSM za stejnou cenu dle svého tarifu. Zaváděcí cena videohovoru, největšího taháku sítí 3.generace, činí 1Kč/min. Nabídka trvá do 30.června 2006, poté budou videohovry zpoplatněny částkou 8,33 Kč/min pro paušální zákazníky a 8, 69 Kč/min pro uživatele GO. Část volných minut u tarifů bude možno použít pro videohovory, ty jsou samozřejmě využitelné i pro obyčejná hlasová volání. .

Počet volných minut na videohovory pro jednotlivé tarify:

  Volných minut z toho i pro videohovory
Silver 100 10
Gold 200 20
Platinum 400 40
Diamant 1000 100
Optimum Profi 100 40
Pohoda 40 10

Ceny mezinárodních videohovorů zveřejněny nebyly, ale je už jisté, že v čase spuštění budou k dispozici roamingoví partneři v sousedních zemích.

Internet - vyšší rychlost za stejnou cenu

Rychlost stahování v sítích 3.generace je maximálně 384 kbps. Počátkem příštího roku ale Eurotel tuto rychlost zvýší spuštěním nadstavbové technologie HSDPA až na 1,8 Mbit/s. Během dalších dvou let se tato rychlost postupně zvýší až na 14,4 Mbit/s. Technologie HSDPA bude dostupná všude tam, kde bude i signál UMTS. Pro využívání zrychlených přenosů HSDPA však bude potřeba datová karta, protože ji ještě žádný ze současných telefonů nepodporuje.

Jednoznačně dobrou zprávou je, že cena za datový provoz zůstává oproti GSM síti nezměněna. Všichni uživatelé datových tarifů (včetně Data Nonstop) tak mohou využívat vyšších přenosových rychlostí za stejnou cenu.

Zvýhodněna však byla cena za kilobajt za placené stránky wapového portálu Eurotel Live! . Místo původních 0,30 Kč/kB si mohou tarifní i GO uživatelé prohlížet placené stránky za 0,05 Kč/kB. Zvýhodněná nabídka však platí pouze do 28.února 2006. Cena za kilobajt u stránek mimo Eurotel Live! zůstává nezměněna (tedy 0,70 Kč/kB).

Zábava – televize, video a hudba

Služba Eurotel Jukebox umožňuje poslech a stažení nejrůznějších hudebních skladeb v plné délce a vysoké kvalitě. Za starší nahrávku zaplatíte 20 Kč a za novinku 29 Kč, což jsou momentálně nejnižší ceny v Evropě! Služba Eurotel Video nabízí stahování videa. Za stažení všeobecného či sportovního zpravodajství, předpovědi počasí či výběru scén z reality show VyVolení, světa módy či erotiky zaplatíte od 6 do 30 Kč. V nabídce je také možnost sledování živého vysílání hudební stanice TV Óčko za zavádějící cenu 20 Kč/24 hod platnou do 30.6.2006. Ze svého UMTS telefonu mohou mít zákazníci také vždy přehled o aktuálním stavu dopravního provozu. Služba Eurotel on-line dopravní kamery přenáší v reálném čase obraz snímaný dopravními kamerami, které monitorují provoz na silnicích a křižovatkách, do mobilních telefonů zákazníků. Služba bude nabízena nejprve v Praze. Záměrem je postupem času rozšířit tuto službu i do dalších velkých měst v České republice. Videoinformace o dopravní situaci na nejdůležitějších místech je zpoplatněna v rámci promo akce do 30. června 2006 sazbou 1 Kč/min.

3G telefony a datové karty

Přístup ke službám v síti UMTS získají všichni zákazníci Eurotelu bez nutnosti aktivace. Vstupenkou do světa UMTS je tedy jen mobilní telefon podporující UMTS a SIM karta od Eurotelu. Při spuštění UMTS bude Eurotel nabízet 3 mobilní telefony a datovou kartu se schopností pracovat v sítích GSM i 3G.

Telefony a datové karty pro GSM/3G u Eurotelu

  Zvýhodněná cena cena Mobil+ Běžná cena u ET
Sony Ericsson K600i 1 1 8495
Nokia N70 2995 1995 12495
Nokia N90 11495 10495 19995
Novatel Merlin U630 1995 995 7495
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze