5G startuje v Česku. O2 ho dnes komerčně spustilo v Praze a Kolíně

aktualizováno
5G startuje v Česku. O2 ho dnes komerčně spustilo v Praze a Kolíně
Fotografie: O2
  • 5G síť bude komerčně spuštěna 1. července
  • Pokryto je centrum Prahy a centrum Kolína
  • K dispozici bude za příplatek 1 Kč k tarifu, který umožní vyzkoušet 5G

Aktualizováno 1. 7. 2020

Právě dnes byla v ČR komerčně spuštěna nejnovější mobilní síť 5G. Stalo se tak na malém území Prahy a Kolína. K vyzkoušení musíte být tedy v místě pokrytí a navíc mít i adekvátní mobilní telefon.

Telefony podporující 5G v síti O2

Původní text ze 17. 6. 2020

O2 v Česku od 1. července spustí v komerčním provozu síť 5G. Nabídne výrazně vyšší rychlost, nižší latenci (dobu odezvy) a násobně větší kapacitu, díky které se do sítě 5G bude moci připojit až 100× více zařízení než v síti 4G.


O2 již v loňském roce spustilo pilotní provoz v Kolíně ve spolupráci s Ericssonem, nyní však spouští provoz komerční. Jedná se o 5G NR s tím, že jde o architekturu NSA. To znamená, že pro datové služby bude používána síť 5G, pro hovory a SMS poté sítě nižších tříd. 5G bude spuštěno v 40MHz bloku v pásmu 3,7 GHz, a to s agregací se 4G v pásmech 800 a 1 800 MHz. Síťové prvky dodávají Ericsson, Nokia i Huawei, konkrétně v Praze se bude jednat právě o Huawei. Nová 5G síť slibuje v reálném pražském provozu rychlost 500 až 800 Mb/s. A pokrytí? Zatím se jedná o úzké centrum Prahy v oblasti Vinohrad, Malé strany, Letné, Dejvic. Pokrytí je zajištěno 50 stanicemi.

Pokrytí 5G O2
Pokrytí 5G od 1. července u O2

Chcete si vyzkoušet 5G? Potřebovat k tomu samozřejmě budete 5G telefon s tím, že na českém trhu jsou s O2 sítí kompatibilní Samsungy S20 Ultra 5G a Galaxy S20+ 5G. V létě potom přibude levnější Galaxy A51 5G. K tomu, abyste mohli surfovat 5G rychlostí, nebudete potřebovat žádný speciální tarif. O2 zavádí speciální promo příplatek 1 Kč měsíčně za aktivaci 5G služby s tím, že ho bude možno aktivovat k tarifům NEO Zlatý a Platinový a tarifům FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Balíček 5G na zkoušku si zákazníci těchto tarifů včetně těch, kteří je využívají ve výhodných balíčcích O2 Spolu, budou moct od července aktivovat v online samoobsluze Moje O2.

Kromě rychlejšího datování na telefonech a dalších zařízeních zákazníků je 5G důležité hlavně pro masivní rozvoj internetu věcí, propojení dopravní infrastruktury, datově náročné aplikace v terénu a další. Díky vyšší kapacitě sítě dovolí připojení velkého množství zařízení internetu věcí, ale i mobilních telefonů bez problémů s konektivitou a rychlostí připojení. Velký rozdíl by tak měl být znát třeba na koncertech, na demonstracích a dalších akcích s velkým množstvím lidí na malém prostoru, které mají stávající technologie problém obsloužit.

V Praze na Náměstí Míru jsme na Samsungu Galaxy S20 Ultra 5G naměřili při prakticky přímém výhledu na vysílač (a při několika dalších souběžně spuštěných testech rychlosti na jiných telefonech) bezmála 200 Mb/s na downloadu, což je trojnásobek hodnoty, kterou jsme ve stejný moment naměřili na telefonu s LTE. Opačná situace však nastala u uploadu, kdy jsme v 5G naměřili jen necelých 14 Mb/s, kdežto na LTE dvojnásobek. Odezva sítě byla u 5G a LTE ve stejný moment při testu překvapivě také shodná, 16 ms. Rychlejší doba odezvy u 5G se nám tak v tomto testu nepotvrdila.

Reálná rychlost 5G v Praze
V Praze na Náměstí Míru jsme naměřili tyto hodnoty v síti 5G

Další rozšíření 5G

Jak to bude s rozšiřováním 5G v Česku? To bude záviset na letošní klíčové aukci kmitočtů s tím, že momentálně se nastavují podmínky v podobě minimálních spektrálních limitů a dalších technických parametrů.

Diskuze ke článku
Valmont
NSA znamená, že download je na 5G a upload jede přes LTE, proto ta Vaše nízká rychlost uploadu. :)
Blue Sun
LOL a FUP za 0,54 s v prdely.
Offečka Jablečna
5G začne mít smysl, až ho do telefonů integruje Apple.
Muflon
Nepouzivejte speedtest, to je generator nahodnych cisel. Jako velmi kvalitni merak se mi osvedci uz nekolikrat nperf.com a speedtest od cesnetu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze