Vodafone Neomezený v EU neomezený není. Pozor na příplatky za data

6
Vodafone Neomezený v EU neomezený není. Pozor na příplatky za data
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Neomezené tarify od Vodafonu mají i v Evropské unii svá pravidla
  • Vyčerpat můžete jen omezený přísun dat, jinak riskujete příplatky
  • Nejde o žádnou novinku, strop byl stanoven již v době odstranění příplatků za volání a SMS v rámci EU

od roku 2017 můžeme v rámci EU volat a psát bez příplatků, tedy za stejné podmínky jako doma. Už tehdy však bylo potřeba vyřešit data, respektive jejich hranici, kterou může uživatel v zahraničí bez příplatku vyčerpat. Konkrétně data totiž svá omezení zkrátka musí mít, aby nedošlo k nadměrnému využívání a tedy „zruinování“ operátorů.

Může to sice působit úsměvně, pro operátory to již taková zábava není. Ti totiž stále platí za volání, SMS a data smluvním partnerům v konkrétní zemi, na což doplácí především operátoři v zemích, kde cestovní ruch není tak silný. Ti totiž nezískávají dostatek financí, naopak za fungování svých klientů v zahraničí musí platit vysoké částky. Někteří to vyřešili rozdělením dat na doma a v zahraničí, jako první s podobným modelem přišel Orange.

Bylo jasné, že podobné restrikce se musí dotknout i kompletně neomezených tarifů od Vodafonu, které byly představeny teprve před pár dny. Prozradil to také ceník operátora, přičemž záleží na tom, jak velká skupina uživatelů si neomezený tarif pořídí. Čím více účastníků, tím nižší cena za neomezený tarif, ale také menší porce dat, kterou může 1 SIM karta využít v zahraničí bez příplatku.

Data v EU pro tarif Vodafone Neomezený

Měsíčně za tarif Data v EU Příplatek za 1 GB
Neomezený pro 2 2× 998 Kč * 2× 17,15 GB 114,8 Kč
Neomezený pro 3 3× 732 Kč * 3× 12,39 GB 114,8 Kč
Neomezený pro 4 4× 599 Kč * 4× 10,01 GB 114,8 Kč
Neomezený pro 5 5× 599 Kč * 5× 9,72 GB 114,8 Kč
Neomezený pro 6 6× 599 Kč * 6× 9,53 GB 114,8 Kč

* V ceně není započítán povinný internet na doma, nejlevněji za 399 Kč (20/2 Mbit/s).

Jak si z tabulky můžeme povšimnout, s rostoucím počtem účastníků pod jednou smlouvou opravdu klesá cena, ale také objem dat. Nejvíce dat pro 1 SIM získáte v případě, že jste dva, pak je pro každého k dispozici limit zhruba 17 GB. A s tím se dovolená přežít dá. Samozřejmě se už ale nebavíme o žádném neomezeném surfování či nekonečném stahování filmů. Tabulku doplníme o informaci, že nabídku Vodafone Neomezený pro 6 je možné rozšířit v případě firemních zákazníků až na 10 SIM, a to vždy s cenou za tarif ve výši 599 Kč pro každé mobilní číslo s tím, že ostatní podmínky, včetně datového balíčku pro využití v zahraničí, jsou shodné s nabídkou Vodafone Neomezený pro 6.

A co se tedy stane, pokud svůj příděl vyčerpáte? Jak uvádí ceník, „Vodafone si vyhrazuje právo aplikovat v souladu s nařízením (EU) č. 531/2012) datový objem bez příplatku v Zóně 1, který bude aktualizován dle podmínek stanovených v tomto nařízení“. Jinak řečeno, pokud limit přesáhnete, Vodafone může účtovat příplatky, a to 0,0001148 Kč za 1 kB. Lépe se na příplatek bude dívat, pokud jej převedeme na data o velikosti 1 GB. V takovém případě bude Vodafone účtovat 114,8 Kč.

Diskuze ke článku
Mirek
Co to prosím za ceník? Je to nějaké zvláštní, protože přímo v podmínkách tarifu Neomezený se píše o limitu 45gb na sim v zóně 1 bez příplatku. Viz: https://www.vodafone.cz/podminky/podminky-doplnkovych-sluzeb/nabidka-tarifu-vodafone-neomezeny/
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Zlatý T-Mobile. Ten má skutečně neomezená data i v EU.
XYZ
Vodník je tragédie, neustálé víkendové odstávky, nejhorší pokrytí (ještě před pár lety jsem běžně slyšel pro hovoru vlastní ozvěnu), reklamština všude kam se podíváš. A když už se i takový moloch jako T-mobile rozhoupal k překvapivě výhodné akci, která nemá skoro nemá háčky, tak vodník kontruje vyšší cenou a skrytým omezením.
Petr Jurásek
Je to i pro firmy? Pevný do provozovny a dva soukromý?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze