LG Optimus One
recenze

LG Optimus One

Skvělá trefa do černého
43

Hledáte dobře vybavený Android střední třídy se skvělým poměrem ceny a výbavy? LG P500 Optimus One bude výbornou volbou. Nechybí kvalitní displej, GPS, Android 2.2, Wi-Fi, velká baterie a mnoho dalších funkcí. Co je však Achillovou patou telefonu? Je skutečně tak dobrý?

Android je čím dál tím oblíbenější. Kromě skutečně špičkových přístrojů se po střední třídě objevil i v těch nejlevnějších telefonech. Nyní nastává doba, kdy lze koupit poměrně levně (kolem 6 tisíc Kč) i velmi slušně vybavený smartphone s tímto systémem, kterému nebude chybět prakticky žádná důležitá funkce. Právě do této kategorie spadá i Optimus One, který na první pohled vypadá jako ideální kandidát na vánoční dárek. Je dobře vybavený, kompaktní a poměrně levný. Oproti konkurentům v podobě HTC Wildfire, Samsungu Galaxy 3 nebo Samsung Galaxy Spica (s těmito telefony budu v recenzi často LG porovnávat) nabízí celkově lepší poměr ceny a výbavy. Není však někde zakopaný pes? Skutečně je tak dobrý? To odhalíme v našem testu.

LG P500 Optimus One - oficiální fotografie

Technické parametry LG P500 Optimus One

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 59 × 13 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 640 × 480 px, 18 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 170 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 2 290 Kč

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset s peckovými sluchátky s dálkovým ovladačem s jedním tlačítkem a mikrofonem
  • USB kabel
  • nabíječka s USB konektorem

Pro koho je LG P500 Optimus One

  • Pro ty, co hledají telefon s Androidem za rozumnou cenu.
  • Pro všechny, kteří si potrpí na pohodlnou QWERTY klávesnici.
  • Pro zájemce o klasický smartphone, kterému nic důležitého nechybí a nabídne dobrý poměr ceny a výbavy.

Komentovaný videopohled

Design, konstrukce: nudný, ale kvalitní plast

Telefon akorát do ruky – tak by se dal charakterizovat Optimus One. Opravdu příjemné rozměry 113,5 x 59 x 13,3 mm a zaoblené tvary v kombinaci s pogumovaným plastem zajišťují vskutku pohodlné držení. Trochu vyšší hmotnost 129 gramů lze ještě překousnout, i když bychom očekávali určitě méně.

Design je velmi usedlý, díky čemuž ale telefon neurazí a je decentní

Škoda jen, že si LG více nepohrálo s designem. Telefon je do značné míry takový „nijaký“ a řada lidí jej častuje přívlastkem „nudný“. Telefon mnohem lépe vypadá například v bílých nebo fialových barevných variantách, které se do České republiky oficiálně nedovážejí a my se musíme spokojit s nudnou černou verzí. Pokud ale hledáte klasický telefon s usedlým vzhledem, který neurazí, ani nenadchne, jste na správné adrese. Konstrukci vládnou obyčejné plasty, avšak velmi dobře zpracované. Telefon ani po několika týdnech nevrže a vše sedí vzorně tak, jak má.

Obyčejně vyhlížející přední strana ukrývá za lesklým plastem poměrně kvalitní 3,2 palcový displej, pod kterým sídlí klasická čtveřice Android tlačítek (kontextové menu, domů, zpět a hledání). Rovněž přední strana (nebo alespoň její kraje) jsou pokryty pogumovaným plastem, díky kterému nevypadá telefon úplně levně. Ze stejného materiálu je vyroben kryt baterie, tvořící zcela nezajímavou zadní stranu přístroje, na které nalezneme pouze čočku fotoaparátu a logo Google. Kryt baterie drží jako přibitý, a to hlavně díky tomu, že je nutno jej z jeho umístění doslova vypáčit. Nic pro ženy s dlouhými nehty. Pokud však chcete nainstalovat paměťovou kartu (kterou nenaleznete v základním balení), nic jiného, než kryt sejmout, vám nezbude.

Boky telefonu představují jediné ozvláštnění jinak zcela nezajímavého designu. Plastová obruba s kovovým vzhledem obepíná celý telefon a integruje některé ovládací a jiné prvky. Na horní straně potěší 3,5 mm konektor pro připojení sluchátek. Na opačné, spodní, pak nalezneme microUSB konektor, sloužící pro spojení s počítačem i pro nabíjení. Pravá strana pak ještě obsahuje užitečná tlačítku pro regulaci hlasitosti hovoru, vyzvánění nebo multimédií. Zamrzí, že na boku telefonu nenajdeme spoušť fotoaparátu.

Boky telefonu ozvláštňuje stříbrná obruba

Baterie a výdrž: dvoudenní pracant

Výdrž na jedno nabití je u mnoha moderních telefonů kamenem úrazu. LG Optimus One ale nabídne Li-Ion baterii se slušnou kapacitou 1500 mAh, která by v kombinaci s poměrně malým displejem mohla slibovat slušnou výdrž. Ta je (i díky menšímu displeji) lepší, než u high-end zařízení a pracovní den vydrží i při plném zatížení bez problémů a nestane se, že by Vás telefon nechal odpoledne na holičkách. Při klasickém používání telefonu v síti 3G a Wi-Fi, se zapnutou synchronizací e-mailů, občasném poslechu hudby, surfování a několika hovory a SMS denně se výdrž pohybuje nejčastěji kolem dvou dnů s vypnutím na noc. Budete-li s datovými přenosy šetřit a deaktivujete 3G síť, lze se dostat i na tři nebo více dnů s vypínáním na noc. Celkově tak lze hodnotit výdrž jako dobrou a je rozhodně lepší, než v případě HTC Wildfire. Občas je ale dobré se podívat, za na pozadí neběží některý program, který by zbytečně vytěžoval procesor a baterii.

Baterie o kapacitě 1500 mAh se slušně drží, ale Android je žrout

Zvuk: univerzální řvoun

Pokud byste hledali speciální reproduktor, bylo by vaše pátrání marné. Jak je u Korejců zvykem, slouží sluchátko zároveň jako hlasitý reproduktor pro multimédia. Hlasitost je dostatečná a kvalita ryze průměrná.

Hodit se bude zejména 3,5 mm konektor pro sluchátka. Zvuk je však nanejvýš průměrný

Pecková sluchátka, dodávaná telefonem, poslouží pouze pro nouzový poslech a každý, kdo to myslí s hudbou alespoň trochu vážně, si připojí vlastní sluchátka do 3,5 mm konektoru. Ani pak ale není poslech ideální, zvuk je jakoby zastřený a chybí zejména možnost zvuk vyladit ekvalizérem. Pomocí programů z Marketu lze však tyto úvodní potíže vyřešit, i když ani potom nebude zvuk tak kvalitní, jako z hudebních nebo dražších telefonů. Podobně na tom jsou však dva nejbližší konkurenti (HTC Wildfire a Samsung Galaxy 2) a jedná se tak o remízu.

Displej a ovládání: tady vládnu já

Kde LG Optimus One deklasuje své rivaly v dané cenové kategorii, je displej a uživatelské prostředí. TFT displej s úhlopříčkou 3,2 palce disponuje rozlišením 320 x 480 pixelů a kapacitní dotykovou technologií. Displej je mnohem jemnější, než u HTC Wildfire (který má rozlišení pouze nedostatečných 240 x 320 bodů), jemnější než u Samsungu Galaxy 3 a lze jej srovnat se Samsungem Galaxy Spica. Oproti němu však LG podporuje multi-touch a Android 2.2 poskytuje mnohem vyšší uživatelský komfort. Displej reaguje díky kapacitní technologii dobře na dotyk a není potřeba vůbec tlačit. Na druhou stranu nelze psát například pomocí nehtů a některé dámy tak mají smůlu. Displej lze pochválit za ucházející čitelnost na slunci, kvalitní zobrazení, dobré podání barev a dobré pozorovací úhly. Trochu naopak zamrzí chybějící světelné čidlo, které by regulovalo jas displeje automaticky a šetřilo tak baterii.

Okolí displeje je lesklé, ale i tak zůstává displej dobře čitelný

Prostředí a ovládání: nejnovější Froyo boduje

Kromě displeje je velkou devizou nového LG Optimus One také operační systém Android ve své nejnovější verzi 2.2 Froyo. Někteří konkurenti disponují zatím pouze verzí 2.1 Eclair, i když například HTC Wildfire by měl update na 2.2 Froyo obdržet v horizontu týdnůl. Nejnovější Froyo přitom přináší zásadní věc – možnost instalace programů na paměťovou kartu, což u předchozích verzí citelně chybělo. LG Optimus One tedy těží z dobře optimalizovaného systému a i když by se 600 MHz procesor, kterým disponuje, mohl zdát nedostatečný, opak je pravdou. V průběhu používání jsem nenarazil na situaci, kdy bych hodnotil Optimus One jako pomalý. Nesetkáte se zpomalením systému ani špatnými odezvami. Díky 512MB RAM navíc máte vždy dostatek paměti pro vaše otevřené programy. Škoda jen, že je správce spuštěných programů v Androidu tak nedostatečný a zobrazí pouze 8 naposledy použitých programů. Na marketu ale lze bez problémů stáhnout kvalitnější správce.

Pohotovostní režim může mít až sedm obrazovek s widgety, ikonkami a složkami

LG navíc zvolilo opravdu minimální grafické úpravy uživatelského prostředí a vše je v podstatě v „holé“ verzi od Googlu. To však není na škodu a alespoň telefon nezdržují grafické nástavby od výrobce, které by mohly systém zpomalovat. Základní obrazovka se může skládat až ze sedmi obrazovek (můžete si zobrazit ale jenom pět) a prostoru pro vlastní widgety je opravdu dostatek. V nabídce nalezneme zejména Google widgety, přičemž LG do společného seznamu příliš nepřispělo. Z Marketu lze ale během několika vteřin stáhnout vše potřebné. Animace jsou plynulé a nesetkáte se s žádným sekáním. Ve spodní části sídlí čtyři ikonky, sloužící k rychlému přístupu k často používaným funkcím (lze upravit), uprostřed kterých se vyjímá nové tlačítko pro zobrazení menu, potažmo všech programů.

multitasking a možnosti nastavení pohotovostního režimu

Nechybí praktická výsuvná lišta v záhlaví displeje, pomocí které během chvilky zjistíte vše důležité. Zmeškanými hovory počínaje a dostupnými sítěmi Wi-Fi konče. Součástí lišty je i pětice tlačítek pro rychlé ovládání bezdrátových funkcí. Hlavní menu se nám ukazuje v podobě matice nainstalovaných programů, přičemž ty, které jsme si nainstalovali sami, se zobrazují ve zvláštní kategorii v dolní části. Nové kategorie lze vytvářet i přejmenovávat a všechny ikonky lze libovolně přesouvat. Zamrzí jen nemožnost vytvářet složky. Ty si ale můžete tvořit a umisťovat na domovské obrazovky. Celkově si tak lze v telefonu udělat dokonalý pořádek.

nastavení tapety a ukázka praktické horní výsuvné lišty

Díky akcelerometru není problém telefon ovládat také na šířku. Přizpůsobí se prakticky vše. O to víc bolí to, že hlavní menu tvrdošíjně trvá na vertikální orientaci a nikdo s tím nic nenadělá. Akcelerometr také utlumí vyzvánění v momentě, kdy telefon otočíte displejem k desce. Senzor blízkosti se pak postará o deaktivaci displeje v případě, že během hovoru telefon přiložíte k tváři. Potěší možnost telefon ovládat hlasově. To se týká nejen hlasového vytáčení. Hlasem lze například vytvořit a uložit poznámku, najít trasu v mapách, vyhledávat na webu nebo odpovědět na e-mail. V češtině však není ovládání tak propacované, jako v angličtině a příliš jej nevyužijete. Dobře rozumí diktovanému textu, ale pokynům ještě příliš ne. Určitě však oceníte univerzální hledání napříč telefonem. Stačí stisknout tlačítko s lupou pod displejem, začít psát a telefon dané heslo vyhledá v názvech programů, v kontaktech, kalendáři, zprávách a v dalších umístěních. Nalezení toho potřebného tak nikdy není daleko. Tlačítko s lupou navíc ve většině aplikací funguje jako rychlé hledání čehokoliv uvnitř aplikace, což je velmi praktické.

Hlavní menu si lze rozřadit do kategorií. ukázka nastavení telefonu

Fotoaparát: doslova katastrofa

Přestože si LG Optimus One ve většině disciplín vyslouží pochvalu, v sekci fotoaparátu tomu tak nebude. Zde se totiž skrývá jediná opravdová slabina tohoto telefonu. Pokud je pro vás kvalitní mobilní fotoaparát podmínkou, kterou nemůžete překousnout, poohlédněte se rovnou po jiném telefonu. Optimus One totiž disponuje pouze 3 Mpx fotoaparátem, který sice nepostrádá autofocus, ale bohužel se už jaksi pozapomnělo na jakékoliv přisvětlení. Nepotěší ani chybějící spoušť na boku telefonu a vždy je tak třeba fotit skrze displej.

fotoaparát je jedinou větší slabinou telefonu

Prostředí fotoaparátu je přitom povedené a focení pohodlné. LG si připravilo plnou paletu nastavení, kde nechybí vyvážení bílé, expozice, barevné efekty nebo citlivost. Lze si vybrat scénický režim, makro režim a potěší také detekce obličeje nebo možnost uložit do snímku GPS souřadnice místa, kde byl pořízen. Po stisknutí tlačítka na displeji telefon vždy nejdřív zaostří a poté scénu vyfotí. To celé trvá 2-3 vteřiny a rozhodně tak nejde o pohotový fotografický nástroj.

prostředí fotoaparátu je ale velmi povedené

Fotografie jsou pak kvalitativně podprůměrné. Jsou plné šumu, postrádají detaily a jsou vždy jakoby „zamlžené“. S telefonem lze vyfotit alespoň trochu akceptovatelné fotografie za slunečného dne. Za zhoršených podmínek ale kvalita rapidně klesá. Ve tmě pak nevyfotíte vůbec nic.

fotografie mají velmi špatnou kvalitu

fotky z interiéru také neoplývají kvalitou

noční fotografie

detaily jsou díky autofocusu ještě poměrně ucházející

Video je nahráváno ve standardním rozlišení VGA (640x480 pixelů) a tady LG neztrácí. Kvalitou zapadne do průměru. Nyní ale již dost kritiky a pojďme na další disciplíny, které LG Optimus One zvládá o poznání lépe.

Zkušební video (3,38 MB, 3gp)

Hudební funkce: standardní robot

Co se hudebního softwaru týče, je nabídka zcela standardní. K dispozici je pouze základní hudební přehrávač, který nabízí Android. Není špatný, protože nabídne přehlednou knihovnu s rozdělením podle interpretů nebo alb. Umožňuje též vytvářet seznamy skladeb. Při přehrávání vzorně ukáže všechny podstatné informace včetně obrázku alba a navíc je velmi rychlý. To je však zhruba tak vše. Žádné možnosti nastavení nehledejte, natož například ekvalizér. Ten by byl určitě potřeba, protože, jak jsem psal již výše, hudební výstup nepatří k nejlepším a i s kvalitními sluchátky, která si zapojíte skrze 3,5 mm konektor, má k ideálu daleko. Pro nenáročný poslech však poslouží dobře a kdo to myslí s hudbou vážněji, stáhnout si jiné přehrávače z Marketu. Nechybí rovněž FM rádio, které nabídne uložení 6 stanic do paměti a RDS. Informace o stanici se ale někdy vůbec nezobrazovaly, i když ostatní telefony kolem je bez problému přijímaly. Rádio potěší vkusnou grafikou LG s efektním virtuálním ladícím kolečkem.

hudební přehrávač je spíše základní a chybí mu ekvalizér. Nechybí ale FM rádio s RDS

Další multimédia: vše jako na podnose

Pokud začneme přehrávačem videa, opět musíme konstatovat jeho jednoduché provedení. Filmy si pustíte na šířku na celý displej a kromě přetáčení již žádné další funkce nečekejte. Videosoubory z paměti telefonu i karty se zobrazují v jednom seznamu, ze kterého je možné je rovnou pouze pustit. Potěší však podpora avi videí s kodekem DivX a Xvid, což je zajisté konkurenční výhoda oproti jiným telefonům této cenové relace. Cestou do školy či práce si tak ráno bez problému pustíte nový díl svého oblíbeného seriálu. Optimus One však nemá nijak silný procesor a pokud mají videa rozlišení vyšší, než rozlišení displeje (tedy zhruba 320 × 480 bodů), nebudou se vždy přehrávat plynule, jak je vidět i v našem videopohledu. Na HD videa bez konverze rovnou zapomeňte, s těmi si toto LG netyká. Problémem jsou i titulky. Lepší je tak nakonec sáhnout po externím programu. V nabídce narazíme i na užitečný YouTube klient, jehož funkci asi nemá cenu popisovat.

vestavěný přehrávač přehraje i avi a nechybí ani kvalitní YouTube přehrávač

Pochvalu si zaslouží prohlížení fotografií. K dispozici je standardní prohlížeč, který je však velmi povedený. Efektní a přitom jednoduchá grafika s 3D efekty, snadné ovládání a základní možnosti úpravy a sdílení fotografií (Facebook, Picasa, Twitter, Bluetooth, zprávy). Velmi praktické je automatické zobrazení vašich Picasa alb. Pokud si pomocí této služby ukládáte vaše fotky z dovolených, máte je zobrazené ihned v Galerii a můžete je tak ukázat známým kdykoliv bez nutnosti předchozího nahrání fotek do paměti telefonu. Co se týče úprav fotografií, Galerie dovolí pouze oříznutí nebo otočení. Jakýkoliv větší zásah bude muset obstarat program stažený z Marketu.

galerie fotografií s 3D efekty a integrací Picasa alb je špičková

prohlížení i sdílení obrázků je vyřešeno perfektně

Po vybalení z krabice nenaleznete v paměti telefonu jedinou hru nebo převratné aplikace. Komu nestačí základ, může sáhnout po tisících aplikací v Marketu a přizpůsobit si svůj Optimus One k obrazu svému. Žádný telefon už pak nebude stejný. Kromě Marketu naleznete v paměti ještě aplikaci LG App Advisor, která zobrazuje doporučené programy od výrobce ke stažení s odkazy na Android Market. Její reálná použitelnost v praxi je ale takřka nulová, protože jen vybírá určité programy z Marketu.

Na Android Marketu lze nalézt desetitisíce aplikací

GPS a navigace: tak napůl

LG Optimus One nabídne integrovaný A-GPS čip, který je poměrně pohotový a vaši polohu určí i v jednotkách vteřin, při studeném startu maximálně desítek vteřin. V telefonu jsou nahrány klasické Google Mapy, které postačují pro orientaci a vyhledání adres a v podstatě čehokoliv dalšího. Potěší možnost zobrazení různých vrstev (satelitní, doprava, MHD, Wikipedia) přibližovat mapu prsty (pinch-to-zoom) a pomocí aplikace Místa možnost najít restaurace, kina nebo další body zájmu v okolí. Na navigaci však zapomeňte, protože ta skrze Google Mapy stále v České republice dostupná není. Speciální režim Na cestě, který přizpůsobuje telefon k používání v autě a navigování, tak příliš nevyužijete, protože spolupracuje pouze s nedostupnou Google navigací. Pro navigaci s hlasovými a grafickými pokyny budete muset zabrousit do Marketu a přichystat si několik stovek až tisíc Kč za plnohodnotnou navigaci.

Vestavěné Google Mapy i GPS jsou fajn. Hlasová navigace ale chybí a musíte si koupit jinou aplikaci v Marketu

Zajímavým doplňkem je aplikace Layar, využívající takzvané augmented reality. Díky informacím z GPS, kompasu a akcelerometru se telefon zorientuje v prostoru a ve 3D zobrazení ukáže ve směru, kterým držíte telefon, nejbližší body zájmu. Spíše se jedná ale o zajímavou frajeřinku, než reálně použitelnou aplikaci.

zajímavá aplikace Layar díky augmented reality zobrazí nejbližší body zájmu

Telefonování: čistokrevný Android

Telefonní funkce jsou zcela v souladu s dalšími telefony s Androidem této verze. Nechybí přehledný telefonní seznam s vícepoložkovými záznamy u kontaktů, kterých lze uložit neomezené množství. Ke každému kontaktu lze kromě telefonních čísel, adres a dalších údajů uložit i profily na sociálních sítích a prohlížet historii interakce s tímto kontaktem. V telefonním seznamu lze také nechat zobrazit vaše Facebook kontakty a sloučit je s těmi v telefonu a Google účtu (to však není tak snadné, jako u HTC, kde vám tyto operace prostředí Sense samo nabídne).

k telefonnímu seznamu nelze mít výtky. Vše se navíc prvotřídně synchronizuje s Googlem nebo Facebookem

Na dalších záložkách je kromě telefonního seznamu k nalezení registr hovorů nebo skupiny. Vše je plně synchronizované s Google účtem, bez kterého nemá používání telefonu s Androidem příliš smysl. Vytáčení čísla se provádí hned na další záložce. Vše je přehledné, rychlé, pohodlné a v podstatě nemám co vytknout. Pokud se zaměříme na kvalitu hovoru, lze konstatovat ryzí průměrnost. Zvuk je standardně hlasitý a nemělo by se stávat, že byste druhého účastníka hovoru měli potíže slyšet.

telefonování s robotem...

Zprávy, sociální sítě, organizace času: vše je uvnitř

Standardními funkcemi pro psaní SMS a MMS zpráv LG nepřekvapí a jedná se o klasický Android. Do telefonu lze uložit v podstatě neomezené množství zpráv, vše záleží pouze na vnitřní paměti. To samé platí i o e-mailovém klientu, který umí samozřejmě pracovat s přílohami, stahovat poštu v zadaných intervalech a mnoho dalšího. Oproti například Sony Ericssonu Xperia X8 potěší možnost nastavit více než jednu vlastní e-mailovou schránku. Praktická je také množnost zobrazit kombinovaný seznam příchozích zpráv ze všech nastavených schránek, což rozhodně šetří čas. V případě Gmail e-mailu pak jsou dostupné i štítkovací a další funkce této službě vlastní.

Špičkový je gmail prohlížeč - ovládání je snadné a možnosti široké

Psaní na displeji je relativně pohodlné, i když se občas projeví menší úhlopříčka. Displej však na dotyky reaguje spolehlivě a během pár dní lze psát obstojně rychle. Hardwarovou klávesnici například za chůze nic nenahradí, ale to je daň za pokrok. Klávesnici bych vytknul snad jen nevhodně malý mezerník. Pokud píšete mezeru pravým palcem, bude se vám často (zejména z počátku) stávat, že budete místo něj soustavně mačkat tečku. Také zamrzí horší slovník, který takřka neopravuje a učení vlastních nových slov také není příliš pohodlné. Například HTC má slovník a psaní na klávesnici vyřešeno lépe. Na druhou stranu lze ale tento problém vyřešit stažením programů z Marketu. Uvážíme-li cenovou kategorii, ve které se Optimus One nalézá, je na něm psaní nadprůměrně pohodlné.

Nechybí možnost nastavení více e-mailových schránek

Ve výbavě samozřejmě nechybí aplikace pro přístup k sociálním sítím Facebook a Twitter. Obě jsou velmi kvalitně zpracovány a umožní ze základních funkcí v podstatě vše, co je možno provést v prohlížeči. Na Facebooku tak kromě prohlížení statusů můžete uploadovat a prohlížet fotky, spravovat události, zprávy, přátele a mnoho dalšího. Vše je pohodlné, plynulé a graficky dobře a přehledně zpracované.

Aplikace pro Facebook a Twitter jsou výborné

Organizační funkce: dokonce i dokument upraví

Mezi organizačními funkcemi přináší LG Optimus One běžný standard, avšak s jedním příjemným překvapením. Nechybí klasický kalendář s přehledným denním, týdenním i měsíčním náhledem, úkoly ale chybí. LG navíc nenabízí widget na plochu, zobrazující nejbližší události. Jeho stažení z Android Marketu je však jen otázkou několika kliknutí. V kalendáři se hodí možnost zobrazit více vlastních kalendářů a kombinovat dokonce i ty, které se synchronizují s počítačem a ty z Google účtu. Dodávat, že se vše bez problémů s Googlem synchronizuje by bylo u Android telefonu nošení dříví do lesa. Součástí výbavy je i opakovaný budík s možnosti nastavení buzení na jednotlivé dny a množstvím separátních časů buzení, které lze nastavit. Nechybí rovněž jednoduchá kalkulačka a diktafon. Vhod jistě přijde i jednoduchá vestavěná aplikace oznamující počasí a nejnovější zprávy.

Kalendář zobrazí všechny vaše osobní i Google kalendáře - ovládání i zobrazení jsou velmi dobré

V nabídce LG Optimus One bychom rozhodně neočekávali aplikaci pro prohlížení a dokonce úpravu Office dokumentů. Ale hle, ona tu je. Jedná se o plnou verzi ThinkFree Office, která zvládá prohlížení a úpravu Word, Excel a Powerpoint dokumentů (formáty 2007, 2003 a starší) a prohlížení PDF souborů. Zvláště úprava dokumentů se v této cenové kategorii telefonů neočekává. Vše ale funguje velmi dobře a i když na telefonu asi nenapíšete román, lze provádět základní úpravy textu. Ve Wordu zvolíte styl písma, zarovnání textu a vložit lze i obrázek případně kresbu nebo graf. V Excelu i Powerpointu lze provádět také podobné základní operace. Pokud vám tedy někdo e-mailem pošle dokument a vy v něm chcete provést malou opravdu a poslat zpět, nemusíte hledat aplikace na Marketu. ThinkFree Office navíc nabízí 1GB prostoru na webu, kam si můžete synchronizovat dokumenty pro snadný přístup v zařízení. Prohlížení PDF souborů je pohodlné a bezproblémové. Nechybí funkce pinch-to-zoom, přizpůsobení zobrazení pro čtení, záložky nebo hledání v textu. Jedním slovem perfektní.

Prohlížení PDF souborů v aplikaci ThinkFree je vyřešeno bravurně

Překvapí i snadná možnost upravovat Office dokumenty

Internet, sociální a datové funkce: dobrý prohlížeč a rychlá data

LG zde nabízí standardní integrovaný prohlížeč, tedy Android browser na Webkitu. Prohlížeči nelze v podstatě nic vytknout, Android je v této disciplíně velmi silný. Načítání stránek je rychlé, posouvání po nich plynulé a pohodlné. Pokud je však stránka delší, občasné sekání zaznamenáte. Text lze přibližovat multi touch gestem a velmi se hodí také přizpůsobení textu šířce displeje, což například iPhone vůbec neumí. Samozřejmě lze prohlížet i v režimu na šířku a nechybí ani možnost otevření více záložek, přičemž nejvíce si jich můžete otevřít osm – to jistě bude většině uživatelů dostačovat.

Webový prohlížeč je velmi dobrý. Nepotěší ale absence podpory Flash

I přes přítomnost Androidu 2.2 se nepotěší LG Optimus One absencí podpory Flashe. Naštěstí ale telefon rozezná na stránce YouTube video a nabídne jeho spuštění v externím přehrávači. Poměrně snadno lze na stránce i vybírat, vyhledávat a kopírovat text. Drobností je chybějící vyhledávání telefonních čísel nebo e-mailů, což je například na Nokích velmi užitečné. Mnoho uživatelů také zatím marně čeká od výrobce na synchronizaci záložek s prohlížečem Google Chrome. To však lze vyřešit stažením aplikace z Marketu.

S novým Androidem si snadno z telefonu vytvoříte bezdrátový hotspot

Co se datové výbavy týče, drží si LG Optimus One velmi slušný standard. Díky přítomnosti sítí 3.generace se můžeme těšit na svižné stahování díky technologii HSPDA (rychlost až 7,2 Mb/s). Komu by to nestačilo, může přepnout na vždy užitečné Wi-Fi (zde 802.11 b/g). S počítačem telefon spojíte přes micro USB, kterým lze pochopitelně i nabíjet. Samozřejmě nechybí režim Mass Storage, který lze i v nastavení zakázat a nechat telefon jen nabíjet. Modrý zub také nechybí a můžeme se těšit na verzi 2.1 se zrychleným přenosem díky podpoře EDR.

Zhodnocení: takřka ideál?

LG Optimus One se opravdu ukázal jako velmi vyvážený a povedený telefon. V průběhu jeho používání jsem, až na tragický fotoaparát, nenarazil na věc, která by mi vadila. Ovládání je pohodlné, displej kvalitní, procesor i RAM paměť vyhovující, reakce telefonu a odezvy prostředí vzhledem k ceně velmi dobré a v neposlední řadě potěší slušná výbava, čítající rychlé HSDPA, Wi-Fi, GPS a kvalitní organizační výbavu včetně možnosti upravovat dokumenty. Ocenění si zaslouží i baterie s velkou kapacitou, díky které je výdrž oproti konkurenci mírně nadprůměrná. Velkou devizou je Android 2.2 Froyo, díky kterému lze například instalovat aplikace na paměťovou kartu. Negativem telefonu je již řečený špatný fotoaparát, kterému také citelně chybí LED dioda a jako průměrný lze hodnotit zvuk telefonu, a to jak přes sluchátka, tak přes hlasitý reproduktor. Ani tato dvě větší negativa však nesrazí výborný poměrně ceny k výbavě a nelze se divit, proč je LG Optimus One ideálem mnohých. My jej také můžeme s čistým svědomím doporučit všem, kdo nehledají telefon s výborným fotoaparátem a zvukem, ale chtějí slušný dotykový telefon do 6 tisíc Kč.

lg-p500-optimus-one
Klady
  • kompaktní tvary, dobře se drží v ruce
  • kvalitní konstrukce
  • baterie s velkou kapacitou 1500 mAh
  • vzhledem k ceně kvalitní kapacitní displej s dobrou citlivostí
  • dostatečná paměť RAM
  • prohlížení i editace dokumentů Office v základní výbavě
  • přehrávání avi videí
  • kvalitní webový prohlížeč
  • přítomnost Wi-Fi, 3G s HSDPA a GPS
  • dobrý poměr ceny a výbavy
  • Android 2.2 Froyo s plynulým během a novými funkcemi
Zápory
  • nudný design v černé barevné variantě
  • zvukový výstup je podprůměrný
  • chybí ekvalizér hudebního přehrávače
  • chybí spoušť fotoaparátu na boku
  • špatný fotoaparát s chybějící LED diodou
Diskuze ke článku
anoným
mám ho asi měsíc od vodafonu, je to muj prvni smartphone, myslim že jsem vybral dobře. a na marketu je hodně jinych přhravaču s ekvalizerem.
a nezapomente si stahnout Launcher pro - ovladaci prostředi, myslim že lepši než htc sense
alf
dotaz? wildfire má již 2.2 ?Pokud ano myslím že výběr by byl jasný i když s horším displeyem
Martin Pultzner
Dobrý den,
Update Wildfire na Android 2.2 již měl být v době vydání recenze venku, ale nyní se dívám, že je termín stanoven na "nejbližší týdny". Omlouvám se tedy za nepřesnost, Wildfire v tento moment tedy Froyo nemá, ale do Vánoc jej mít bude. V recenzi jsem toto opravil a děkuji za upozornění.
petr
Foťák je to poslední co mne na mobilech zajímá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze