Samsung i5800 Galaxy 3: recenze lesklého Androida
recenze

Samsung i5800 Galaxy 3: recenze lesklého Androida

9

Oblíbená řada Galaxy získává cennou posilu v podobě modelu i5800. Ten v návaznosti na svého předchůdce opět nabízí operační systém Android. Zapracoval však na designu i snadnějším ovládání. Výbava je spíše průměrná a zaujme snad je přítomnost Wi-Fi a GPS. Vše je vyváženo slušnou cenou, která rozhodně zaujme.


Samsung i5800 Galaxy 3

Prozatím se zdá, že úmysl Sony Ericssonu stát se jedničkou na poli telefonů s Androidem je jen zbožným přáním, které v dohledné době nemůže být uskutečněno. To potvrzuje i aktivita konkurence, zejména Samsungu, který doslova zaplavuje střední třídu telefonů novými modely. Nejnovějším přírůstkem je celým názvem model i5800 Galaxy 3. Z prvního číselného označení by se mohl jevit jako nástupce i5700 Galaxy Spica. O přímého nástupce ale nejde. Novinka vsází na zdařilý design, Android 2.1 a přívětivé uživatelské prostředí, které obstarává TouchWiz 3.0.

Technické parametry

Rozměry113,5 x 55 x 12,9 mm
Hmotnost109 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový – kapacitní, aktivní, rozlišení 240x400, úhlopříčka 3,2" , technologie multi-touch
Procesor667 MHz
Paměť256MB RAM, 170 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 1GB karta)
Otevřený operační systém Android 2.1
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, AMR, OGG, MIDI), FM rádio s RDS, video přehrávač (podpora MPEG4, H.263, H.264, DivX, XviD, WMV) internetový prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, automatické rozpoznání obličeje a úsměvu, Geo tagging nahrávání videa (320 x 240 px)
Navigace GPS integrovaná A-GPS, Google Maps
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 3.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 3,6 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi b/g/n
Baterie a výdrž 1500 mAh
Doba hovoru: 900 minut
Pohotovostní doba: 625 hodin
Cena a dostupnost 5950 Kč
září 2010

Design a konstrukce: všude samé prsty

Korejský výrobce si dal záležet při navrhování designu nového modelu. Zvoleny byly zaoblené hrany a lesklý plast, který nejenže přitahuje otisky prstů, ale také si bohužel s chutí zavrže. Zadní strana je navíc zkosená, což přispívá k lepšímu držení v dlani. Záporem je ovšem nestabilita telefonu. Jste-li tudíž zvyklí mít telefon položený na stole a takto jej ovládat, u Galaxy 3 nepochodíte. Rozměry dále činí 113,5 x 55 x 12,9 milimetrů. Relativně v slušných mezích se drží i hmotnost 109 gramů.

Nevím, zda je to jen můj osobní dojem, ale telefony Samsung vypadají minimálně z přední strany, až na malé detaily, stále stejně. Dominujícím prvkem je dotykový displej, pod nímž se ukrývá trojice kláves. Nad displejem již tradičně logo výrobce a za mřížkou schovaný reproduktor. Pokud se přesuneme na boky telefonu, nalezneme pouze klávesy regulující hlasitost, které se u Samsung nacházejí na levém boku. Poslední tlačítko se pak nachází na horní hraně a slouží k uzamknutí přístroje či k vypnutí/zapnutí telefonu. Společnost mu dělá za krytkou schovaný microUSB konektor a 3,5 mm jack konektor.

Zadní strana je celá z jednoho kusu plastu. Nebýt oněch výše zmíněných zkosených hran, byla by snad ještě nudnější, než je nyní. Zpestřujícím maximem je chromové lemování čočky fotoaparátu, u kterého se výrobce neobtěžoval přidat ani informaci o počtu megapixelů. Natož třeba praktickou LED diodu.

Baterie a výdrž: pořádná nálož

Po vyloupnutí zadního krytu se vám naskytne pohled na opravdu velkou baterii. Zabírá takřka celou zadní část. Odůvodnění přijde záhy. Disponuje totiž kapacitou 1500mAh. Takovou kapacitou se v současnosti může chlubit opravdu jen několik málo telefonů. Samsung Galaxy 3 navíc nedisponuje extra rychlým procesorem, ani obřím displejem. Jeho výdrž tudíž šplhá při nenáročném používání až na 5 dní. Samozřejmě při napsání více textových zpráv už výdrž klesá. Pokud ještě hodláte surfovat přes 3G síť či Wi-Fi, spadne výdrž zhruba na dva dny. Nabíjení je možné jak klasicky nabíječkou, tak i pomocí USB kabelu.


SIM kartu i paměťovku lze vyjmout i s umístěnou baterií

Displej: uznávaný standard

Displej nabízí tradiční úhlopříčku 3,2 palců a na ní rozlišení 240 x 400 pixelů. Očekával jsem sice o něco více, nicméně i tak je displej dostatečně jemný, čitelný z ostrých úhlů či na slunci. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní a potěší i přítomnost multi-touch, které využijeme zejména při jakémkoli přibližování.

Uživatelské prostředí: sedm je šťastné číslo

V Samsungu i5800 Galaxy 3 běží operační systém Android ve verzi 2.1. Upgrade na současnou verzi 2.2 je rovněž v plánu. Celé prostředí je navíc ještě vylepšeno o nadstavbu TouchWiz 3.0. V každém případě však zůstaly zachovány snad všechny výhody Androidu. Pro začátek ještě uvedu, že Galaxy 3 rozhodně není žádný šnek. Na jeho celkové rychlosti má svůj podíl procesor o taktu 667 MHz a 256 MB paměti RAM.

Základní obrazovka se může skládat až ze sedmi obrazovek a prostoru pro vlastní widgety je opravdu spousta a nehrozí situace vzájemného překrývání. K dispozici jsou jak widgety pod hlavičkou Androidu, tak od samotného Samsungu. Z jeho nabídky zaujme především zdařilé zpracování widgetu s počasím, který zároveň ukazuje i aktuální čas. Ve spodní části sídlí čtyři ikonky sloužící k rychlému přístupu ke kontaktům, zprávám, číselnému ciferníku a samozřejmě do menu. Efektně vypadají přechodové animace. Zásluhu na tom má i dostatečná rychlost telefonu.

Zachována zůstala praktická horní lišta, pomocí které během chvilky zjistíte vše důležité. Ztracenými hovory počínaje a dostupnými sítěmi Wi-Fi konče. Hlavní menu je v základu dvou stránkové a sestavené do matice 4x4 ikony. Se staženými aplikacemi se však menu bude rozrůstat. Chaosu se ovšem nemusíte vůbec bát. Důležité ikony si jednoduše naskládáte na první stránku. Komu by navíc nevyhovovalo tabulkové uspořádání, může zvolit strukturu seznamu. I v ní je pohyb díky kinetickému scrollování velmi snadný.

Prostředí menu se díky přítomnosti TouchWiz 3.0 od holých Androidů liší. Jiné jsou například jednotlivé ikonky. Jsou detailně propracované a pěkně barevné. Samsung také, dle mého velmi správně, zasáhl do nabídky Nastavení. Ta je nyní lépe uzpůsobena pro začínající uživatele. Obsahuje jednoduché a ihned jasné popisky bez dalších zbytečností, které mohou někoho zmást.

Díky akcelerometru není problém telefon ovládat také na šířku. Přizpůsobí se prakticky vše. O to víc zamrzí, že hlavní menu tvrdošíjně trvá na vertikální orientaci a nikdo s tím nic nenadělá. Akcelerometr také utlumí vyzvánění v momentě, kdy telefon otočíte displejem k desce. Senzor blízkosti se pak postará o deaktivaci displeje v případě, že během hovoru telefon přiložíte k tváři.

Telefonní seznam: po korejsku

Malými změnami prošel také seznam kontaktů. Obsahuj nyní abecední lištu po levé straně, kde velmi usnadňuje vyhledávání. V horní části jsou k dispozici čtyři záložky. První záložka nabídne klasicky celý seznam uložených kontaktů. V druhé je vše rozděleno do skupin. Ve třetí získáte perfektní přehled o všech uskutečněných, ztracených nebo přijatých hovorech. Čtvrtá záložka nabízí propojení se sociálními sítěmi. Samotný telefonní seznam bude zřejmě vyhovovat většině. Nabízí mnoho položek, které snadno přímo při zadávání nového kontaktu nakonfigurujete. Paměť je teoreticky neomezená.

Zprávy: pohodlná QWERTY klávesnice

Jak už je u Androida zvykem, i Galaxy 3 nabízí široký arzenál možností a funkcí zpráv. Velmi povedeným systémem je rozdělování příchozích i vámi odeslaných zpráv do takzvaných konverzací, neboli řazení všech zpráv dle vašich kontaktů. Pokud vás tak zajímá některý rozhovor, stačí dotyčného najít a veškeré zprávy uvidíte podobně, jako je tomu například v ICQ. Velmi praktické.

Přístroj samozřejmě podporuje všechny druhy zpráv od SMS, MMS po email a sociální klienty. Uživatelské prostředí je velmi jednoduché a díky pomocnému tlačítku Menu si do každé zprávy bez problémů přiřadíte obrázky, zvuky a další věci dle vaší potřeby. Když už dojde na samotné psaní, nabízí Galaxy 3 velmi povedenou virtuální QWERTY klávesnici s dostatečně velkými tlačítky jak naležato, tak klasicky. K tomu si můžete zapnout vibrační a zvukovou odezvu tlačítek a psaní tak nepředstavuje žádný problém. Podobně jako u ostatních přístrojů se stisknuté tlačítko zvětšuje nad vaším prstem a vy tak ihned vidíte, zda jste zmáčkli to správné. Případně stačí přejet prstem na jiné písmeno a mazat se nemusí vůbec.

Internetový prohlížeč, GPS a organizátor: bezchybný Android

Surfování po internetu je s Galaxy 3 doslova lahůdkou. Vestavěný prohlížeč je svižný, přehledný, stránky se načítají rychle a k pohodlnému prohlížení přispívá, již výše zmíněný, multi-touch. Přibližování webových stránek pomocí dvou prstů je opravdu pohodlné a návykové. Jedinou vadou na kráse, která brání ideálnímu stavu, je menší rozlišení displeje. Neméně kvalitní alternativou může být prohlížeč Opera Mobile. Prohlížení zajišťuje samozřejmě dvojice GPRS/EDGE, případně rychlejší 3G s nadstavbou HSDPA. Bezdrátovou konektivitu zastupuje Bluetooth 3.0 a Wi-Fi se standardem n.

Vestavěný čip GPS nalézá vaši polohu se slušnou rychlostí a patřičnou přesností. Zejména zapnete-li i asistovanou GPS, která si pomáhá připojením k internetu. I zde oceníte opěvovaný multi-touch. Bohužel, jediný předinstalovaný software je Google Maps, který se sice poslední dobou velmi zlepšil, obohatil o nové funkce a nyní vydá za již plnohodnotný navigační systém s 3D náhledem ulic (nikoliv však v České republice, kde navigace stále není dostupná), na druhou stranu je počet stažených dat nehorázný a pokud nechcete zkrachovat, budete se muset krotit, nebo si pořídit speciální paušál. V zahraničí bez datového paušálu není v podstatě možné Google Mapy používat.

Jedna z výhod propojení s Googlem jsou velmi kvalitní organizační funkce synchronizované s vaším počítačem i službami Google na internetu. Gmail, Google Calendar i Exchange vám poskytnou dokonalé propojení vašeho kalendáře, emailu i úkolovníku, díky čemuž budete neustále v obraze. Pokud využíváte email od Googlu, budete se moci těšit z dodatečných funkcí, které přístroj nabízí. Zkrátka nepřijdou ani lidé s emaily na jiných místech. Úprava a editace emailů je nadmíru jednoduchá.

Většina dalších funkcí jako například kalkulačka či úkolovník je také přítomna. Spousta dalších užitečných doplňku lze také zdarma postahovat z Marketu. Během několika vteřin si tak váš Galaxy Spica poradí třeba s formátem PDF. Navíc vždy existuje několik variant pro daný úkon. Vybere si tudíž každý. Už ve standardu si prohlédnete dokumenty kancelářské sady Office


Aplikace v Marketu je v ČR nově možné i kupovat.

Fotoaparát: zasloužil by inovaci

Celkovým zklamáním je integrovaný fotoaparát, který disponuje pouze rozlišením 3,2 megapixelu. Samo o sobě by to ještě nemuselo představovat tragédii. Zejména když je tu i autofocus. Výsledné snímky ale kvalitou neoplývají. U vzdálenějších objektů dochází ke slévání barev a ztrátě detailů. Častým jevem jsou i přepaly. Byť Samsung nabízí velkou nálož všemožných scénických režimů, jsou v podstatě všechny k ničemu. Nic nezachrání. Bavit se dále o videozáznamu v QVGA rozlišení při 15 snímcích za vteřinu je také ztrátou času.

Ukázkové snímky:

Zábava: standardní základ

Z multimediální stránky nabízí Galaxy Spica samozřejmě hudební přehrávač. Vše je v něm nadmíru přehledné, rozdělené do čtyř základních kategorií (Alba, interpreti, skladby a seznamy skladeb) a zkratka přehrávače na ploše vám zlehčuje běžné užívání na cestách. V balení naleznete i sluchátka, ale myslím, že díky přítomnosti 3,5 mm jack konektoru sáhnete raději po vlastních, kvalitnějších. I při použití kvalitnějších špuntů není reprodukce zcela ideální. Postrádal jsem zejména basovou složku, která nevynikla ani při zvýraznění basů. Postrádat nebudete ani FM rádio s RDS, které samo vyhledá a uloží všechny dostupné stanice. Dále nechybí ani video přehrávač, který si poradí dokonce i s formáty DivX a Xvid. Pěkně je zpracován i prohlížeč obrázků, ve kterém můžete během chvilky vaše snímky nasdílet všude možně.

Situace okolo her je aktuálně trošku omezená. Jak známo, aplikace psané v Javě MIDP 1/2.0 Android neumí a odkázani jste jen na hry z Marketu. Naštěstí i v České republice lze již stahovat i placené aplikace, mezi kterými je množství kvalitních her.

Zhodnocení: nečekaně zdařilý model

Po testování musím konstatovat, že Samsung vyrobil telefon bez zásadnějších nedostatků. Klíčová je zejména cena, která startuje pod šesti tisíci. Tím se Galaxy 3 dostává do přímého souboje se Sony Ericssonem Xperia X8. V přímém porovnání má Samsung jednoznačně navrch aktuálnějším systémem. Při rozhodování se zřejmě nevyhnete také srovnání s HTC Wildfire, který zaostává jen horším displejem. Stydět se však nemusí ani za výbavu, které nechybí nic podstatného. Zamrzí pouze vrzající konstrukce a horší fotoaparát. Samsung i5800 Galaxy 3 bych s klidem doporučil i začínajícím uživatelům, a to díky zdařile upravenému prostředí TouchWiz 3.0.

Samsung i5800 Galaxy 3 můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-galaxy-3
Klady
  • zdařilý design
  • příjemné prostředí se snadným ovládáním
  • Android 2.1
  • Bluetooth 3.0 a Wi-Fi b/g/n
  • podpora multi-touch
  • slušná cena
Zápory
  • lesklý kryt náchylný k otiskům
  • vrzající kryt
  • horší fotoaparát
  • chybí HSUPA
  • menší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
pokud se nemýlím, tak GPS je bez navigace. Tzn. že najde místo pomocí Google Maps, ukáže trasu ale nenavádí. Je to tak ? Takže se musí dokoupit např. Sygic ?
Petr007
LG Optimus One P500 u Vodafone zaa 5000Kc.
- Lepsi rozliseni displeje 320x480 a kapacitní
- Android 2.2
- 256MB RAM?,
- Flash
- 170MB ROM s instalací na MicroSD
- 1500 mAh/Li-Ion
- pouze 262 tisíc barev
- Wifi pouze B a G
- multitouch
- natáčení VGa videa @18fps
- HSDPA (7,2 Mb/s)
- rozměry a hmotnost: 114 × 59 × 13 mm, 129 g
- bluetooth 2.1
- microUSB 2.0
Martin Pultzner
Ano, jak je v recenzi uvedeno, telefon nemá navigaci jako takovou. Google Maps to v České republice neumožňují (v USA například ano). Pro plnohodnotnou aplikaci je tak potřeba zakoupit aplikaci.
c7x
mohl bych se zeptat jakou kamerou nnatačite ty recenze v hd rozlišení ?????????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze