Vivo X80 Lite rozzáří střední třídu

První dojmy včetně videa
6
Vivo X80 Lite rozzáří střední třídu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Do střední třídy připlouvá nový vyzyvatel v podobě blyštivého Viva X80 Lite
  • Chlubí se proměnlivými zády, hezkým displejem a velmi slušnou fotovýbavou
  • Do prodeje vstupuje právě dnes

Před dvěma měsíci nás překvapil a potěšil vlajkový model Vivo X80 Pro. Tomu se údajně daří i prodejně, na což chce nyní Vivo navázat odlehčenou variantou X80 Lite. A my se na ni podíváme v tomto rychlém prvním pohledu.

Vivo X80 Lite – první dojmy

Novinka sice nese společný název se současnou vlajkovou lodí, ale jak výbavou, tak designem více připomíná model V23. Oproti němu má několik výhod, ale zároveň i ústupků.

Začněme u designu. Telefon má ploché rámečky, 186 gramů a i přes větší rozměry se pohodlně drží v ruce. Ústupkem oproti zmiňovanému V23 je ovšem plastový rámeček. Nepůsobí nijak lacině, ale znáte to... kov je kov. Hlavní paráda se ovšem skrývá na zádech. Alespoň u této žluté varianty. Ta se sama o sobě leskne v přechodu z modré do zlaté, ale na slunci se promění v hodně sytou oranžovou. Je to samozřejmě efektní a s využitím nějakých šablon si můžete na telefon „vypálit“ zábavné vzory. Druhá varianta je černá s diamantovými vzory. Rozhodně také neurazí zvýšená odolnost, i když pouze základní IP54.

Displej má 6,44", je typu AMOLED a zvládá až 90Hz obnovovací frekvenci. Je na něj hezký pohled i díky podpoře HDR 10+. Tím se ale musím dostat k fotoaparátům. Nahoře si totiž všimnete kapkovitého výřezu s jediným snímačem. Připomenu, že V23 zde měla rovnou dvě čočky. Selfie kamera má rozlišení 50 megapixelů, automatické ostření a dokonce dovede natáčet 4K videa, což není úplný standard.

U foťáků na zadní straně najdete na první pohled nepatrné, ale docela zásadní vylepšení. Hlavní snímač má 64 megapixelů, světelnost f/1.79, ale hlavně se nyní chlubí optickou stabilizací. A výrobce se dušuje, že velmi obstojně zvládá i noční focení. Já jsem opravdu zvědavý, jak si povede proti podobně drahým konkurentům. Dále tu máme 8megapixelový ultraširokoúhlý snímač a zcela zbytečné 2megapixelové makro, jehož výsledky jsou opravdu chabé. Ostatně na pár prvních fotografií se můžete podívat zde.

Ukázkové fotografie z X80 Lite

Uvnitř nás čeká další novinka, čipset je o něco slabší než v případě V23. Konkrétně se díváme na MediaTek Dimensity 900, který vám ale bude bohatě stačit, i pokud chcete aktivně hrát. Naopak vylepšení se dočkala baterie, která má nyní solidní kapacitu 4 500 mAh. Nabijete ji výkonem 44 W a určitě vás potěší, že takto rychlý adaptér najdete rovnou v balení. To na dnešní poměry obsahuje poměrně netradiční sluchátka, převodník USB-C na 3,5mm jack a průhledný kryt.

Vivo X80 Lite
Obsah balení

Zdržovat vás nebude 8 GB RAM a k dispozici je pouze jedna paměťová varianta s 256 GB. To je více než dostatečné i pro focení. Kdyby vám to přeci jen přišlo málo, můžete ho rozšířit o paměťové karty.

Vivo X80 Lite je velmi slušně vybavený telefon střední třídy, který nabízí alternativu k předchozímu modelu V23. Do prodeje vstupuje právě dnes za doporučenou cenu 9 999 Kč, nakupovat můžete například u MP.cz. To je přesně cena, za kterou můžete pořídit i jiné povedené konkurenty z této kategorie, především Samsung Galaxy A53. Tato cena přitom platí jen do 2. října, s nákupem tak pospíchejte. Poté se bude model prodávat za doporučenou cenu 10 999 Kč. Telefon to tak nebude mít snadné. Zda se opravdu vyplatí a jak si třeba stojí proti konkurenci, si odhalíme v chystané recenzi. Pokud si ho objednáte nyní, získáte jako dárek fotbalový míč, který má připomenout partnerství značky Vivo se světovým fotbalem.

Vivo X80 Lite

Rozměry159,2 × 74,2 × 7,8 mm, 186 g
DisplejAMOLED, 6,44" (2 404 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ProcesorMediaTek Dimensity 900,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
11tis.? Bruh..
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Už jsem si myslel že mám další telefon do potencionálního výběru.
Ale jak jsem viděl u displeje jen 90hz, tak bohužel zas nic a pořád čekám na lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze