Vivo X80 Lite
recenze

Vivo X80 Lite

Solární stylovka
3

Vivo X80 Lite vypadá na první pohled jako čistě designové zařízení cílící na mladší publikum. Výbavou by ale podle výrobce mohlo zaujmout i náročnější uživatele. Zda je tomu skutečně tak, to zodpovím v této recenzi.

Vlajkové Vivo X80 Pro překonalo má očekávání a představilo zbrusu novou ultrazvukovou čtečku od Qualcommu, která je 11× větší než předešlá generace, ale také výkonný Snapdragon 8+ Gen1 či kvalitní displej. To vše za zajímavou cenu. Nové Vivo X80 Lite pak spoléhá spíše na design, ovšem ani v tomto případě není hardwarová výbava špatná. Jak se X80 Lite povedlo a stojí za vaši pozornost? To se dočtete na řádcích níže.

Vivo X80 Lite – videorecenze

Technické parametry Vivo X80 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce159,2 × 74,2 × 7,8 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP54
DisplejAMOLED, 6,44" (2 404 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ChipsetMediaTek Dimensity 900,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 10 990 Kč

Obsah balení: chybí jen ta UV baterka

V balení X80 Lite výrobce přichystal kromě telefonu rovněž 44W napájecí adaptér, USB-A/USB-C kabel, redukci z 3,5mm jacku na USB-C, ale také ochranné pouzdro a základní sluchátka zakončená 3,5mm jackem. Jediné, co mi zde trochu schází, je kompaktní UV baterie a hned v další kapitole prozradím proč.

Vivo X80 Lite
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra, kabelu, nabíječky, redukce a sluchátek

Konstrukční zpracování: další chameleon?

Vivo X80 Lite se řadí k jedněm z nejkrásnějších smartphonů v dané cenové kategorii. Rámečky i záda mají matnou povrchovou úpravu (i když jsou rámečky „pouze“ plastové) a sázka na ploché boky se vyplatila. Zařízení totiž vypadá opravdu povedeně a také se příjemně drží. Nechybí ani základní zvýšená odolnost IP54 pro klid na duši, i když vybraná konkurence v této ceně umí i IP67.

Hlavní pozornost se u testované verze váže k zádům, která umí měnit barvu na základě UV světla. Pokud jste v dětství rádi vystřihovali, můžete si například připravit šablonu s halloweenskou tématikou nebo samozřejmě čímkoliv jiným a pomocí UV baterky na záda požadovaný vzor „vypálit“. Ten po pár minutách zmizí, naprosto stejně, jako tomu bylo u Vivo V23, které je ostatně přímou konkurencí X80 Lite. Do telefonu lze dostat dvě nanoSIM, případně kombinaci microSD a nanoSIM. S podporou eSIM v tomto případě však nepočítejte.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • záda reagující na UV světlo
Nelíbilo se nám
  • bez kovových rámečků a jen s IP53

Displej: 90Hz AMOLED s kapkou

Displej novinky disponuje 90Hz obnovovací frekvencí a jedná se o AMOLED panel s podporou HDR10+ i velmi vysokým maximálním jasem. Spokojen jsem byl také s uhlopříčkou 6,44" a Full HD+ rozlišením, méně pak s dnes již zastaralým kapkovitým výřezem a dojem nezlepší ani tlustší brada. Čtečka optického typu je klasicky v blízkosti brady, má bílé podsvícení a funguje spolehlivě. Pouze její animace, respektive podsvícení této plochy, trvá trochu déle, než by bylo třeba. Konkurence umí rovněž až 120 Hz, ovšem při přechodu z klasického 60Hz displeje budete i z 90 Hz nadšeni.

Vivo X80 Lite
Líbilo se nám
  • vysoká svítivost
  • podpora HDR10+ obsahu
  • povedený AMOLED
Nelíbilo se nám
  • tlustší brada a zastaralý výřez

Zvuk: přešlap ve střední třídě

Vivo X80 Lite má sice označení vlajkové řady, ovšem to rozhodně nekoresponduje s nasazením pouze jednoho hlasitého reproduktoru. Ten navíc nehraje nijak zvlášť dobře, chybí mu náznaky basů a hlasitostí rovněž neexceluje. Vzhledem k tomu by potěšilo alespoň nasazení 3,5mm jacku, ovšem to se neděje. Výrobce na milovníky klasických sluchátek myslí alespoň formou přidání redukce do balení.

Líbilo se nám
  • redukce již v balení
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: byla to správná volba?

Srdcem telefonu je procesor MediaTek Dimensity 900 ve společnosti 8 GB RAM a 256GB úložiště s možností rozšíření o microSD karty (o nejmenované maximální kapacitě). Výkonu pro spíše nenáročné používání je dostatek, ovšem místy si lze všimnout zpomalení, především pak u různých systémových animací. Nejedná se o nic drastického, ovšem nasazení jiného čipsetu (třeba v této ceně oblíbeného Snapdragonu 778G) by byla jednoznačně lepší volba. Situaci nepomáhá ani softwarové rozšíření RAM, kterým se Vivo rádo chlubí. Nižší výkon je znatelný i u zpracovávání fotografií. Ihned po zobrazení vyfoceného snímku totiž musíte chvíli počkat, než se fotka zpracuje.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • 8 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušel výkonnější procesor

Výdrž baterie: 44W nabíjení na palubě

I vzhledem k relativně energeticky nenáročnému procesoru potěší dlouhá výdrž na nabití. S integrovanou 4 500mAh baterií Vivo X80 Lite s přehledem zvládá jeden náročnější den a není problém se dostat ani na jeden a půl až dva dny ve víkendovém režimu (tedy pokud telefon tolik nepoužíváte). Nabíjení dodávaným 44W adaptérem trvá z 0 na 80 % zhruba 40 minut, což není špatná hodnota, ale zároveň ani nijak nevyčnívá. Zajímavou konkurenční výhodou by mohlo být bezdrátové nabíjení, to však X80 Lite nepodporuje.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by bezdrátové nabíjení

Konektivita: bez problémů

Konektivita spoléhá na NFC, Bluetooth 5.2 i navigačními systémy GPS, GLONASS, BDS, QZSS či evropské Galileo. K dispozici je rovněž Wi-Fi 5 a samozřejmě 5G.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: selfie s autofocusem

Jak již bylo zmíněno, Vivu X80 Lite konkuruje model V23 a ani z hlediska fotovýbavy to nebude mít úplně jednoduché, ačkoliv se pyšní například 50Mpx selfie kamerkou s automatickým ostřením. Ta je schopna skládat čtyři pixely do jednoho a může se pochlubit vcelku pěknými, i když opět nijak extra vynikajícími snímky. Například ale režim Pro u selfie kamerky spustit nelze, ten zůstává vyhrazen hlavnímu 64Mpx snímači s OIS a PDAF. Snímky z něj vypadají za dobrého světla slušně, jsou správně zaostřené a mají i dostatek detailů. S ubývajícím světlem samozřejmě kvalita klesá, ale noční režim se snaží situaci vylepšit a vcelku obstojně se mu to daří.

Nijak zvlášť však neoslní ultraširokoúhlý objektiv, který má sice slušný 120stupňový rozsah, ale fotky nemají příliš hezké barvy a rovněž si lze všímat šumu v rozích. 2Mpx makro kamerka je bohužel klasicky zcela zbytečná. Video lze natáčet maximálně ve 4K s 30 FPS, a to jak na přední, tak na zadní kamerku. Nechybí dokonce ani režim s aktivovanou OIS, jenž však zvládne natáčení pouze ve Full HD.

Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • slabší ultraširokoúhlý objektiv
  • zbytečné makro

Software: v rytmu Viva

Telefon dorazí s Androidem 12 a nadstavbou Funtouch OS 12, pro kterou je typické velké množství nejrůznějších widgetů. Svižnost systému je bohužel do velké míry závislá na výkonu telefonu a v tomto ohledu, jak už bylo zmíněno v příslušené kapitole, se bohužel místy setkáte s pomalejšími animacemi či kratším čekáním.

Nelíbilo se nám
  • občasné pomalejší reakce

Zhodnocení

Vivo X80 Lite zaujme především designem a stydět se nemusí ani za povedený displej s vysokým jasem, dlouhou výdrž či podporu 44W nabíjení. Ve světle toho, co nabízí model Vivo V23, to však nebude mít novinka lehké. Stejně tak další konkurence v této cenové hladině umí nabídnout víc v oblasti výkonu i fotovýbavy na zadní straně.

Konkurence

Nepříjemnou konkurencí pro Vivo X80 Lite je Samsung Galaxy A53 s odolností IP67, 120Hz displejem, stereo reproduktory a větší baterií. Na rozdíl od Viva však nemá automatické ostření na selfie kamerce nebo 44W nabíjení.

Samsung Galaxy A53 5G 256+8 GB

Rozměry159,6 × 74,8 × 8,1 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Potenciální zákazníci by mohli zvážit rovněž nákup Motoroly Edge 30 Neo, která má krásně kompaktní rozměry, podporuje bezdrátové nabíjení a chlubí se 120Hz displejem.

Motorola Edge 30 Neo

Rozměry152,9 × 71,2 × 7,8 mm, 155 g
DisplejPOLED, 6,28" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 695,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor4 020 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

vivo-x80-lite
Klady
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
  • dlouhá výdrž
  • vysoká svítivost displeje
  • záda reagující na UV světlo
  • selfie kamerka s AF
  • povedený design
Zápory
  • občasné pomalejší reakce
  • zbytečné makro
  • potěšilo by bezdrátové nabíjení
  • telefonu by slušel výkonnější procesor
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
  • tlustší brada a zastaralý výřez
  • bez kovových rámečků a jen s IP53
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Dimensity 900 je asi o 5-8% slabší než S778G. Bezdrátové nabíjení stále není ve střední třídě standard. To bude až příští rok.
Pc Wifi
Pc Wifi
Zápory - potěšilo by bezdrátové nabíjení

no ja nevim, me by to potesilo ve smyslu pozitivnim. Bohuzel zas a znova se uvadi funkce, ktere telefon nema jako Záporné. Profesionalita az na pudu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze