Vivo ukázalo na veletrhu v Šanghaji streamování 8K videa přes 5G

Vivo ukázalo na veletrhu v Šanghaji streamování 8K videa přes 5G
Fotografie: Vivo
  • Centra Vivo specializovaná na výzkum a vývoj sídlí v devíti městech v různých koutech světa
  • Výzkumná a vývojová centra se nachází v Šen-Čenu, Dongguanu, Nankingu, Pekingu, Hangzhou, Šanghaji, Taipei, Tokiu a San Diegu
  • Pokrývají nejmodernějších technologie, mezi které spadá např. 5G síť a komunikace, umělá inteligence, průmyslový design, zobrazovací technologie a a další

V posledních letech Vivo investovalo zejména do 5G technologií a pásma milimetrových vln (mmWave). Na základě úspěšných výsledků vlastního výzkumu a vývoje představilo Vivo na Mobile World Congress (MWC) 2021 v Šanghaji streamování videa v rozlišení 8K s ultravysokým rozlišením (UHD) pomocí 5G technologie. Vivo tak zdůraznilo své silné postavení ve výzkumu a vývoji technologií v rámci 5G pásma milimetrových vln (mmWave).

Vivo předvedlo streaming 8K UHD videa pomocí technologie 5G mmWave

Vivo pro streamování videa využilo místní základnovou stanici 5G mmWave. Pomocí ní byl zajištěn přenos 8K UHD videa ze serveru přímo do chytrého telefonu Vivo. Ten bezdrátově promítl UHD video na 8K televizi. Chytrý telefon Vivo, který byl použit pro streamovaní videa, podporuje více frekvenčních pásem – konkrétně 5G Sub-6GHz a mmWave (n257/258/260/261), obě za pomoci duálního připojení NSA (EN-DC). Živá ukázka fungování pásma milimetrových vln dokazuje budoucí komerční potenciál této technologie.

Vivo na MWC 2021 v Šanghaji

Na konferenci MWC 2021 v Šanghaji byla vytvořena celá 5G mmWave zóna, na které se organizačně podílelo GSMA a 39 partnerů včetně společností Vivo, China Unicom nebo Qualcomm. Zóna ukazovala účastníkům možné scénáře využití 5G pásma milimetrových vln (mmWave), například při pořádání zimních sportů, a testovala konkrétní potřeby takového využití. Díky mmWave pásmu tak bude možné v budoucnu zorganizovat například hi-tech chytré zimní hry. Vytvoření širší průmyslové infrastruktury společně se standardizací mmWave přinese neomezené možnosti využití pás milimetrových vln.

Vivo představilo prototyp své nové technologie mmWave na kongresu MWC 2021 v Šanghaji

V současné chvíli využívají 5G služby pásem sub-6GHz a mmWave. Milimetrové vlny jsou elektromagnetické vlny s délkou vlny od 1 do 10 mm a frekvencí v rozmezí 30–300 GHz. Ve srovnání s frekvenčním pásmem pod 6 GHz tak mmWave technologie přinášejí hned několik unikátních výhod: větší vlnový rozsah a šířku vlnového pásma, menší latenci, flexibilnější konfiguraci vzduchového rozhraní (které lépe odpovídá potřebám kapacit komunikačních systémů), rychlost přenosu a rozšířené možnosti využití. Hybridní nízkofrekvenční a vysokofrekvenční sítě se stanou základem architektury mobilního komunikačního systému 5G.

Vivo na MWC 2021 v Šanghaji

V roce 2016 začal speciální tým společnosti Vivo s úvodní fází výzkumu technologií mmWave, aktivně se podílel na standardizaci 3GPP R15/R16 mmWave, čímž významně přispěl také ke standardizaci 5G mmWave. V září loňského roku dosáhl telefon Vivo při testu organizovaném IMT2020 (5G) Promotion Group v pekingském obvodu Chuaj-žou rychlosti 2,06 Gb/s v rozsahu 1,3 km. V listopadu 2020 představilo Vivo na konferenci 2020 World 5G Convention způsob, jakým by mohly být 5G mmWave chytré telefony připojené k bezdrátovému síťovému emulátoru. To přitáhlo pozornost široké škály odborníků v oboru.

Na základě obrovského potenciálu a širokých možností využití 5G mmWave technologií je Vivo rozhodnuto pokračovat v jejich vývoji. Společně s dalšími partnery dále objevuje nové možnosti využití obrovského potenciálu 5G.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze