Víte, co vše si musí „protrpět“ smartphony od Samsungu, než se dostanou k vám?

8
Víte, co vše si musí „protrpět“ smartphony od Samsungu, než se dostanou k vám?
  • U některých modelů se může kontrolní postup skládat až z 12 cyklů
  • Zkoumána je nejen voděodolnost či odolnost proti pádům, ale i kvalita pořízených fotografií nebo chování telefonu v různých klimatických prostředích

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak složitý je proces vedoucí ke vzniku smartphonu, na kterém možná právě teď čtete tento článek? Obdobně jako automobily, i smartphony prochází zkouškami, svými vlastními crashtesty, které zařízení otestují snad ve všech možných situacích, jaké mohou nastat. Samsung vám nyní nabízí možnost nahlédnutí do jeho „know how“. Tak se pojďme podívat na to, čím vším si musí zařízení projít, aby se nám na konci mohla dostat do rukou.

Po celou dobu testování hraje klíčovou roli speciální testovací tým, jehož úkolem je připravit všemožné zkoušky, kterým bude smartphone podroben. A to již ve chvíli, kdy smartphone v podstatě existuje teprve na papíře nebo ve formě prototypu. Během samotného testování vznikne takzvaná zpětnovazební smyčka – oddělení výroby zašle první prototypy, které jsou testovány. Následně jsou ohlášeny náměty k tomu, co je potřeba pozměnit, které putují zpět k oddělení, jež je zodpovědné za výrobu. A tak dokola. Vždy záleží na konkrétním modelu, kontrolní postup se může skládat až z 12 cyklů, kterými si smartphone musí projít. Nyní vám popíšeme sedm běžných základních testů.

1. Kontrola kvality fotek

Testy probíhají většinu času v laboratorním prostředí, ve kterém lze nasimulovat světelné podmínky typické pro exteriér i interiér a umělé sluneční osvětlení dokáže kameru otestovat téměř ve všech možných podmínkách. Existují i speciální scénáře testování jako například kvalita fotografie zachycující noční, neony osvícenou, ulici. Testeři samozřejmě vezmou smartphone i ven, aby ho otestovali ve standardních podmínkách. Následně zhodnotí jas, barevnou přesnost, šum a další hodnoty, které jsou důležité.

2. Zahřívací test

Jistě jste zažili někdy až nepříjemné zahřívání ve chvílích, kdy hrajete mobilní hry nebo nahráváte video ve vysokém rozlišení po delší dobu. Všechny smartphony emitují teplo, které během tohoto testu pečlivě snímají termální kamery. Ty neměří pouze to, jak moc se smarthone zahřívá, ale také odkud přesně teplo vychází.

3. Čas na koupel

Spousta smartphonů disponuje zvýšenou odolností IPX8. Elektronika se s vodou či vlhkem příliš dobře nesnáší a často ani uživatelé telefonů se zvýšenou odolností z bezpečnostních důvodů netestují avizovanou schopnost přežít pod vodou jen tak zbůhdarma. Navíc ji často výrobci nezahrnují do záruky (kdysi tak činilo například Sony, které následně přestalo). V tomto testu jsou telefony ponořeny do oficiálně maximálně přípustné 1,5metrové hloubky po dobu 30 minut. Chytré náramky a hodinky prochází náročnějším testem. Ty od Samsungu mají odolnost až 5 atmosfér (50 metrů).

4. Strmý pád

Klasický test odolnosti pouštěním telefonů z určité výšky a pod různými úhly. Speciální kamery zachytí zpomalené záběry a následně poskytnou videopodklad testerům, kteří zhodnotí, kde jsou slabé části smartphonu a následně jsou podkladem pro analýzu, jak učinit smartphone odolnějším.

5. Test (fyzické) výdrže

Během tohoto testu jsou opakovaně mačkána všechna tlačítka, která se na smartphonu nachází. Nesčetněkrát jsou testovány i všechny konektory, a to včetně slotu na SIM kartu. Procesy se vyvinuly natolik, že Samsung testuje i následky přisednutí telefonu umístěného v zadní kapse.

6. Test v různých prostředích – vlhko, teplo, zima, co vás jen napadne

Pouhé mačkání tlačítek a utápění telefonů však testery zcela neuspokojí. Tato zkouška simuluje celé spektrum klimatických podmínek, do nichž se smartphony mohou dostat. Jsou tak testovány v prostředí extrémně vysoké vlhkosti či tepla.

7. Akustický test – haló, slyšíme se?

S výpomocí testovacích manekýnů a pokročilé počítačové technologie je zde kontrolováno takřka vše, co má co do činění se zvukem a akustikou. Testuje se vše – volání skrze integrované sluchátko, volání skrze Bluetooth headset nebo obyčejné vyzvánění. Testy jsou prováděny ve dvou uvnitř sebe umístěných komorách. První blokuje ruchy z okolí a druhá simuluje standardní ruch, ve kterém se po většinu času pohybujeme.

Až poté, co si smartphony (alespoň v případě Samsungu) projdou všemi sedmi kruhy „očistného“ testování, jsou připraveny k masové výrobě. Tím však jejich testování nekončí. Největší zkouška je totiž čeká často právě až v rukou uživatelů, kteří je podrobí ještě rozmanitějším zkouškám (chtěným i nechtěným).

Diskuze ke článku
Absolut NoFak
A víte, co všechno musí protrpět člověk, ke kterému se dostane Samsung?
Pesedm
:D
rejpalnet.cézet
Absolut NoFak ? Víte co, je to Passé! Definují Korejský ekonomický zmr.dy :D
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Takove narocne testovani ...... no a je to vlastne cele k nicemu, kdyz je vadny zakladni vstup .... tim myslim vrcholneho managora, ktery treba rozhodne, ze telefon za 15 tisic nebude mit NFC:o) Nebo, ze se vyrobi 200 modelu kazdy rok a na zadne nebudou poradne chodit aktualizace a mohl bych pokracovat dal ......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze