Samsung Galaxy A32 5G
recenze

Samsung Galaxy A32 5G

Když se sázka na 5G nevyplatí
7

Podpora 5G sítí postupně proniká i do řad cenově dostupnějších telefonů, kterým je i nový Galaxy A32 5G. Výbava přitom čítá nejen 5G, ale také velkou baterii, osvědčenou kapacitní čtečku otisků prstů či soustavu několika fotoaparátů. Stojí tato novinka za vaši pozornost, nebo byste se raději měli porozhlédnout jinde?

Navzdory tomu, že Samsung Galaxy A32 5G sdílí označení s levnějším modelem Galaxy A32, výbavou se zásadně liší. Jak se tato novinka cílící na uživatele, kteří touží po 5G konektivitě, povedla a má kromě podpory sítí páté generace vlastně vůbec co nabídnout?

Samsung Galaxy A32 5G – videorecenze

Obsah balení: adaptér dokupovat netřeba

Balení Galaxy A32 5G tvoří „rukáv“ z tenkého papíru nasunutý na (rovněž papírovou) krabičku, v níž je USB-A/USB-C kabel, nezbytné manuály a napájecí adaptér.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: modrá je dobrá

Samsung Galaxy A32 5G s polykarbonátovou konstrukcí vypadá naprosto všedně. Nebýt líbivé modré barvy a vcelku zajímavého modulu fotoaparátu, který je symetrický a takřka vůbec nevystupuje nad okolní povrch, těžko byste jej rozeznali od konkurence. Navzdory plastovému zpracování však mobil v žádných místech nevrže ani se neprohýbá. Lesklá plocha zad sice otisky zachytává, ale není to až tak zlé, jak se může na první pohled zdát.

Bohužel schází jakákoliv zvýšená odolnost.

Smartphone rovněž nijak nevybočuje, co se týče fyzických ovládacích prvků. Ty jsou na pravém boku a čtečku otisků prstů zde supluje vypínací tlačítko. Čtečka má příjemně velkou plochu a nachází se tak akorát vysoko, takže ji bez problémů nahmatáte levou i pravou rukou. Navíc reaguje ve většině případů spolehlivě, občas se však „zamyslí“ a odemknutí jí trvá o něco déle, za což lze však vinit spíše hardware a jeho optimalizaci.

Z další výbavy nelze opomenout slot pro dvojici nanoSIM karet či kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty. Do takto velkého smartphonu by se přitom snad mohl vměstnat i šuplíček s dvojicí slotů pro nanoSIM + paměťovou kartu, uživatelé však mají smůlu. Výčet končí spodní strana, kde je mřížka reproduktoru, USB-C a 3,5mm jack.

Samsung Galaxy A32 5G
Srovnání s Galaxy A52

Zařízení je s hmotností 205 gramů a rozměry 164,2 × 76,1 × 9,1 mm robustnější, naštěstí je však dobře vyvážené a díky větší tloušťce a zaobleným bokům se i relativně příjemně drží a ovládá. Na rozdíl od pouze o jeden tisíc korun dražšího sourozence Galaxy A52 však bohužel schází jakákoliv zvýšená odolnost.

Líbilo se nám
  • povedený fotomodul
  • líbivá modrá barva
  • velká čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • šuplíček by mohl nabídnout dva sloty pro nanoSIM + microSD
  • chybí jakákoliv zvýšená odolnost

Displej: pouze pro nenáročné

U telefonů řady A se již delší dobu vyskytují AMOLED panely, Galaxy A32 5G však i přes svou ne úplně nízkou pořizovací cenu osm tisíc korun prosazuje HD+ IPS LCD obrazovku s kapkovitým výřezem, který je v poslední době již na ústupu. Černá barva je tak pouze šedá a ve velmi malé míře si lze všimnout i prosvítání v oblasti výřezu a také u brady, což je u technologie IPS LCD poměrně běžné.

Pozorovací úhly jsou naštěstí příkladné, maximální svítivost však nepatří k nejvyšším, takže můžete mít problém při používání telefonu venku na přímém slunečním světle. Neoslní vás ani větší tloušťka rámečků, zejména pak brady, a některé uživatele může zamrzet i absence notifikační diody, pro kterou by se místo v rámečcích jistě našlo. Poměrně negativní dojmy částečně napraví Corning Gorilla Glass 5, bude to však případným uživatelům stačit?

Líbilo se nám
  • bezproblémové pozorovací úhly
  • Gorilla Glass 5
Nelíbilo se nám
  • široké rámečky (obzvlášť brada)
  • pouze HD+ rozlišení
  • nepříliš vysoký maximální jas
  • IPS LCD technologie
  • chybí notifikační dioda

Zvuk: velké zklamání

Navzdory větším rozměrům, a tedy i dostatku místa pro umístění sekundárního reproduktoru, disponuje Galaxy A32 pouze jedním repráčkem na spodní straně. Jeho kvalita je navíc spíše podprůměrná. Zvuk je plochý, nevýrazný a při vyšší hlasitosti dokáže „tahat za uši“. Situaci nezachrání ani 3,5mm jack či bezproblémová kvalita telefonních hovorů.

Nelíbilo se nám
  • podprůměrná kvalita jediného hlasitého reproduktoru

Výkon hardwaru: úsměv na tváři nevykouzlí

Srdcem telefonu je procesor MediaTek Dimensity 720, kterému dělá společnost pouze 4 GB RAM a 128GB úložiště. Velikost operační paměti je přitom přinejmenším diskutabilní a její navýšení by telefonu rozhodně prospělo. V kombinaci s čipsetem, jehož hlavní předností je 5G modem a relativně nový 7nm výrobní proces, tak výkonu na rozdávání Galaxy A32 5G rozhodně nemá. O tomto smartphonu bych vůbec neuvažoval, pokud je pro vás důležitým kritériem hraní her či náročný multitasking.

Plynulost prostředí je ve většině případech dostačující, pokud vám nevadí, že si chvíli občas počkáte, než zařízení váš povel zpracuje. Po poslední aktualizaci (která dorazila po natočení videorecenze) se Galaxy A32 5G začal výrazněji zpomalovat a nejednou se mi stalo, že na zmáčknutí vypínacího tlačítka reagoval rozsvícením displeje až po 4 až 5 sekundách, což je frustrující. Tento neduh snad bude odstraněn v další aktualizaci, ani tak bych však Galaxy A32 5G nedoporučil nikomu, kdo chce mít dostatek výkonu na pár let dopředu, stejně tak těm, kterým jde o hry.

Podobně jako u reproduktorů, i v tomto ohledu podle mého názoru Samsung trochu podcenil nároky uživatelů, kteří za osm tisíc korun očekávají zkrátka více. Za pozitivní lze snad považovat jen přítomnost slotu pro microSD karty o maximální velikosti 1 TB. Z integrovaného 128GB úložiště uživatelům zůstane dostupných zhruba 100 GB.

Líbilo se nám
  • slot pro microSD kartu
Nelíbilo se nám
  • nepřesvědčivý výkon
  • pouze 4 GB RAM

Výdrž baterie: až dva dny

Relativně dobře je na tom Galaxy A32 5G alespoň v oblasti výdrže díky 5 000mAh baterii, která bez problémů zvládne až dva dny používání na jedno nabití (testováno převážně s LTE a Wi-Fi připojením). Nabíjení dodávaným 15W adaptérem trvá zhruba dvě a půl hodiny, takže příliš velkou rychlostí neoplývá a bezdrátové nabíjení pochopitelně dostupné není vůbec.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhá nabíjecí doba

Konektivita: vše důležité + 5G navíc

Galaxy A32 5G disponuje Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS i evropským systémem Galileo. Dále můžete počítat s NFC pro bezkontaktní platby a pochopitelně rovněž podporou 5G sítí. Staromilce jistě potěší i přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám
  • 5G
  • nic důležitého nechybí
  • FM rádio

Fotoaparát: pro základní použití postačí

Fotovýbava Galaxy A32 5G čítá 48Mpx hlavní snímač o světelnosti f/1.8 s PDAF ostřením, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 5Mpx makro kamerku a 2Mpx bokeh senzor. V případě hlavního snímače se výrobce tentokrát rozhodl pro o trochu méně saturované barvy, než je tomu u Samsungu běžné, což není nutně na škodu a někomu to může naopak vyhovovat (viz obloha a červené odstíny). Méně pozitivní je již místy slabší kontrast a hůře fungující HDR. Pozorovat lze také poměrně výrazné slévání detailů při přiblížení snímků budov se štukováním apod.

48Mpx snímač 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv 5Mpx makro kamerka 2Mpx bokeh senzor
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/2.4
Velikost senzoru 1/2.0" 1/4.0" ?" ?"
Ohnisko 26mm ? mm ? mm ? mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,12 µm ? µm ? µm
Typ stabilizace bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Typ ostření PDAF pevný focus pevný focus pevný focus

Ultraširokoúhý objektiv má překvapivě živější barvy oproti hlavnímu snímači a také dostačující 123stupňový rozsah záběru. V okrajích dochází k relativně velkému zkreslení a výjimkou nejsou ani světelné artefakty. Kvalita však průměrně náročnému uživateli zcela postačí. Nakonec je k dispozici podle mého názoru zbytečný 2Mpx bokeh senzor a 5Mpx makro kamerka, u které chválím rozlišení. Za dobrého světla s ní lze vyfotit pěkné snímky. Hůře je na tom telefon v oblasti natáčení videí, kde je stropem 4K ve 30 FPS, hlavně je zde ale citelná absence stabilizace, tudíž je u záznamů snadno rozpoznatelné i jemné chvění. Čelní kamerka nabídne 13Mpx rozlišení a pro základní potřeby (rozuměj fotit párkrát do roka) postačí, příznivci častého pořizování selfies nebo videohovorů by se však měli porozhlédnout raději jinde.

Samsung Galaxy A32 5G 1080p 30 FPS

Samsung Galaxy A32 5G 2160p 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušná makro kamerka
  • velký rozsah ultraširokoúhlého objektivu
Nelíbilo se nám
  • u videa citelná absence stabilizace
  • obecně nižší kvalita snímků

Software: ani One UI vše nezachrání

V telefonu najdeme nadstavbu One UI 3.1, která je sama o sobě povedená. Jen ta ovšem telefon nespasí. Jak již bylo napsáno v kapitole o výkonu, občas čekáte na reakce déle, než je příjemné. V průběhu testování (konec března) byly k dispozici únorové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba One UI 3.1
Nelíbilo se nám
  • pomalejší reakce

Zhodnocení

Galaxy A32 5G evidentně cílí na méně náročné uživatele, kterým jde především o 5G konektivitu. Ústupky v podobě IPS LCD displeje, malé operační paměti či nepřesvědčivého (jediného) reproduktoru jsou však natolik velké (a pořizovací cena tak vysoká), že bych doporučil zájemcům si připlatit tři tisíce korun a koupit si raději Galaxy A52 5G. Mnohem výhodnější je také zainvestovat do 5G telefonu konkurenčního výrobce. Tak jako jsem byl v recenzi nadšen z Galaxy A52, jsem zklamán z Galaxy A32 5G. Zájemcům bych doporučil přinejmenším počkat na výraznou slevu.

Samsung Galaxy A32 5G

Konkurence

Mnohem lepší alternativou je Realme 7 5G, které nabídne za příznivější cenu mnohonásobně lepší displej i větší RAM.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin

Pokud toužíte po 5G telefonu od Samsungu, kupte si raději Galaxy A52 5G se 120Hz displejem a procesorem Snapdragon 750G.

Samsung Galaxy A52 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

samsung-galaxy-a32-5g
Klady
  • podpora 5G sítí
  • povedený design
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • velká čtečka otisků prstů
Zápory
  • ne zcela plynulý chod
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • pouze 4 GB RAM
  • jen HD+ IPS LCD displej s tlustými rámečky
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
Za osmičku opět HD+ IPS, bídný HW a sotva průměrné foťáky, ale má to 5G, které je sice v ČR k ničemu, ale to přeci vůbec nevadí... strašný
Ben Ben
Ben Ben
To je hroznej paskvil. Nenarocny uzivatel bude trvat na 5G? To asi tezko.

Tohle budou vnucovat operatori ke smlouvam... s nejakym "vyhodnym" bonusem.
DesuraBuritzu _
DesuraBuritzu _
Líbil se vám nepřesvědčivý výkon? Zdá se že se někdo překlepnul.
Marhule Humule
Marhule Humule
Tahle A32 v 5G variantě je příšernej paskvil. Normální A32 je na tom výbavou mnohem lépe a přitom stojí o litra míň...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze