Samsung Galaxy SmartTag
recenze

Samsung Galaxy SmartTag

Kapesní detektiv s nevyužitým potenciálem
1

Samsung po několika letech oživil koncept chytrých přívěsků, volně tak navázal na Samsung Connect Tag z roku 2017 novým SmartTagem, který se prodává za necelých tisíc korun. Co všechno tento chytrý přívěsek umí, a jestli poslouží třeba také jako účinný systém sledování vašeho čtyřnohého mazlíčka, se dozvíte v této recenzi.

Spolu s řadou telefonů Galaxy S21 a bezdrátovými sluchátky Galaxy Buds Pro si pro nás Samsung letos přichystal také Galaxy SmartTag. Na první pohled sympaticky vypadající přívěsek neváží mnoho, na baterie vydrží takřka jeden rok a lze jej využít také jako dálkový ovládač. Měli byste o něm začít uvažovat?


Technické parametry Samsung Galaxy SmartTag

Materiál plast
Hmotnost 14 g
Rozměry 39,11 × 39,11 × 9,9 mm
Barevná provedení černá „Black“ a béžová „Oatmeal“
Připojení Bluetooth LE
Výdrž zhruba 10 měsíců
Výrobcem doporučená cena 899 Kč

Obsah balení: naprostý základ

Samsung Galaxy SmartTag je dodáván v malé papírové krabičce, která je pouze nepatrně větší než samotný přívěsek. Uvnitř najdeme pouze samotný SmartTag s již nainstalovanou baterií typu CR2032 (s kapacitou 220 mAh) a základní příručky. Na trhu můžete kromě této varianty však zakoupit také cenově zvýhodněné balení se čtyřmi přívěsky.

Samsung Galaxy SmartTag
Líbilo se nám
  • již nainstalovaná baterie

Konstrukce: částečně odolný, kompletně plastový

Zvýšená odolnost IP53 značí, že je Galaxy SmartTag chráněn zejména proti prachu, který se sice dostane i dovnitř, ale nemá mít vliv na funkčnost. Stejně tak přívěsek odolá letmému styku s vodou, slabší déšť mu tak vadit nebude, rozhodně byste jej však neměli ponořit do vody. Obecně vzato je podle mého názoru lepší se k přívěsku chovat tak, jako kdyby zvýšenou odolnost proti vodě vůbec neměl.

Absence odolnosti IP68 (či podobně vysoké certifikace) naštěstí příliš nevadí, minimálně ne těm, kteří mají v plánu si SmartTag pouze dát na klíčky. Tak jsem ho většinu času používal i já a kromě možnosti přívěsek nasunout na kroužek bych ocenil, kdyby výrobce přibalil také poutko, které by přišlo vhod (nejen) majitelům klíčenky Orbitkey.

Na přívěsku se nachází jediné ovládací tlačítko.

Kromě používání na klíčcích jsem přívěsek nasadil také na obojek huskyho. Jako každý pes má i tento rád spoustu pohybu a během hrátek s ostatními psy přívěsek rozhodně nijak nešetřil. Následné odstranění prachu a menšího nánosu bláta bylo bezproblémové, pokud však máte psa, který se rád koupe (běhá do rybníků a podobně), SmartTag z důvodu nedostatečné odolnosti rozhodně není ideální řešení, přestože Samsung přívěsek prezentoval i na psím obojku. Pokud však vlastníte psa, který většinu času tráví v domácnosti, pravděpodobně nebudete mít problém. Rovněž bych doporučoval zakoupit spíše černou variantu, na které se sice už po jedné procházce se psem objevily malé škrábanečky, ale stále bude praktičtější než béžová, kde budou případné škrábance a rýhy viditelnější.

Samsung Galaxy SmartTag
Přívěsek je podle materiálů od výrobce vhodný i pro psy, není to tak ale úplně pravda

Otevření přívěsku není nijak náročné, na rohu je skulina, do které se pomocí nástroje (podle výrobce stačí nehet, ale doporučoval bych spíše pilník či tupý nožík) dostanete a najdete zde baterii. Při pohledu na ni je také dobře patrné, že přívěsek nějakou vysokou úroveň odolnosti opravdu nenabízí. Kromě tlačítka skrytého pod nápisem Galaxy SmartTag na přívěsku již žádné další ovládací prvky nenajdete. Potěšila mě však příjemně nízká hmotnost 14 gramů i malé rozměry.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost a nenápadný design
Nelíbilo se nám
  • přívěsku by slušela vyšší odolnost

Konektivita a funkce: ještě má co dohánět

Důvodem, proč lze tento přívěsek nazývat „chytrým“, je možnost propojení se smartphonem a částečně také chytrou domácností. Postup párování jsem popsal v samostatném článku, kde se rovněž dozvíte, že Samsung využívá v přidružené aplikaci SmartThings Find mapové podklady od společnosti HERE. Jakmile aplikaci/přívěsku udělíte veškerá povolení, můžete využít přívěsek k prozvonění telefonu nebo naopak skrze mobil aktivovat hlasité vyzvánění samotného přívěsku. Vibrace schází, avšak hlasitost je zcela dostačující.

Postup k aktivaci

Díky tomu můžete najít ztracené předměty (nejen) v domácnosti. Kromě zvukového signálu vám napomůže rovněž zelený indikátor, který se postupně naplňuje, čím blíž se přívěsku nacházíte. V tomto ohledu mne trochu zklamala rychlost (respektive pomalost) reakcí zeleného indikátoru, jemuž aktualizování polohy/indikátoru zabralo déle, než bych očekával. Jestliže Samsung představí další verzi přívěsku s technologií UWB, předpokládám, že dozná ukazatel zásadního vylepšení. Stejně tak bych u příští generace rád viděl senzor pohybu, kterým disponuje i levnější konkurence.

Skrze aplikaci SmartThings můžete pochopitelně také vyhledat poslední známou polohu přívěsku, když byl v kontaktu s telefonem. I pokud jej ztratíte, stále máte šanci na to, že se v blízkosti přívěsku vyskytne někdo s Galaxy telefonem/tabletem a aplikací SmartThings. Následně získáte (anonymně) upozornění na místo, kde přívěsek je. Netřeba dodávat, že takzvaná Galaxy Find Network je dostupná pouze pro zařízení Galaxy. K propojení s telefonem je pak využívána energeticky úsporná technologie Bluetooth LE.

Kromě lokalizačních funkcí může SmartTag posloužit také jako ovladač, a to v případě, že máte v aplikaci SmartThings spárovanou například televizi nebo chytrou žárovku. Tato funkce dorazila s aktualizací v průběhu testování. Zároveň bylo umožněno SmartTag používat jako nástroj k vyhledání telefonu (který můžete zmáčknutím tlačítka na přívěsku prozvonit). V takovém případě začne mobil zvonit maximální hlasitostí po dobu jedné minuty, i když byl režim zvuku nastaven na vibrace nebo zcela ztlumen. Během procházky se psem, kdy byl přívěsek nasazen na obojku, jsem dosah několikrát testoval a podle mých měření by měl skutečně odpovídat zhruba 100 metrům na volném prostranství.

V updatu byly přidány rovněž funkce automatizace, spuštění vybrané funkce dvojklikem či dlouhým podržením tlačítka na přívěsku. Takto můžete přiřadit funkci tlačítka konkrétnímu spotřebiči propojenému s aplikací SmartThings a ovládat přívěskem například osvětlení.

S prachem a blátem si přívěsek poradil, ponoření do vody by však pravděpodobně nepřežil

Škoda, že aktualizace nepřinesla také možnost nechat přívěsek automaticky rozezvonit, jakmile se od něj vzdálíte nebo naopak nechat prozvonit váš telefon s notifikací, že se nacházíte mimo dosah. Právě takováto funkce by přitom mohla být velmi užitečná, pokud se vám podaří někde něco zapomenout. Snad tedy dorazí v další aktualizaci.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • slušný dosah
  • možnost ovládání chytré domácnosti
Nelíbilo se nám
  • nepřesný indikátor blízkosti
  • chybí senzor pohybu
  • nemá funkci alarmu v případě odcizení

Zhodnocení

Chytrý přívěsek Samsung Galaxy SmartTag má potenciál, je jen potřeba jej využít. Výrobce by například snadno mohl vylepšit použitelnost přívěsku o jednoduchou funkci alarmu při oddálení telefonu. Zároveň by potěšilo, kdyby možnost offline vyhledávání ztracených přívěsků nebyla limitována jen na Galaxy zařízení.

Pokud jste však zapomnětliví a v domácnosti často hledáte ztracené klíče, může být Galaxy SmartTag příjemným pomocníkem. Jestliže naopak zvažujete zakoupit přívěsek pro získání větší kontroly nad psím mazlíčkem, sáhl bych raději po dedikovaném trackeru s GPS, který bude navíc pravděpodobně disponovat vyšší odolností než normou IP53 u SmartTagu.

Zájemce potěší dlouhá výdrž (zhruba deset měsíců), relativně jednoduchá výměna baterie a povedená aplikace. Chybí však například senzor pohybu, který by rovněž dokázal upozornit na případný pokus o odcizení. Ve srovnání s mnohdy levnějšími přívěsky výrobce Fixed nebo Tile tak má Galaxy SmartTag ještě co vylepšovat.


Klady
  • dostatečný dosah
  • přehledná aplikace
  • nízká hmotnost a nenápadný design
  • možnost ovládání chytré domácnosti
Zápory
  • nemá funkci alarmu v případě odcizení
  • chybí senzor pohybu
  • nepřesný indikátor blízkosti
  • přívěsku by slušela vyšší odolnost
  • offline vyhledávání pouze u Galaxy zařízení