Vědci vyvinuli repliku koronaviru, která se mezi smartphony šíří pomocí Bluetooth

Vědci vyvinuli repliku koronaviru, která se mezi smartphony šíří pomocí Bluetooth
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Virtuální vir byl stvořen tak, aby se choval jako skutečný koronavir
  • U každého smartphonu může mít vir různou inkubační dobu i úroveň nakažlivosti

Pokud máte pocit, že vás během probíhající pandemie koronaviru už nemůže zhola nic překvapit, možná vás přinutí změnit názor nejnovější výzkumný projekt vědců z University of Queensland, the University of Melbourne a proslaveného Massachusetts Institute of Technology (MIT). Akademičtí pracovníci z těchto dvou organizací se totiž spojili za účelem vytvoření virtuálního viru, jenž se šíří mezi chytrými telefony podobně jako koronavirus.


K nákaze dochází skrze Bluetooth a virus za sebou v nakažených telefonech zanechává speciální tokeny, které se replikují a následně dostávají do dalších smartphonů. Vir byl stvořen se záměrem, aby se choval jako skutečný koronavir. Proč, říkáte si?

Podle studie zveřejněné v Patterns Journal se vir chová opravdu velmi podobně. U každého zařízení tedy může mít různou inkubační dobu i úroveň nakažlivosti. Za aktivní se tento vir považuje na každém telefonu pouze po určitou dobu. Jakmile je smartphone v blízkosti jiného chytrého telefonu s Bluetooth, hrozí nákaza. Jestliže však uživatel zůstane se svým telefonem v izolaci, nemůže se z něj vir dostat ani se jím nakazit.

Smyslem tohoto projektu je replikovat a analyzovat chování skutečného viru, kdy na rozdíl od nákazy mezi lidmi, lze šíření mezi telefony sledovat v reálném čase a sesbíraná data neustále vyhodnocovat. Získaná data mohou pomoci vládám i lékařským organizacím lépe predikovat budoucnost a podle toho také připravit patřičná bezpečnostní opatření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze