Koronavir může na vašem telefonu přežívat až 28 dní, varují australští vědci

Koronavir může na vašem telefonu přežívat až 28 dní, varují australští vědci
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Na hladkých površích se dokáže SARS-CoV-2 udržet až 28 dní, chřipka pouze 17 dní
  • Na oblečení a dalších pórovitých površích koronavir přežije zhruba dva týdny
  • Výzkum byl prováděn v podmínkách ideálních pro virus (temnu a ideální teplotě)

Australská národní vědecká agentura ve svém nejnovějším výzkumu, jehož výsledky jsou dostupné na virologyj.biomedcentral.com, uvádí alarmující zjištění ohledně koronaviru. Nebezpečný vir se dle jejich dat dokáže udržet na hladkých površích až po dobu 28 dní. Na smartphonech, kovových předmětech nebo například bankovkách tak tento nebezpečný vir přežije mnohem déle než běžná chřipka, která by měla (v případě dodržení stejných testovacích podmínek) vydržet „pouze“ 17 dní.

Tyto výsledky podle vědců dokazují, že SARS-CoV-2 dokáže být nebezpečný po mnohem delší období, než se původně odborná veřejnost domnívala. Na oblečení a dalších pórovitých površích pak koronavir přežije zhruba polovinu času (14 dní).

Nutno podotknout, že studie probíhala za podmínek „příznivých“ pro virus, který byl na testovaných površích uchováván při teplotě 20 stupňů Celsia v temnu (takže se k němu nedostalo ani UV záření), což neodpovídá klasickým podmínkám, ve kterých se telefony vyskytují. Virus rovněž nebyl na testované povrchy aplikován s hlenem/kapénkami, jež zpravidla obsahují rovněž bílé krvinky, které s virem bojují, což by mělo životnost viru podstatně zkrátit, jak uvedl profesor Ron Eccles pro BBC. Ten rovněž považuje zmíněnou australskou studii za zavádějící a podle jeho názoru zbytečně vyvolává strach u veřejnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze