Vědci vyvíjejí fólii na displej, která zrychlí jeho reakce

Vědci vyvíjejí fólii na displej, která zrychlí jeho reakce
Fotografie: Timothy Muza, unsplash.com
  • Na displeji jsou neviditelné hrbolky
  • Ty produkují neslyšné zvuky, podle nichž telefon pozná polohu prstu nebo stylusu, čímž se sníží latence

Když se dotknete displeje, máte pocit, že se vaše pohyby prakticky okamžitě projeví na dění na obrazovce. Tak jednoduché to ale není – nějakou dobu zabere čtení a zpracování signálu, takže reakční doba dotykového displeje u dnešních telefonů je něco kolem 80 milisekund. Je to sice méně než bezděčné mrknutí, které trvá asi 100 milisekund, ale pořád je to hodně. Zeptejte se například hráčů on-line her.

I při běžném používání to má význam, protože se tento čas přičítá k dalším zpožděním vznikajícím v operačním systému nebo v aplikacích, výsledkem pak může nepříliš příjemný zážitek. Skupina vědců proto na figlab.com popisuje, jak tento čas zkrátit poměrně originálním způsobem – pomocí fólie na displeji. Tento prostředek si obvykle asociujeme s ochranou zobrazovací jednotky, které může jeho dotykové vlastnosti často i zhoršit. Tady je tomu naopak.

Myšlenka spočívá v tom, že celá fólie je pokryta sítí jemných výstupků. Tyto hrbolky měří pouhých 5 mikronů, což znamená, že jsou pro lidské oko prakticky neviditelné. Při pohybu prstu (nebo stylusu) vznikají velmi jemné akustické vibrace, které může zachytit mikrofon telefonu. Na základě těchto vibrací a v kombinaci se softwarem se pak telefon snaží určit a předpovědět, kde se pohybuje špička vašeho prstu nebo stylusu, podle čehož se aktualizuje uživatelské rozhraní. Na základě jejich testů se při použití tohoto chrániče obrazovky skutečně snížila latence na 28 ms a vnímaná latence na 16 ms.

displej

Časy jsou to opravdu působivé, i když stále jde o laboratorní výsledky. Taková fólie se do prodeje nejspiše nedostane, ale podobné myšlenky mohou zužitkovat samotní výrobci při návrhu dalších generací dotykových displejů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze