Uživatele aplikace FaceApp zasáhla panika. Je důvod se obávat?

5
Uživatele aplikace FaceApp zasáhla panika. Je důvod se obávat?
  • Rozruch vyvolal vývojář Joshua Nozzi
  • FaceApp dokáže velmi realisticky pozměnit obličeje uživatelů

Pokud jste v posledních dnech na internetu zahlédli fotku vašich přátel s více vráskami než obvykle, pravděpodobně jste byli svědky „kouzel“ populární aplikace FaceApp. Aplikace dokáže nechat vyfocenou osobu zestárnout až o desítky let. Stejně tak ovšem není problém focený subjekt nechat omládnout, mírně upravit vizáž nebo dokonce změnit pohlaví. Vše přitom působí opravdu velmi realisticky, díky čemuž se aplikace stala novou virální senzací.

Na první pohled nevinná legrácka však může mít i svou stinnou stránku. Rozruch vyvolal vývojář Joshua Nozzi, který zveřejnil tweet, v němž uvedl, že FaceApp odesílá fotografie uživatelů na své servery bez jejich svolení. Následně bylo zjištěno, že FaceApp opravdu odesílá fotografie uživatelů, ale pouze ty, které si uživatelé přejí upravit, což potvrdili i tvůrci aplikace.

FaceApp

Ve vzduchu však stále visela otázka, proč FaceApp vůbec odesílá fotografie uživatelů mimo mobilní zařízení, když by je bylo možné upravit přímo ve smartphonu. Paniku mezi uživateli nijak nezmírnil ani fakt, že se jedná o ruskou společnost, jejíž servery jsou však umístěny na území USA.

S rozumným vysvětlením přišla vývojářka Jane Manchun Wong, která je specialistkou v oblasti reverzního inženýrství. Podle ní dává postup vývojářů FaceApp smysl. Skrýt kód, pomocí něhož jsou fotografie upravovány, na vlastním serveru znamená lepší zabezpečení proti odcizení kódu konkurencí. Na telefony tak zároveň nejsou kladeny příliš vysoké výpočetní nároky. Jednoduše řečeno jde tedy primárně o to, aby si společnost zachovala cennou konkurenční výhodu.

Tím však příběh FaceApp stále nekončí. Do kauzy se rozhodla vložit i americká právnička Elizabeth Potts Weinsteinová, která našla v podmínkách používání FaceApp zmínku o tom, že fotografie mohou být společností použity ke komerčním účelům. Na to kontroval Lance Ulanoff, redaktor Lifewire, který poukázal na fakt, že Twitter obsahuje v pravidlech používání de facto identickou klauzuli.

FaceApp

Na závěr této bezpečnostní kauzy lze s ohledem na dostupné informace konstatovat, že situace kolem FaceApp není tak závažná, jak se na první pohled jeví a o nadměrné bezpečnostní riziko se nejedná.

Stáhnout FaceApp

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Porydge
Jak překvapivé... Není to prostý filtr a zřejmě za touto úpravou stojí nějaká složitější umělá inteligence. Takže se ta úprava fotky překvapivě dělá cloudově. Pokud vím, tak tahle aplikace je stará x let a nejdnou se začne jančit kvůli faktu, který ani není nijak tajný. Jeden čas i fungoval i web, který hádal věk z fotek a možná ho dokonce provozoval Mrkvosoft a nikdo ani nemrkl, že ta fotka jde taky pryč. Mám pro vás skvělou konspirační teorii... Krom fotek o uživateli odchází i jeho osobní údaje, ze kterých se následně vytváří profily osob zahrnující biometriku a další údaje a ve spojení s kamerovými systémy z toho bude stejná špionážní hračička jakou vídáme ve filmech. A pro všechny Drahoše... teď si dělám srandu. :D
Janek
O sledování uživatelů webů není pochyb, jenže to lze těžko prokázat. V případě této aplikace vlastně o nic nejde, prostě ji nebudu používat a nebo vůbec nebudu používat cloudove služby. To samozřejmě u webů není možné, pokud internet potřebuji. Nejhezčí je, že ti co jsou do toho nejvíce namočeni hodně hlasitě řvou " chyťte zlodeje". Co dodat?
Freake
Blbost akorát se to řeší kvůli tomu že aplikace pochází z Ruska přitom aplikace jako Facebook, Instagram, TikTok o uživateli ví všechno např zaměstnání, datum narození atd.. Vůbec bych toto neřešil možná se někdo akorát nudí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze