Průzkum ukazuje, jaká práva si nejčastěji žádají aplikace pro iPhony

Průzkum ukazuje, jaká práva si nejčastěji žádají aplikace pro iPhony
Fotografie: Jamf
  • Aplikace nejvíce touží po přístupu k fotografiím
  • Následuje kamera, poloha a mikrofon
  • I když Apple vylepšuje zabezpečení, hlavní díl odpovědnosti leží na uživatelích

Oprávnění aplikací je hojně diskutovaný problém. Na jedné straně máme chytrý mobilní telefon, který má díky množství nejrůznějších senzorů, kamer a mikrofonů prakticky neomezené informace o vašem soukromí. Na druhé straně jsou zde aplikace třetích stran, které by k nim rády získaly přístup, ne vždy pouze s čestnými úmysly.

A právě nastavení oprávnění v operačním systému je hranice, která tyto dva světy odděluje. Většina lidí však stále bezmyšlenkovitě povoluje vše, co po nich aplikace vyžaduje. Jejich tvůrci toho také často chtějí víc, než skutečně potřebují. Společnost Jamf proto analyzovala 100 tisíc nejpoužívanějších aplikací pro iPhony. Největší počet z nich si žádalo přístup k galerii snímků. Logicky nejvíce (96 %) to bylo v kategorii Foto a video, následuje Nakupování (87 %) a Sociální sítě (84 %). I z toho důvodu Apple nabízí v iOS 14 a vyšším možnost povolit aplikaci přístup pouze k jedné fotografii.

iOS aplikace

Následuje žádost o přístupu k fotoaparátu, kterou si žádají opět aplikace pro práci s fotografiemi (90 %), sociálními sítěmi (83 %) a taky pro byznys, kam spadají různé komunikátory typu Zoom atd. Zde se Apple o bezpečnost stará dodatečnými indikátory toho, že se kamera právě používá. Asi nejkontroverznější je funkce telefonu umožňující získat polohu uživatele. Tu si nejvíce žádají aplikace pro nakupování a také kategorie Jídlo a pití, obě v 81 % případů. Od iOS 13 má uživatel iPhonu možnost udělit toto oprávnění pouze jednorázově.

Zpráva končí konstatováním, že i přes snahu tvůrců operačních systémů leží odpovědnost na jejich uživatelích. Těm doporučuje důkladně si rozmyslet udělení každého oprávnění. Je rovněž vhodné mazat již nepoužívané aplikace a také zavítat do bezpečnostní sekce v nastavení. Pokud vám zde některá oprávnění nedávají smysl, je lepší je odebrat. Pokud něco přestane správně fungovat, můžete je vždy později znovu povolit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze