USB4 nabídne až 40 Gb/s. Je to v podstatě Thunderbolt 3

2
USB4 nabídne až 40 Gb/s. Je to v podstatě Thunderbolt 3
  • Intel uvolnil licencování Thunderboltu pro nové USB
  • Certifikace by měla být hotová v létě

I když to podle některých trendů vypadá, že budoucnost bude bezdrátová, kabely a jejich konektory neplánují vymizet jenom tak. Další posun kupředu představuje USB4, které představil Intel. Rozhraní je založeno na Thunderboltu 3, takže za ním stojí Intel, který prakticky jenom nabídl otevřené licencování své technologie. Jednotlivým výrobcům tak odpadnou licenční poplatky, takže se standard může více rozšířit.

Současných několik set zařízení tak rozšíří další. Jedná se především o komponenty, které dokáží náležitě využít maximální propustnost 40 Gb/s. Například externí grafické karty, síťové karty, dokovací stanice atd. Z pohledu technologie USB to znamená radikální změnu, kdy lze sdílet jednu datovou linku mezí více zařízeními.

USB4 a Thunderbolt 3 budou existovat vedle sebe. Zatímco první technologie ještě čeká na certifikaci, která by měla být hotová někdy v létě, ta druhá se stane integrovanou součástí nových procesorů Ice Lake založených na 10nm technologii. Reálně se ale první přístroje začnou mezi zákazníky objevovat až v horizontu několika let.

Diskuze ke článku
Mio
Budúcnosť ešte veľmi dlho nebude bezdrôtová a osobne kde môžem, tam využívam kábel. Také 2,4 GHz pásmo WiFi je dnes v zaľudnených oblastiach prakticky nepoužiteľné a rýchlosti 1 Gbps WLAN sú aj na 5 GHz stále len utópiou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze