MEIZU odhalilo první telefon na světě bez tlačítek i konektorů

MEIZU odhalilo první telefon na světě bez tlačítek i konektorů
  • Jde o první telefon nemající fyzická tlačítka ani žádné konektory
  • Nabízí 5,99palcový displej s malými rámečky
  • Výkon obstarává procesor Snapdragon 845
  • Na zadní straně se nachází duální fotoaparát od Sony

Do historie mobilních telefonů se dnes nesmazatelně zapsal čínský výrobce MEIZU. Představil vůbec první telefon, který nemá na svém těle žádná fyzická tlačítka a dokonce se obejde i zcela bez konektorů. Zcela příznačný je též jeho název – MEIZU Zero. Ačkoliv o žádnou „nulu“ by jít rozhodně nemělo.

Na první pohled jde totiž o na dnešní dobu klasicky vypadající smartphone s velkým 5,99palcovým Super AMOLED displejem, který má malé rámečky. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů. V útrobách zařízení tepe procesor Snapdragon 845. Informace o úložišti či operační paměti výrobce prozatím neodhalil. Zadní strana je domovem duálních fotoaparátů Sony IMX 380 Sony IMX 350 s rozlišeními 12 a 20 megapixelů. Čelní kamerka je jediná s rozlišením 20 megapixelů. Toť zatím to klasické, co MEIZU Zero nabízí.

Novinka bude lákat především svou konstrukcí. Sám výrobce tento typ konstrukce nazývá jako one-piece ceramic unibody, tedy jakýsi keramický monolit, který absolutně nic nenarušuje. Na těle nenajdete žádná fyzická tlačítka a to ani k odemknutí či regulaci hlasitosti. Nahrazena jsou senzory po stranách. Jde o podobné řešení, jako jsme mohli vidět například na HTC U12+ s tím rozdílem, že tlačítka nejsou na boku ani naznačena. Senzor vám při stisku zprostředkuje vibrační odezvu jako potvrzení, že se dotýkáte správně.

Na těle chybí i jakýkoliv konektor. Absence 3,5mm jack by dnes už tolik nepředstavila, ale MEIZU Zero nemá ani USB-C, jednoduše nic. Jak se nabíjí? Výhradně bezdrátově. Netřeba se bát o rychlost, výkon bezdrátového nabíjení dosahuje 18 W a jde o vůbec nejrychlejší bezdrátové nabíjení v dnešní době. Bezdrátovou nabíječku, která vzdáleně připomíná počítačovou myš, pochopitelně najdeme přímo v balení. Navíc se v ní ukrývá malý výřez, do kterého pěkně zapadne mírně vystouplý ostrůvek s fotoaparáty na zadní straně a telefon tak bude na podložce stabilnější.

Samozřejmě se nabízí otázka, jak z telefonu dostanete svá data. Vše se z podstaty věci řeší bezdrátově. Buď pomocí mobilních dat, Wi-FI či Bluetooth 5.0. Díky monolitické konstrukci, která není nikde a ničím narušena, se dočkáme certifikace IP68, zároveň je však jedinou možností, jak do telefonu dostat telefonní číslo uživatele, sáhnout po eSIM kartě. Na tom bude záviset i datum vypuštění telefonu do prodeje, neboť eSIM standard v Číně zatím oficiální podporu nemá. Na českém trhu si eSIM již pořídit můžete.Bude však záležet, zda se s modelem setkáme a jak se k němu postaví operátoři.

Další informace v tuto chvíli nejsou známé. Platí to pro dostupnost i případnou cenu. MEIZU však poměrně elegantně vyřešilo problematické pasáže, což jsou typicky pohyblivé části či konektory. Nic z toho se na modelu Zero nemůže poškodit, neboť mu to schází.

Diskuze ke článku
Bubny
Zajimave reseni, ale horsi bude telefon nabijet na cestach s powerbankou, kdyz treba pujdu nekam na turu. I tak je to zajimave, libi se mi to
Offečka Jablečna
Telefony bez tlačítek začnou dávat smysl až v momentě, kdy je začne dělat Apple.
pitchooo
ani za boha... co kdyz se to vinou SW bugu kousne, jak to resnu ? pockam tyden az se vybije baterka treba... to neni o luxusu, pokroku ani nicem takovem, ale o lidske blbosti vyvinout takovyto mobil.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Jako osobne se mi to libi. Na L950 kabel pripojuju vlastne kvuli nabijeni jen v aute. Bezdratove nabijeni je nicmene mozne mit za par stovek i v tom aute, takze problem to rozhodne neni, spis naopak. Jako nekam rvat kabel kazdou chvili kvuli nabijeni mi prijde na konci druhe dekaty tretiho tisicileti uz skoro perverzni ..... zvlast kdyz bezdratove nabijeni mela i treba moje prvni lumia 720 .... takze ja to vitam:) Jeste kdyby tam byly aktualizace a normalni cena a slusny fotak ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze