Update Windows Phone GDR3: videopohled a fotogalerie

37

Začátkem týdne Microsoft oficiálně představil novinky obsažené v updatu Windows Phone 8 GDR3. Díky nové možnosti nahrát si update v podstatě okamžitě jsme aktualizaci vyzkoušeli i my a přinášíme vám videopohled, ve kterém ukazujeme nejdůležitější změny, doplněný o fotogalerii z prostředí.

Zatímco řada uživatelů Windows Phone 8 ještě nedisponuje ani předchozím updatem GDR2, Microsoft zařazuje vyšší rychlost a v pondělí představil už další update GDR3. Jde o poslední aktualizaci před příchodem Windows Phone 8.1, které se očekávají v první polovině roku 2014. Windows Phone 8 GDR 3 bude mít konkrétní číselné označení 8.0.10512 a přinese hned několik novinek. Stejně jako u GDR2, i v tomto případě si výrobci telefonů, zejména pak finská Nokia, k updatu dodají vlastní novinky a vše pak bude distribuováno v rámci jednoho updatu, konkrétně u Nokie s názvem Bittersweet Shimmer. Níže ukazované novinky tak budou ve finále ještě obohaceny o další, které Nokia představí na Nokia Worldu 22. října, případně které si dodají i další výrobci.

Windows Phone GDR3 – ukázka novinek

Microsoft společně s oznámením GDR3 otevřel dveře k cestě, jak si update stáhnout prakticky okamžitě. Podmínkou je ale být zaregistrován jako Windows Phone vývojář nebo Windows Phone App Studio vývojář, případně stačí, pokud je váš telefon veden a odemčen jako vývojářský. Poté si stáhnete tuto aplikaci, skrze kterou se přihlásíte k vašemu Microsoft účtu a pokud je váš účet správně nakonfigurován a vy v aplikaci odsouhlasíte podmínky, nabídne vám telefon v nastavení po vyhledání aktualizací kýžený update na GDR3. Tímto postupem ale ztrácíte záruku a bez resetu zařízení není cesty zpět.

Windows Phone GDR3

Novinky ve Windows Phone 8 GDR 3

  • Windows Phone 8 budou nově podporovat displeje s rozlišením 1920 x 1080 pixelů, prvním takovým zařízením zřejmě bude Nokia Lumia 1520. U FullHD displejů bude rovněž k dispozici třetí sloupec středních dlaždic, nebude ale dostupný u displejů s nižším rozlišením.
  • Přibude podpora dalších čipsetů, včetně čtyřjádrového Snapdragonu 800. Ten bude opět jako první zřejmě používat Nokia Lumia 1520
  • V nabídce naposledy spuštěných aplikací přibyl u každého náhledu křížek pro rychlé uzavření aplikace, respektive umazání ze seznamu. Pod náhledem aplikace je nově také ikonka aplikace, což usnadňuje orientaci. Zamrzí, že aplikace nelze ukončovat gestem, a že se místo těch zavřených neobjevují dřívější aplikace.
  • Přibyla uživateli velmi žádaná možnost nastavit si vlastní zvuk pro SMS zprávy, chat, e-maily a připomínky z kalendáře. Jednotlivé kontakty mohou mít nyní nejen speciální vyzváněcí melodii, ale i specifický zvuk SMS zprávy. Bez dívání se na telefon tak hned poznáte, kdo vám píše.
  • K dispozici je nový správce paměti, který přehledně zobrazí využití paměti jednotlivými typy souborů. Aplikace adresuje i problém s "ostatními soubory", které dovolí vymazat. V našem případě ale z celkových 650 MB odstranila zhruba jen 50 MB, zatímco speciální aplikace Nokia Kontrola úložiště ukázala 250 MB dočasných souborů a odstranila vše. I poté však vestavěná nová aplikace pro správu paměti ukazovala 200 MB volné paměti. V této záležitosti tak u Windows Phone stále nefunguje vše, tak jak by mělo a problém s "ostatními soubory" zůstává stále trochu záhadou.
  • Přibyl zámek otáčení displeje. Pokud telefon přetočíte při uzamčení displeje, nedojde k přetočení zobrazení. Zamrzí, že je položka zahrabána v nastavení a k dispozici není například zkratka na dlaždici nebo liště.
  • Režim v autě. Po zapnutí můžete telefon sám odpovídat na SMS zprávy či hovory textem, který si zvolíte, Řídím, ozvu se později. Hlavně si ale můžete nastavit, že vás telefon nebude po aktivování režimu v autě upozorňovat na příchozí hovory nebo SMS zprávy, aby nic neodvádělo vaši pozornost od řízení. Tento režim lze nastavit na automatické spuštění s vybranými Bluetooth zařízeními. Po připojení například Bluetooth sluchátka, u kterého jste si předtím vybrali, že má režim v autě aktivovat, se ukáže potvrzovací dialogové okno, zda se má režim v autě spustit. Aktivovaný režim signalizuje ikonka autíčka v notifikační liště, po odpojení Bluetooth zařízení je režim deaktivován.
  • Připojení k Wi-Fi je možné při prvním zapnutí ještě před zahájením nastavování telefonu. Telefon si tak může stáhnout zálohu i bez SIM karty, případně nebudete platit za data, než telefon připojíte k Wi-Fi.
  • V nabídce Bluetooth přibyla možnost pro vylepšení spojení s některými audio handsfree soupravami.
  • Celkově jsme si všimli svižnějšího běhu systému, plynulejšího posuvu v některých nabídkách a vylepšené zobrazení fontů na některých obrazovkách.

Update na Windows Phone GDR3 bude uvolněn veřejně za několik týdnů, jak jsem ale zmiňoval na začátku, bude dále obohacen o novinky od samotných výrobců, například Nokie. To, kdy se update dostane na konkrétní zařízení, záleží na jeho typu, verzi, zda je určen pro volnou distribuci (zpravidla rychlejší update) nebo je koupen u operátora (zpravidla znamená zdržení kvůli testování u operátora).

Diskuze ke článku
Kristián Míža
Kristián Míža
tak já myslím že změny to jsou celkem velké a podstatné,jen tak dál,čím lepší bude tím lepší bude muset být i konkurence takže bude čím dál tím větší a lepší výběr..ale ještě toho má wp stále hodně co dohánět...
Root
Ze zvědavosti jsem nakouknul. Docela mě překvapilo, že se musím starat o nějaké temp soubory manuálně a že doposud nebylo možné zamčít screen proti otáčení a nemožnost tetheringu mě fakt rozesmála ;) Ještě pár let a bude to fajn foun ;)
Naecken
Video je soukromé.
Frostmourne
ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli Windows Phone GDR3 je pro všechny telefony s Windows Phone 8? Vlastním 8 HTC S, jsem zaregistrován jako normální uživatel. Takže musím si počkat na aktualizaci přes OTA nebo dá se to nějak urychlit? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze