TOP 5 vlastností, které nás zaujaly na Samsungu Galaxy A72

4
TOP 5 vlastností, které nás zaujaly na Samsungu Galaxy A72
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • 6,7" AMOLED panel má zcela dostačující maximální svítivost
  • Díky zvýšené odolnosti IP67 si nemusíte dělat vrásky z deště nebo namočení do vody
  • V balení se nachází USB-C/USB-C kabel

Samsung Galaxy A72, který byl představen společně s Galaxy A52 (5G), nabízí zajímavou výbavu, osvědčenou nadstavbu One UI a také konkurenceschopnou cenu. Kterých pět vlastností nás na tomto telefonu zaujalo nejvíc?

TOP 5: Co je super na Galaxy A72

Displej

Stejně jako Galaxy A52, i Galaxy A72 dostal plochý AMOLED panel s 90Hz obnovovací frekvenci a také relativně malým průstřelem. 6,7" obrazovka má velmi pěkné podání barev (které lze uživatelsky nastavit), povedený režim Always-On s možností zapnutí/vypnutí dle časového plánu, ale zejména naprosto dostačující svítivost 800 nitů. Ani během slunečných dní tak nebudete mít problém s čitelností, pouze optická čtečka otisků prstů by mohla být výše.

Reproduktory

Pokud hledáte mobil s kvalitním stereo zvukem, může být Galaxy A72 zajímavou alternativou. Horní repráček nabízí stejnou (či velmi podobnou) hlasitost jako u spodního (hlavního) reproduktoru, dohromady tak dokáže Galaxy A72 zajistit dostatečně hlasitý i kvalitní poslech. Příznivce drátového poslechu také potěší přítomnost 3,5mm jacku na spodní straně.

Teleobjektiv

Galaxy A72 má v oblasti fotoaparátů výhodu oproti Galaxy A52, neboť disponuje trojnásobným teleobjektivem, takže se uživatelé nemusí spoléhat jen na digitální přiblížení formou „výřezu“. Teleobjektiv má stejně jako hlavní 64Mpx snímač optickou stabilizaci, což se hodí nejen při focení z ruky.

Výdrž

Velikost baterie může být ošemetná, neboť velká kapacita bateriového článku se ne vždy rovná dlouhé výdrži. To však naštěstí není případ Galaxy A72, který s 5 000mAh baterií dokáže na jedno nabití vydržet i dva dny používání. I navzdory velkému displeji, který si bere hodně energie, tedy nemá A72 problém s příliš rychlým vybíjením. Pro někoho praktickým detailem je nabíjecí kabel typu USB-C/USB-C, který je potřeba u novějších aut.

Design

Jednou z největších předností Galaxy A72 je bezpochyby zvýšená odolnost IP67, díky které si není potřeba dělat vrásky z deště, v případě potřeby lze i telefon opláchnout pod vodou. Povedený je také design s polykarbonátovými zády, jež mají matnou povrchovou úpravu, a v neposlední řadě nás zaujal modul fotoaparátu, který plynule navazuje na záda a neodděluje jej žádná ostrá hrana. V případě testované bílé varianty navíc odpadá problém s ulpíváním prachu kolem fotomodulu.

Již brzy vám přineseme kompletní recenzi na tento zajímavý telefon, do té doby se nás v komentářích pod článkem i pod videem můžete ptát na vše, co vás ohledně této novinky zajímá.

Technické parametry Samsung Galaxy A72

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 77,4 × 8,4 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 720G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2021, 11 990 Kč
Diskuze ke článku
Pavel Doležal
Pavel Doležal
Škoda, že je bez 5G.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 24. 4. 2021 08:13
Tech rozdilu oproti A52 je strasne malo. 0.2" vetsi display asi vetsinu lidi moc nepresvedci zaplatit o 3000kc vic oproti A52. Uz tam je velkej display. A ten zoom podle recenzi za moc nestoji. Zatimco ten dvojnasobnej vyrez u A52 se naopak povedl. I kdyby to bylo naopak... furt je tam nesmyslnej cenovej rozdil...
Bohuslav Bartos
Bohuslav Bartos
K telefonu Samsung Galaxy A72 jsem dostal sluchátka Galaxy Buds + za 3500 Kč. Dvojnásobný Zoom je z principu u A72 stejný ,jako A52. Trojnásobný Zoom ,se v žádném případě nedá srovnat s trojnásobným výřezem z 64 MPx .Informaci o kvalitě dvojnásobného zoomu Vám pravděpodobně dal p.Hudec z Hurámobilu. Pokud Vám stačí pouze výřez z 64 MPx na dvojnásobný zoom volte A52.
Kdo má větší nároky na zoom, pak si myslím, že A72 je vhodnější. Jsou to ale všechno subjektivní dojmy. Dokonalý test jako např. DXOMARK ukáže subjektivní pravdu. Pokud vím, akce na sluchátka snad ještě platí a potom jistě klesne cena.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze