Tizen naživo na MWC: v hodinkách ano, ale v telefonu? (video)

Poslední den MWC 2014 jsme si vyzkoušeli i operační systém Tizen. Pokud vám je název známý, zřejmě si ho spojujete s novými hodinkami od Samsungu, konkrétně s Gear 2 (Neo) a Gear Fit. Podívejme se ve stručnosti na samotný Tizen a jeho význam v mobilních telefonech. Jedná se o nový konkurenceschopný operační systém nebo je určen spíše pro nadšence?

O Tizenu můžete čítávat na mobilenet.cz už opravdu dlouho, zejména ve spojení s připravovanými telefony Samsungu, který je neustále odkládá a situace kolem tohoto systému je spíše přešlapováním na místě. V Barceloně jsme tak využili možnost se na systém podívat a odhalit, zda má vůbec šanci na úspěch. Na stánku Tizenu najdete hned několik telefonů mnoha značek, které v sobě Tizen ukrývají. My jsme začali u neznámého prototypu Samsungu a k našemu překvapení jsme Tizen hned ovládli. Žádné složité Ubuntu nebo netradiční Sailfish, zde je vše velmi povědomé. Samsung totiž sice použil Tizen, ale v rámci unifikace s dalšími svými telefony jej přepracoval k obrazu svému. Na první pohled se tak jedná o klasický Samsung s TouchWizem a nepochopili jsme tak, proč bychom si měli kupovat telefon s operačním systémem Tizen, který vypadá jako Android a nabízí omezené možnosti, protože do telefonu s Tizenem nenahrajete androidí aplikace a jste tak do značné míry omezeni.

Tizen – první pohled z MWC 2014

Dále se zde nacházel telefon ZTE, ovšem i on trpí podobnými problémy. Tizen je postavený na Linuxu a snaží se vytvořit něco nového. Bohužel v současné konkurenci to bude mít velmi těžké a ani my nevidíme jeho větší smysl v mobilních telefonech, obzvlášť když bude upraven tak, že ho nikdo nerozezná od Androidu. Jak jsme již zmínili, výrobci si na Tizen dávají své nadstavby a vytváří z nich na pohled klasické Android telefony, které pak uživatele překvapí absencí aplikací ke stažení.

Tizen jako celek neodepisujeme. V hodinkách od Samsungu Gear 2 (Neo) a Gear Fit ho nalezneme také. Zde uživatelé nijak netrpí a rozdíl od předchozího Androidu ani nezpozorujete. Pro podobná specializovaná zařízení by systém mohl mít smysl, v telefonech to ale bude mít hodně těžké. Je otázkou, zda a kdy se dočkáme prvního komerčního telefonu s Tizenem od Samsungu, který jeho uvedení odkládá. Jako alternativa k Androidu, navíc s TouchWizem a totožným prostředím, by totiž v portfoliu telefonů výrobce nedával telefon s Tizenem smysl.

Diskuze ke článku
Martin
Fuj, to je hnusná vykrádačka. Tomu říkám mrhání peněz a času, kdyby se Samsung radši zaměřil na touchwiz a fungující aktualizace všech modelů. Na dnešním trhu se mě jako nový OS nejvíce líbí Sailfish. Stejně si myslím, že Jolla nemůže moc uspět.
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
opakovany pokus ako s Bada OS. kupi si to par ludi a potom to Samsung po roku, mozno po dvoch prestane predavat. Posledny u Bady bol tusim Wave III
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Proč chtít Tizen? Vypadá to jako nepovedená kopie androidu.
kdnisff
z nových os se mi asi nejvíc líní firefox os protože ubuntu je těžký na ovládání, sailfish se k nám nedostane nebo tizen vypadá strašně
jenom firefox os mě oslovil protože dokáže plynule pracovat s malou pamětí ram, rychle vyvíjejí aplikace pro firefox os, ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze