Hodinky Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo oficiálně: běží na Tizen OS

12

Po loňském uvedení chytrých hodinek Galaxy Gear to jihokorejský výrobce zkouší znovu s vylepšenou druhou generací, a rovnou ve dvou variantách. Před začátkem veletrhu MWC 2014 představil hned dvojici chytrých hodinek, které již ale neběží na Androidu, ale použit byl operační systém Tizen OS.

Nástupcem původních hodinek Galaxy Gear jsou hodinky Gear 2. Pro méně náročné zákazníky si však Samsung přichystal i odlehčenou verzi Gear 2 Neo, která se liší především tím, že není kovová, ale plastová a postrádá integrovaný fotoaparát. Mírný rozdíl je i ve hmotnosti. Gear 2 váží 68 gramů, zatímco u Gear 2 Neo je to 55 gramů. Oba modely jsou však lehčí než první generace, která vážila 73,8 gramů.

Až na tyto rozdíly jsou obě verze po designové stránce shodné. Díky tomu, že se u Gear 2 veškeré ovládání i mikrofon a fotoaparát přesunuly z pásku přímo do hodinek, je nyní možné jednoduše měnit pásky hodinek podle své nálady.

Samsung Gear 2

Samsung zatím neupřesnil, zda bude možné použít jakékoli 22 mm hodinkové pásky (podobně jako hodinek Pebble), přesto se však jedná o výrazný posun proti první generaci, který řada uživatelů jistě ocení. Proti předchozí verzi se přestěhovalo i Domácí tlačítko, které je nyní pod displejem a ne na hraně hodinek. Na jedné z hran hodinek je nyní čočka fotoaparátu hned vedle infračerveného portu. Obě verze hodinek tak můžete díky tomu přes aplikaci WatchOn použít i jako dálkové ovládání domácí elektroniky.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Gear – Premiéra chytrých galaktických hodinek

Samsung ani tentokrát nezapomněl na vestavěný mikrofon a reproduktor, takže i Gear 2 a Gear 2 Neo je možné použít pro telefonování. Hodinky se ovládají přes 1,63" Super AMOLED displej, který má rozlišení 320 × 320 pixelů, což nám dává parádní jemnost 278ppi. Pod kapotou se pak skrývá 1GHz dvoujádrový procesor, 512 MB RAM a interní paměť 4 GB.

Nahradí fitness tracker

Již zmiňovaný dvoumegapixelový fotoaparát u Gear 2 nabízí automatické ostření a schopnost nahrávat video v rozlišení 720p s 30 snímky za sekundu. Jinak jsou oba modely doslova prošpikovány nejrůznějšími senzory pro fitness, včetně snímače srdečního tepu, krokoměru, gyroskopu a akcelerometru. Hodinky, tak poslouží i jako stále populárnější fitness náramky. Můžete s nimi sledovat své pokroky při sportu nebo pěší turistice, ale i například kvalitu svého spánku a úroveň stresu. Nemusíte se přitom obávat, že by to hodinky nevydržely. Oba modely splňují specifikaci IP67. Jsou tedy odolné proti jakémukoli vniknutí prachu a vydrží i ponoření na 30 minut do hloubky jednoho metru. To je velký pokrok oproti první generaci Gear, která odolnost postrádala.

TIP: Operační systém Tizen 3.0 zachycen na Samsungu Galaxy S III

Z dalších nových funkcí hodinek, které běží na operačním systém Tizen OS, od něhož si Samsung hodně slibuje, můžeme zmínit baterku, kalkulačku nebo rychlé nastavení. Gear 2 však může uživatel využít i jako samostatný hudební přehrávač. K dispozici bude při uvedení na trh i řada aplikací třetí strany například od BMW, CNN, PayPal, Garmin, VW a Under Armour.

Samsung Gear 2 Neo

O napájení hodinek se postará integrovaný akumulátor s kapacitou 300mAh. To se sice nemusí zdát moc, ale vzhledem k malému displeji a dalšímu použitému hardwaru slibuje Samsung při běžném používání výdrž 2 - 3 dny. Při střídmějším používání s nízkou spotřebou se tato doba prodlužuje až na šest dní. Hodinky by měly celkově vydržet dvakrát déle než první generace.

Za co musíme Samsung pochválit, je fakt, že se nebude opakovat loňská situace s nedostatečnou kompatibilitou se smartphony. Gear 2 i Gear 2 Neo mají být již od počátku kompatibilní s více než 12 modely Samsungu na trhu. Oba přístroje budou na trhu od dubna za zatím nezveřejněné ceny. V případě Gear 2 si budete moci vybrat z barevných provedení Charcoal Black, Gold Brown a Wild Orange, u Galaxy Gear 2 Neo pak z Charcoal Black, Mocha Grey a Wild Orange.

Diskuze ke článku
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
a zase nie na ine OS nez na android, skoda. Inac tie Neo su celkom dobre,ale kedze mam WP 8 tak su pre mna nepouzitelne
Pf
ac Samskunga a Android nesnasim, tak tentokrat si Samskung zaslouzi mirnou pochvalu za to, ze rozjizdi svuj Tizen. Ja jen pevne doufam, ze ta Galaxy 5, bude i s Tizenem
Viktor Licek
Viktor Licek
Gear 2 jsou opravdu ošklivé. A Gear 2 Neo jsou pouze " méně špatné".
Andrej Michalek
Mobilnú verziu OS TIZEN by mohli vybaviť podporou Android aplikácií, ako to urobilo BB.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze