Testujeme Sony Xperia go: první dojmy z odolného Androidu

8

Do redakce nám dorazila velmi zajímavá novinka Xperia go, jedná se o nástupce Xperie active. Je specifická díky své odolnosti a velmi dobré výbavě. Pokud totiž dnes na českém trhu najdeme odolné zařízení, výbava je pouze průměrná. Xperia go má ale dvoujádrový procesor a fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů. Je opravdu odolná?

Xperii go jsme vám představili ke konci května. V průběhu měsíce srpna vstoupila do prodeje na český trh a rovnou hned ve třech barevných variantách (bílé, žluté a černé). U odolných zařízení jsme zvyklí, že jejich výbava není dech beroucí a hledali bychom je především v nižší třídě. Xperia go si bere dobrý základ z Xperie Active a k tomu přidává množství různých novinek a vylepšení.

Sony Xperia go - oficiální fotografie

U odolného zařízení očekávám dílenské zpracování bez kompromisů, přítomnost kvalitních materiálů považuji za naprostou samozřejmost. Jedna oblast mě zklamala, ve druhé si nemám na co stěžovat. První oblastí, která mne nemile překvapila je dílenské zpracování. Zadní kryt telefonu je matný a působí lehce zdrsněným dojmem, i když postrádá jakoukoliv texturu. Na svém místě drží dobře (ještě, aby ne) bez jakékoliv vůle. Čím budí zklamání, je jeho lícování, respektive promačkávání a pružení. Na bocích, v horní části když jej lehce stlačíme, dojde k výraznému prohýbání a vrzání. Navíc i v samotném středu telefonu jsem pozoroval prohýbání krytu směrem k baterii.

Xperia Go se v ruce drží velmi dobře, její rozměry jsou ideální

Telefon se chlubí zvýšenou odolnosti vůči prachu, škrábancům a naprostou vodotěsností. Údajně dokáže vydržet až třicet minut pod vodou v metrové hloubce, kdy po uplynutí této lhůty by měl bez jakýchkoliv problémů fungovat. Vše je pak deklarováno certifikacemi IP 67. Všechny důležité konektory a sloty, jsou kryty gumovými krytkami. Ty na svém místě drží dobře, ovšem krytka konektoru microUSB působí dojmem, že její životnost bude jen velmi krátká. Pod zadním krytem je pak navíc uschován slot na paměťové karty a šuplíček pro SIM kartu. Jeho vyndávání jde lehce ztuha, to je daň za to, že do útrob telefonu nevniknou žádné kapaliny. Pokud sundáme zadní kryt zjistíme dále, že baterie je napevno zabudovaná. Což je i kvůli tomu, aby důležité komponenty a součástky telefonu, nebyly přístupné.

Precizní ochranu dostal i dotykový 3,5 palcový displej, na němž je vidět speciální mřížka ve formě teček v rozestupu 3 milimetrů, po obvodu celého displeje. Je to vidět zejména tehdy, pokud je displej neaktivní. Ochrana displeje je zajištěná tvrzeným, minerálním sklem. Po intenzivním testování opravdu nepozoruji žádné škrábance, ani mikroškrábance. Nad displejem budeme postrádat přední videokameru, ale potěší informační dioda, která informuje o zmeškaných událostech.

Dalším nepsaným pravidlem je, že odolné zařízení by mělo mít dobrou pohotovostní výdrž. Těžko dopředu soudit, zda baterie pouhé kapacity 1305 mAh dokáže uživit dvoujádrový procesor. Mé negativní prognózy naštěstí zůstaly nevyslyšeny. Xperia go dokázala při velmi intenzivním používání vydržet necelé dva dny. Čemuž předcházela neustálá synchronizace dat, desítky fotek, pár desítek hlasových hovorů a padesátka sms. Včetně častého používání sociálních sítí a prohlížení internetu.

Krátce zmíním i schopnosti dotykového displeje. U něj mi úhlopříčce 3,5 palce vadí rozlišení 480 x 320 bodů, přeci jen text není tak dobře čitelný a rastr je znát. Všechny tyto nedostatky mu odpustím tehdy, ocitnu-li se na přímém slunci, kdy se mi odvděčí vynikající čitelností. Stačí 60% hodnota jasu k tomu, aby se dalo s telefonem pohodlně pracovat. Samotného jeho zobrazovací schopnosti jsou pak slušné, ovšem nemám ten dojem, že by se i díky BRAVIA enginu jednalo o velký rozdíl, mezi běžným TFT panelem a tímto řešením.

Důležitým tahounem telefonu je dvoujádrový 1 GHz procesor NovaThor U8500 z dílen Ericssonu. Ten je vyrobený starší 40 nm technologií. Dalším parťákem je 512 MB RAM paměť, což není mnoho. Přesto tahle sestava plně postačuje pro rychlý a plynulý chod telefonu, občas jsem měl i ten pocit, že reakce a odezva samotného přístroje je rychlejší, než s první verzí Androidu ICS u Xperie S. Během testování jsem zatím nezpozoroval žádné problémy s nedostatkem paměti RAM.

Fotografie zachycené Xperie Go pod vodou

Nyní se zaměřím na některé věci, u kterých doufám v jejich zlepšení. Začnu fotoaparátem. Ten pořizuje snímky v 5 megapixelovém rozlišení, nechybí automatické zaostřování. Snímky ať za zhoršených nebo světelných podmínek mají vysokou kompresi. Ani za dobrých světelných podmínek nemohu být spokojen, úroveň detailů není moc valná. Nelíbilo se mi ani pomalé spouštění fotoaparátu, kdy jsem klikl na fotoaparát a trvalo tři sekundy, než se spustil.

Dále je tu kontroverzní GPS, při zapnuté asistenci operátora je jeho fixace celkem rychlá, kolem 15 až 20 sekund. Pokud je asistence operátora deaktivovaná, trvá třeba i dvacet minut, než dojde k zafixování satelitů a někdy jsem čekal marně a musel jsem restartovat zařízení. GPS modul se tak stává bez asistence dat nepoužitelným.

A jaká je odolnost samotného zařízení v náročných podmínkách? Zařízení jsem do vody mnohokrát umístil, operoval jsem s různými hloubkami i délkou pobytu v tamním prostředí. Vždy po vytažení z vody telefon stoprocentně fungoval. Výrobce tak dostál svým tvrzením.

Sony Xperia go (testovací video) – 720p

První dojmy jsou u konce a vy čtenáři nám prozatím můžete pokládat dotazy do diskuze pod článkem nebo na našich sociálních sítích. Již brzy se dočkáte vyčerpávající a plnohodnotné recenze.

Technické parametry Sony Xperia go

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 60,3 × 9,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 800 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 305 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012,
Diskuze ke článku
Crozz
nebýt toho blbýho rozlišení a slabý baterky, tak bych ho asi bral...
teď mám Xperii S a odolnost bych potřeboval, snad to bude do budoucna standard mít odolný mobil
blue.sun
Me by zajimala vydrz telefonu pri provozu GPS a nejakeho sportovniho zaznamniku,jako jsou Endomondo nebo Sports Tracker. Odolny telefon si o takove vyuziti primo rika. I kdyz... slaby GPS prijimac ho zase srazi do hlubin. Muze to byt vada testovaneho kusu?
No a zajimave taky je,ze u toho telefonu nikomu nevadi pritomnost pouze stareho systemu 2.3. Zkratka jina meritka pr kazdeho...
basta
Stále pokukuji po nějakém nástupci po Motorola Defy+ abych dostával rychlejší aktualizace alt. ROM (MIUI atd). Nicméně ať hledám jak chci usilovně nic lepšího v nenacházím. Nějaká vlastnost je sice lepší ale v v celku na ni žádný nemá. Za 4 997 u Vodafonu to byl super kup.
Velda
Pěkné videjko, co vydrží. :-) http://www.youtube.com/watch?v=y3v5lN4U0bM

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze