Sony Xperia go
recenze

Sony Xperia go

Kapesní mořeplavec
54

Xperia go překračuje hranici odolných, méně vybavených telefonů. V pevném těle tepe dvoujádrový procesor, zadní strana je ve znamení 5 megapixelového fotoaparátu. Rozpaky však budí nepříliš výkonná baterie, či rozlišení dotykového displeje. Vyplatí se vyšší investice do tohoto zařízení?

Xperii go jsme vám představili ke konci května. V průběhu měsíce srpna vstoupila do prodeje na český trh a rovnou hned ve třech barevných variantách (bílé, žluté a černé). U odolných zařízení jsme zvyklí, že jejich výbava není dech beroucí a hledali bychom je především v nižší třídě. Xperia go si bere dobrý základ z Xperie active a k tomu přidává množství různých novinek a vylepšení.

Sony Xperia go - oficiální fotografie

Technické parametry Sony Xperia go

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 60,3 × 9,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 800 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 305 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012,

Obsah balení

  • pecková sluchátka Sony MH410C
  • náhradní fólie na displej
  • microUSB datový a dobíjecí kabel SE EC450
  • adaptér na microSIM kartu
  • sportovní pouzdro na ruku - žlutá varianta
Prodejní balení Xperie go

Design a konstrukce: obojživelník s náchylnou kůží

U odolného zařízení očekávám dílenské zpracování bez kompromisů, přítomnost kvalitních materiálů považuji za naprostou samozřejmost. Jedna oblast mě zklamala, ve druhé si nemám na co stěžovat. První oblastí, která mne nemile překvapila je dílenské zpracování. Zadní kryt telefonu je matný a působí lehce zdrsněným dojmem, i když postrádá jakoukoliv texturu. Na svém místě drží dobře, (ještě, aby ne) bez jakékoliv vůle.

V bílé barvě je Xperia go velmi elegantní

Čím budí zklamání, je jeho lícování, respektive promačkávání a pružení. Na bocích v horní části, když jej lehce stlačíme, dojde k výraznému prohýbání a vrzání. Navíc i v samotném středu telefonu jsem pozoroval prohýbání krytu směrem k baterii. Menší rozměry 111 × 60,3 × 9,8 milimetrů a hmotnost 110 gramů předurčí novinku k tomu, že své uplatnění najde jak v chlapské tak i ženské dlani.

Telefon se chlubí zvýšenou odolnosti vůči prachu, škrábancům a vodotěsností. Údajně dokáže vydržet až třicet minut pod vodou v metrové hloubce, kdy po uplynutí této lhůty by měl bez jakýchkoliv problémů fungovat. Vše je pak deklarováno certifikacemi IP 67. Všechny důležité konektory a sloty jsou kryty gumovými krytkami. Ty na svém místě drží dobře, ovšem krytka konektoru microUSB působí dojmem, že její životnost bude jen velmi krátká. Pod zadním krytem je pak navíc uschován slot na paměťové karty a šuplíček pro standardní SIM kartu.

Zadní kryt mohl být zpracován mnohem lépe

Jeho vyndávání jde lehce ztuha, to je daň za to, že do útrob telefonu nevniknou žádné kapaliny. Pokud sundáme zadní kryt, zjistíme dále, že baterie je napevno zabudovaná. Což je i kvůli tomu, aby důležité komponenty a součástky telefonu, nebyly přístupné. Precizní ochranu dostal i dotykový 3,5 palcový displej, na němž je vidět speciální mřížka ve formě teček v rozestupu 3 milimetrů po obvodu celého displeje. Je to vidět zejména tehdy, pokud je displej neaktivní. Ochrana displeje je zajištěná tvrzeným, minerálním sklem.

Po intenzivním testování opravdu nepozoruji žádné škrábance, ani mikroškrábance. Nad displejem budeme postrádat přední videokameru, ale potěší informační dioda, která informuje o zmeškaných událostech. Klávesy pro ovládání hlasitosti na pravé straně a klávesa pro vypnutí telefonu na horní straně, nacházející se nalevo jsou zabudované v zadním krytu. Nejsou tak součástí telefonu. Je tu i trojice senzorových kláves s poměrně silnou vibrační odezvou, intenzita vibrací není nastavitelná. Klávesám bohužel nechybí podsvícení, a uživateli se odvděčí dobrou citlivostí.

Pod zadním krytem si můžeme všimnout, že vše je hermeticky uzavřené, utěsněné a konektory jsou schovány pod záslepkami a krytkami

Baterie a výdrž: nač nabíječka?

U odolného zařízení by mělo být nepsaným pravidlem, že pohotovostní výdrž specificky určeného zařízení se bude chlubit nadprůměrnou výdrží. Těžko dopředu soudit, zda baterie pouhé kapacity 1305 mAh dokáže uživit dvoujádrový procesor. Mé negativní prognózy naštěstí zůstaly nevyslyšeny. Xperia go dokázala při velmi intenzivním používání vydržet necelé dva dny. Čemuž předcházela neustálá synchronizace dat, desítky fotek, pár desítek hlasových hovorů a padesátka sms. Včetně častého používání sociálních sítí a prohlížení internetu.

Při střídmém používání může telefon vydržet i čtyři dny, ovšem za předpokladu, že si necháme zajít chuť na využívání internetu, sociálních sítí a dalších služeb, spojených s internetem. Opět jsme provedli i testy výdrže, telefon vydrží při přehrávání YouTube videí (zabezpečená Wi-Fi síť, 50% jas a hlasitost do sluchátek 50%) 383 minut. U prohlížení webových stránek (50% jas, deaktivované pluginy) jsme dosáhli velmi dobré výdrže 365 minut.

Zvuk: amatér, šikula

Některé ohlasy uživatelů této novinky hovoří o tom, že zvukový výstup není ani kvalitní ani příliš hlasitý. Tyto názory jsou z mého pohledu zcestné. Hlasitost zvukového výstupu je dostatečná, nijak se nelišící od ostatních zařízení výrobce Sony. V porovnání s vlajkovou lodí Xperia S je výstup podobně hlasitý. Ani o kvalitě výstupu z reproduktoru nemohu pochybovat, zvuk je dobrý, samozřejmě basová složka chybí. S připojenými sluchátky mohu zvukový výstup označit jako výborný, zde si nemám nač stěžovat. Výrobcem dodávaná pecková sluchátka mají průměrný zvuk, chybí větší dynamika a basy. Ostatní aspekty hudby jsou dobře zastoupeny.

Displej: nezdolný hrubián

Dotykový displej má úhlopříčku 3,5 palce, v cenovce kolem sedmi tisíc je přítomno rozlišení 480 x 320 bodů, toto rozlišení si představím u low-endových zařízení v jiné cenové kategorii, nikoliv u moderního zařízení s dvoujádrovým procesorem. Na dané rozlišení se dá zvyknout, ale nese to sebou určité kompromisy. Například text není tak dobře čitelný a rastr je znát.

Všechny tyto nedostatky mu odpustím tehdy, ocitnu-li se na přímém slunci, kdy se mi odvděčí vynikající čitelností. Stačí 60% hodnota jasu k tomu, aby se dalo s telefonem pohodlně pracovat. Samotného jeho zobrazovací schopnosti jsou pak slušné, ovšem nemám ten dojem, že by se i díky BRAVIA enginu jednalo o velký rozdíl, mezi běžným TFT panelem a tímto řešením.

Hardware

Oblast hardwaru nabízí dvoujádrový procesor NovaThor U8500 s taktem 1 GHz, operační paměť RAM 512 MB. V praxi činí celková paměť kolem 310 MB, z nichž po zapnutí je uživateli k dispozici kolem 130 MB dostupné paměti. Grafické úlohy má na starost Mali-400MP. Interní paměť je rozdělena mezi paměť pro aplikace celkem 2 GB a interní paměť pro stahování souborů, obrázků a podobně, která je 4 GB. Samozřejmě je přítomen i slot na paměťové karty typu MicroSDHC až do kapacity 32 GB.

Výsledky v Benchmark testech zleva - Quadrant, AnTuTu, Smartbench 2012 a Vellamo

Uživatelské prostředí: perník už mi nechutná

Píše se rok 2012 a jsme v měsíci září. Během psaní recenze disponuje Xperia go o dvě generace starším operačním systémem Android Gingerbread, který již má své nejlepší měsíce za sebou. Neříkám, že je to špatná verze systému, a už vůbec ne, že telefon na této verzi nějak strádá . Pozitivní zprávou je, že aktualizace na Android Ice Cream Sandwich je již na spadnutí, a do konce září by mělo dojít k jejímu uvolnění.

Uživatelské prostředí Androidu Gingerbread - hlavním znamením jsou schémata, widgety a provázanost sociálních sítí

Prostředí telefonu je jako přes „kopírák“ ostatních Xperií, které byly v letních měsících aktualizovány na Ice Cream Sandwich. Výrobce klade důraz na co nejmenší zásahy do systému. Uživatel může pozměnit vzhled systému, zvolením různých přednastavených barevných schémat. Ikonky zůstanou stejné, změní se pouze barva. Nechybí nabídka widgetů. Informační liště chybí zástupci. U této starší verze mi nejvíce schází inovovaný multi-tasking. Místo toho musí prozatím uživateli stačit pouze nabídka šesti posledně spuštěných aplikací.

Bývá zvykem, že u Androidu můžeme měnit počet pohotovostních obrazovek, nové ale i starší Xperie neumí upravovat počet obrazovek. Nelze tak přidávat ani ubírat stávající počet obrazovek. I když Xperia go přichází s Androidem Gingerbread, systém je velmi dobře vyladěný, svižný a prodlevy jsou cizím pojmem. Na druhou stranu, nová verze systému potěší, ale není akutní.

Multimédia: hudební paráda

Xperia go je poměrně zdařilý multimediální telefon. V této oblasti jsem byl asi nejčastějším hostem hudebního přehrávače. Ten je graficky pěkně zpracovaný, s náhledem alba. Výchozí zvukový výstup můžeme osladit jedním z mnoha napevno přednastavených zvukových profilů v nastavení ekvalizéru. Je tu i vlastní profil, který si můžeme upravit podle vlastních preferencí. Milovníci duc duc, pak mohou zvolit úroveň basů v profilu Clear Bass.

Prostředí hudebního přehrávače a podoba galerie obrázků

Co je v nových Xperiích odfláknuté, je videopřehrávač. Ten se jako samotná aplikace v zařízení nenachází. Mezi spřízněnými formáty se nachází 3gp, mp4. Avi soubory bohužel nepřehraje, s tím souvisí i chybějící podpora titulků. Zádrhel se týká i rozlišení videí. Na 1080p videa můžeme zapomenout. Bezproblémové je naopak přehrávání videí v rozlišení 1280 x 720 bodů. Jak jsem v úvodu zmínil odfláknutý přehrávač, myslím tím, že nenabízí žádné možnosti ani volby nastavení. Marně tak vzpomínám třeba na propracovaný přehrávač telefonu LG Prada P940. Do nepříliš velké interní paměti, můžeme nainstalovat celou řadu aplikací nebo moderních her z marketu Google Play. Výkonný dvoujádrový procesor a slušná grafika zajistí plynulý chod i těch nejnáročnějších her.

Fotoaparát: Cyber co? Nemohu si vzpomenout

Fotoaparát pořizuje snímky v 5 megapixelovém rozlišení, nechybí automatické zaostřování. Snímky ať za zhoršených nebo světelných podmínek mají vysokou kompresi. Ani za dobrých světelných podmínek nemohu být spokojen, úroveň detailů není moc valná. Nelíbilo se mi ani pomalé spouštění fotoaparátu, kdy jsem klikl na fotoaparát a trvalo tři sekundy, než došlo k jeho spuštění.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

V nabídce volby fotoaparátu jsou scény, úprava expozice, vyvážení bílé, citlivosti ISO či panoramatický režim. Co u Xperií nejvíce oceňuji, jsou snad nejrozsáhlejší možnosti zaostřovacích režimů i mnoho metod, jak pořídit snímek. Konkurence v tomhle má co dohánět. Videokamera dokáže pořizovat klipy v rozlišení 720p se snímkovací frekvencí 30 snímků za vteřinu ve formátu mp4. Výsledná videa jsou dobré kvality. Během pořizování videí funguje i kontinuální zaostřování.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Snímek zachycený pod vodou, ve zhoršených světelných podmínkách a nočních podmínkách

Sony Xperia go (testovací video) – 720p

Telefonní seznam: sociální sítě pod drobnohledem

Xperia uživateli dovoluje zvolit míru integrace sociálních sítí do prostředí telefonu. V nastavení je totiž volba integrace Sony Facebook. Pokud si v účtech telefonu přidáme sociální sítě, je uživatel odsouzen k tomu, aby se smířil s telefonním seznamem, který bude poměrně hluboce spjat se sociálními sítěmi. Každý kontakt totiž bude zobrazovat přiřazená alba, statusy i historii komunikace.

Telefonní seznam je velmi dobře propojen se sociálními sítěmi - nechybí statusy, alba, historie komunikace

Kontaktům můžeme přiřadit skoro neomezené možnosti typů čísel, adres, poznámek. Nechtěné kontakty mohou být automaticky přesměrovány do hlasové schránky. Naopak spřízněné kontakty mohou obdržet vlastní obrázek, vyzváněcí melodii či hvězdičku, signalizující příslušnost oblíbených kontaktů.

Zprávy: dobré psaní

Editor zpráv nabízí softwarovou QWERTY klávesnici nebo alfanumerickou klávesnici. Obě klávesnice jsou pohodlné, ale praktičtější klávesnice je díky menší úhlopříčce alfanumerická. QWERTY klávesnice má totiž poměrně malé rozestupy. Psaní s její pomocí tak mohu doporučit pouze uživatelům s drobnými prsty. Odpočítávání znaků dá o sobě vědět pouze tehdy, blížíme-li se ke konci zprávy. Respektive se ukáže posledních dvacet znaků. Během psaní si můžeme navolit prediktivní slovník T9 s diakritikou nebo bez. Elektronická pošta je svěřena Gmail klientu nebo vestavěnému klientovi. Oba klienti zvládají push synchronizaci, zobrazované maily mohou mít různou velikost písma. Zvládají přílohy, došlou poštu třídí do složek. Podporují protokoly smtp, pop3 a imap4.

Při psaní zpráv můžeme volit mezi QWERTY a alfanumerickou klávesnicí

Organizační funkce a GPS: kde je GPS? V kómatu

S Xperií go si můžeme dovolit vyhodit stolní kalendář. Jeho místo totiž zastoupí vestavěný kalendář, ve kterém si můžeme naplánovat různé události. Sice není možné vybrat typ události, ale můžeme vložit popisek, opakování i připomenutí. Kalendář zobrazí svoji agendu v denním, týdenním a měsíčním náhledu. Podporuje více typů kalendářů. Pokud zde naše plánovací schopnosti nekončí, a chtěli bychom si například zapsat poznámky, úkoly, zbývá se obrátit na Google Play. Výrobce totiž vynechal jak poznámky, tak i úkoly. Kancelářské dokumenty otevřeme v programu OfficeSuite ve verzi 6.1.885. Otevření dokumentů je limitem schopností programů, otevřené dokumenty již nezvládne editovat. V hardwarové oblasti nabídne Xperia go vestavěný GPS modul. Ten zatím dělá spíše neplechu, než aby přinášel užitnou hodnotu.

Prostředí kalendáře, výrobce zapomněl na úkoly i poznámky

Při povolených datech operátora je fixace poměrně rychlá, ale ne nejrychlejší. I tak trvá pár desítek vteřin, než dojde k nalezení polohy a dosažení například počtu 6 zafixovaných satelitů. Pokud bychom deaktivovali asistenci operátora, GPS modul se stává nepoužitelným. Fixace je totiž neúměrně dlouhá a nebylo výjimkou, že k samotné fixaci vůbec nedošlo. Spolu s GPS modulem je zde i pohybový senzor, využívající například aplikace Walk Mate, která počítá kroky (krokoměr). Pak je tu aplikace MiCoach a Figure Running. Obě využívají vestavěného modulu pro měření trasy a počtu naběhaných kilometrů. Pro navigaci je připravena aplikace Google Mapy.

Aplikace Walk Mate, Field Runner a myCoach

Datové funkce: svižná konektivita

Novinka přináší vysoký komfort v prohlížení internetových stránek. Moderní dvoujádrový procesor je příslibem rychlého a plynulého načítání stránek, což se v praxi projevuje. Nechybí ani podpora nejnovější verze Flashe 11. Webové stránky, doplněné o moderní grafiku, jsou bez záseku a prodlev rychle zobrazovány. V konektivitě zvedají ruce datové sítě 3G s nadstavbami HSDPA 14,4 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s či bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. Propojit zařízení s ostatním světem lze několika cestami, buď přes Bluetooth 3.0 nebo MicroUSB konektor.

Prostředí internetového prohlížeče, ten splňuje všechny standardy prohlížečů dnešní doby

Zhodnocení

Odolné telefony mi odjakživa přišly zajímavé především proto, že se osobně pravidelně pohybuji v terénu, náročnějších podmínkách či přírodě. Proto oceňuji, když telefon vydrží nějaký ten pád a zejména nabídne dobrou pohotovostní výdrž. Alespoň jeden den při intenzivním používání, což leckdy málokterý Android splní. Xperia go je odolné zařízení a zkoušku odolnosti zvládla s jedničkou a vyznamenáním. Nezklame ani pohotovostní výdrží, která je nadprůměrná a lze při náročném používání dosáhnout několika denní výdrže. Horší rozlišení displeje je vykoupeno výbornou čitelností na venkovním prostranství, což jeopět důležité kritérium při pobytu v terénu.

Co k chybí k dokonalosti? Například chybějící podpora ANT+ příslušenství a také absence NFC čipu. Fotoaparát mohl podávat lepší výsledky. Mám ten pocit, že výrobce za roky vývoje v oblasti fotoaparátů neušel žádný kus cesty. Ano, jeho fotoaparáty se chlubí technologií Exmor R, ale zlepšila se obrazová kvalita nebo se pouze zvýšilo rozlišení snímačů? Já jsem si jist druhou možností.

U Xperie mi dost vadilo i lícování zadního krytu, který povrzával, pružila prohýbal se. Takhle by nemělo vypadat zpracování odolného telefonu. Jak se asi telefon bude chovat po půl roce používání? Zřejmě bude napěchován papírovými papírky k prasknutí. Pokud zařízení zlevní, na z mého pohledu adekvátní cenu kolem 5000 Kč, bude se jednat o výborné zařízení. Takhle kromě odolnosti nemá vůči konkurenci z kategorie sedmi tisíc žádnou šanci.

Konkurence

Z konkurence je blízkým rivalem Galaxy Ace 2 se stejným typem procesoru, ale slabší pracovní frekvencí 800 MHz. Jeho fotoaparát pořizuje snímky lepší obrazové kvality, navrch má v přítomnosti NFC čipu, větší je i úhlopříčka 3,8 palcového displeje s vyšším rozlišením.

Samsung Galaxy Ace 2 - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy Ace 2 – Revoluce střední třídy

Kolegou z vlastní stáje je Xperia Sola, ta má unikátní bezdotykové ovládání, úhlopříčku displeje 3,7 palce a jemnější rozlišení 480 x 854 bodů.

Sony Xperia Sola - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia sola – „bezdotyková“ střední třída

Silným soupeřem je Huawei Honor. Ten v dané cenové kategorii „stírá“ veškerou konkurenci svoji pohotovostní výdrží. Disponuje i fotoaparátem s rozlišením osm megapixelů a rozměrný 4 palcový displej nabídne rozlišení 800 x 480 bodů.

Huawei Honor - oficiální fotografie

Recenze Huawei U8860 Honor – Výdrž baterie na prvním místě

Odolným předchůdcem je Xperia active. Ta nabízí o poznání menší, 3 palcový dotykový displej, rozlišení 320 x 480 bodů a stejný 5 megapixelový fotoaparát. Na druhou stranu se chlubí podporou příslušenství ANT+. Také její dílenské zpracování je bytelnější a design je jedinečný, už jenom díky samotnému poutku.

Sony Xperia active - oficiální fotografie

Recenze Sony Ericsson Xperia active – Odolný Android s uchem

Za zapůjčení telefonu Sony Xperia go děkujeme internetovému obchodu Sunnysoft.

sony-xperia-go
Klady
  • zvýšená odolnost vůči vodě a prachu
  • kvalitní hudební výstup do sluchátek
  • nadprůměrná pohotovostní výdrž baterie na jedno nabití
  • výborná čitelnost displeje na přímém slunci
  • svižná a rychlá odezva prostředí
  • dvoujádrový procesor a grafika
  • notifikační LED dioda
Zápory
  • absence přední kamery
  • rok a půl stará verze systému Android Gingerbread
  • chybí ANT+
  • problémy s fixací GPS při vypnuté asistenci
  • slabší rozlišení dotykového displeje
  • nepříliš kvalitní zadní kryt, který vrže a prohýbá se
  • průměrný fotoaparát
  • videopřehrávač nepodporuje avi, DivX a nepřehraje 1080p videa
Diskuze ke článku
obluda zelená
Dobrý den, jen bych chtěl upozornit, že Xperia Active má také 5MPx foto, máte tam chybu.
Podporu ANT+ nechápu, proč Active nemá, když ji má Xperia Go a rovněž jsem čekal bohatší balení.
chlupatá a vlhká kunda
ant+ není to naopak 'active' má - 'go' nikoliv?
Jakub
Tento telefon vlastním a musím s vámi ve všem souhlasit za 7000bych si ho nekoupil ale měl jsem ho u operátora přes smlouvu ;) Jenom jsem chtěl podotknout že senzorová tlačítka podsvícení mají ;) a také by stálo zato zmínit že u žlutého provedení dostanete daleko bohatší příslušenství.
blue.sun
Jsem z tohoto telefonu hluboce zklamany. Cekal jsem naslapany outdoor univerzal a namist toho je k dispozici polofunkcni pristroj s dost spornou odolnosti... Skoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze