Testujeme Samsung Galaxy S6 (edge): průběžně aktualizovaný blog

43

Jak již víte, na redakční test se k nám dostal Samsung Galaxy S6 (edge), následovat bude v brzké době také Samsung Galaxy S6. Ještě před společnou recenzí obou zajímavých telefonů jsme si pro vás připravili aktualizovaný blog, ve kterém si zmíníme hlavní plusy a také mínusy obou novinek. V diskuzi pod článkem se pak můžete ptát na to, co vás zajímá.

Samsung Galaxy S6 (edge) se představil před více než měsícem, v České republice se obě novinky začnou prodávat od pátku, respektive od 17. dubna. My však Samsung Galaxy S6 edge nějaký ten den testujeme a tak nebude od věci se ještě před samotnou recenzí zaměřit na různé funkce a dovednosti, které novinka zvládá. Tento blog budeme několikrát aktualizovat, v každé samostatné části se zaměříme vždy na jednu stránku věci a v té se vždy pokusíme prozradit a vyzdvihnout to nejzajímavější. Během následujících dnů si tedy probereme designovou stránku věci, hardware, software a samozřejmě si neodpustíme i menší srovnání a zvláštnosti, na které v průběhu testování narážíme. I vy můžete pokládat otázky, a to rovnou v diskuzi pod článkem, na všechny se pokusíme odpovědět buď v tomto aktualizovaném blogu, případně v kompletní recenzi, na kterou se můžete těšit koncem příštího týdne.

Samsung Galaxy S6 edge

Design a konstrukce: sklo a kov na svém místě

A začneme zlehka, respektive designem a kvalitou konstrukčního zpracování. Pokud byl Samsung v uplynulých letech za něco neustále pranýřován, byly to použité materiály a design, který se s léty nijak zásadně neměnil. Tuto etapu odstartoval Samsung Galaxy S III, jehož koncepci Samsung následně zopakoval asi stokrát. Navíc, plast je zkrátka plast a i kdyby se Samsung snažil sebevíce, u zákazníků příliš neuspěl. Nemluvíme ani tak o low-endech, u těch kovové kryty ani neočekáváme, Samsung tuto myšlenku ale přenášel i na vlajkové lodě, respektive modely Samsung Galaxy S4 a Samsung Galaxy S5. Až v posledním roce přetekla trpělivost jak zákazníkům, tak také samotnému vedení společnosti Samsung a na světě byl plán na „Project Zero“. A jak už dnes víme, za projektem „startujeme od nuly“ se schovával právě Samsung Galaxy S6 a jeho zakřivená varianta Samsung Galaxy S6 edge.

Samsung Galaxy S6 edge

Co je tedy nového? Z obrázků a tiskových materiálů se můžete dočíst, že bočnice jsou už konečně kovové a zbytek (respektive displej a zadní kryt) skleněný. To je samozřejmě pravda, ale to je pouze první krok. To, jak to spolu dohromady ladí, je věc druhá. A Samsung v tomto ohledu dokázal, že když (se) chce, jde to. Samsung Galaxy S6 edge je profesionálně zvládnuté zařízení, které v ruce působí špičkovým a luxusním dojmem, lícování je na skvělé úrovni, stejně jako barevné varianty mají něco do sebe. Například námi testovaná černá varianta je na každém světle o trochu jiná. Ve tmavé místnosti se černé téměř blíží, na ostrém slunci je ale tmavě modrá a odráží zajímavé odlesky, to vše díky speciální vrstvě. Z každého úhlu vypadá telefon jinak, poutavě, zajímavě, vlastně ve všech světelných podmínkách vás nutí se na něj znova a znova dívat. To se rozhodně povedlo. Skvěle promyšlená je rovněž zabroušená hrana kovových bočnic, která se nijak zvlášť „neřeže“, na druhou stanu napomáhá lepšímu úchopu a rovněž také zvedání z rovné desky, typicky stolu. Velmi decentně působí také označení na zadní straně, mluvíme o znacích CE (Communauté Européenne) a dalších. Ty jsou zapuštěny pod sklo a tak jsou zřetelně viditelné jen na fotkách, případně na přímém slunci.

Samsung Galaxy S6 edge

Pokud bychom měli kritizovat, bude to jednoznačně uplývání otisků prstů a také náchylnost zadního krytu na vlasové škrábance, dokoupení ochranného krytu je tedy téměř povinností, pokud si tedy chcete zachovat špičkově bezchybný povrch. Dlouze se polemizovalo také o vystouplé čočce integrovaného fotoaparátu. Ta na fotografiích působí jako nevzhledný „batůžek“, na živo se však o takový problém nejedná. Samozřejmě, psaní na telefonu, který je položený na rovné desce, se automaticky vylučuje, protože se zařízení kolébá ze strany na stranu, na druhou stranu při nošení v kapse tento fakt nevadí, a to ani v případě velmi upnutých riflích. Zahnutý displej u varianty edge trochu znesnadňuje zvedání z rovné plochy, protože kovový rámeček musel displeji do značné míry ustoupit, ovládání tlačítek pro regulaci hlasitosti a zámku displeje je ale naopak pohodlnější, protože prst přirozeně sklouzne přímo na hranu rámečku, kde se tlačítka nacházejí. I to je zkrátka daň za velice tenkou konstrukci, která je v případě S6 edge rovných 7 milimetrů. Co se týče dalších rozměrů, ty jsou velice podobné, a to jak mezi Samsungem Galaxy S6 a S6 edge, tak také mezi novinkami a Samsungem Galaxy S5. Rozdíly jsou pouze v řádu (desetin) milimetru. Nejužší je právě Samsung Galaxy S6 edge, a to z důvodu zakřiveného displeje.

Specifika Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Rozměry 142 × 70,5 × 8,1 mm 143,4 × 70,5 × 6,8 mm 142,1 × 70,1 × 7 mm
Hmotnost 145 gramů 138 gramů 132 gramů
Použité materiály plast kov/sklo kov/sklo
Vodeodolnost/prachuvzodrnost ano/ano (IP67) ne ne
Vyměnitelná baterie ano ne ne

Skvělé konstrukční zpracování si bohužel vybralo i další daň, a to že Samsung Galaxy S6 (edge) bohužel nenabízí vyměnitelnou baterii. To, co se Samsung celou dobu snažil prosazovat je rázem pryč, stejně jako voděodolnost a prachuvzdornost, kterou disponovala poslední vlajková loď v podobě Galaxy S5. Sony přitom ukazuje, že kovovo-skleněné telefony mohou být i voděodolné, v tomto ohledu však Samsung od konkurence neokoukával. Snad tedy příště.

Plusy

  • špičkové konstrukční zpracování zajišťuje kýžený pocit luxusu
  • sklo a zajímavé barevné odstíny vytváří nevšední odlesky, které se mění v závislosti na okolních podmínkách
  • dosazení skla nepůsobí vulgárním dojmem, jak mohou naznačovat některé fotografie
  • hmotnost je v ruce i v kapse velice příjemná – telefon jde cítit, kapsu ale rozhodně netrhá, obě kovovo-skleněné novinky jsou navíc lehčí, než plastový Samsung Galaxy S5
  • znaky a označení na zadní straně jsou esteticky velice vhodně zapuštěny pod sklo, nejsou tedy tolik patrné
  • nikde nic neskřípe ani nevrže, a to i při maximální snaze
  • velice tenká konstrukce (7 milimetrů v případě S6 edge, 6,8 milimetrů v případě S6)

Mínusy

  • otisky prstů budete muset leštit více, než byste chtěli
  • náchylnost skleněných materiálů na vlasové škrábance (především zadní kryt)
  • zkosený displej Galaxy S6 edge znesnadňuje zvedání z rovné desky, na druhou stranu ale zlepšuje manipulaci s hardwarovými tlačítky na bocích
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie, chybějící prachuvzdornost a voděodolnost

Displej a jeho výhody v případě Samsungu Galaxy S6 edge

Když Samsung představoval Galaxy S6, většinu pozornosti si stejně uzmula varianta Galaxy S6 edge, která se pyšní oboustranně zakřiveným displejem. Logické, nejdříve se ale zaměříme na to, co obě novinky spojuje. Je to 5,1palcový Super AMOLED displej s QHD rozlišením, konkrétně tedy 2 560 × 1 440 pixelů. Výsledná jemnost je shodných 576 pixelů na palec. Situace u Samsungu Galaxy S6 edge tedy není shodná, jako u Samsungu Galaxy Note edge, který má na okraji v podstatě další displej, u novinky jde opravdu jen čistě o designové zakřivení. Co se týče jemnosti, lidské oko těžko rozezná jednotlivé pixely už od hranice 300 ppi, výsledných 576 ppi v případě obou novinek je tedy zbytečné.

Specifikace Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Úhlopříčka displeje 5,1 palců 5,1 palců 5,1 palců
Rozlišení displeje FullHD (1 920 × 1 080 px) QHD (2 560 × 1 440 px) QHD (2 560 × 1 440 px)
Jemnost displeje 432 ppi 576 ppi 576 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Odolné sklo Gorilla Glass 3 Gorilla Glass 4 Gorilla Glass 4

Zákazníka ale samozřejmě tento fakt nemusí vůbec zajímat a zkratka QHD zní v dnešní době zkrátka lépe, než mezi TOP smartphony „tuctové“ FullHD. Co se týče technologie, Super AMOLED s RGB maticí neztratil nic ze své pověsti, jedná se tedy vyloženě o sytý zobrazovač, jehož výrazné barevné podání naštěstí lze v nastavení displeje „uměle“ oslabit. Co říci o displeji novinek jako o celku? Displeje jsou bezesporu špičkové, jasné, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na sluneční odlesky, QHD rozlišení je ale zbytečné, navíc se znatelně podepisuje na výdrži baterie. Už při FullHD rozlišení by jemnost činila 432 pixelů na palec, což je výborná hodnota. Co ovšem můžeme vyloženě pochválit je nastavení intenzity jasu. To lze korigovat tak, že ve tmě displej oči nijak nedráždí a ve dne se naopak umí lusknutím prstu změnit ve velice zářivý, kdy novinkám nečiní problém ani ostré letní sluníčko.

Displej je opravdu špičkový

Okraj obrazovky

Displej jsme si představili, samostatné povídání si ale zaslouží i položka „okraj obrazovky“ v nastavení v případě Samsungu Galaxy S6 edge. Hned na úvod je nutné zmínit, že okraj nemá tolik funkcí, jako například u Samsungu Galaxy Note edge, kde zkosený okraj slouží zároveň jako doplňkový displej. V případě Galaxy S6 edge je funkcí méně, přesto je ovšem můžeme označit za nápomocné. V následujícím výčtu si poukážeme na všechny funkce, které v souvislosti se zakřivením můžete využít. Hned na úvod ale zmíníme, že informativní část je vždy pouze jedna (pravá nebo levá), tu si musíte nastavit předem v nastavení. Obě zároveň být aktivní nemohou.

Samsung Galaxy S6 edge

Funkce zakřiveného displeje

  • Lidé na okraji: asi nejvyužívanější funkcí a forma notifikace budou „lidé na okraji“. V nastavení máte na výběr celkem z 5 rychlých zástupců, které vám bude Sasmung Galaxy S6 edge barevně indikovat v případě zmeškané události. Každý kontakt má svou barvu, v případě otočeného zařízení tedy ihned poznáte, kdo vám volá a jestli je urgentní hovor přijmout. Ruku na srdce, 5 kontaktů není moc, ale pro vaše nejbližší zřejmě tento počet postačí. Jakmile telefon přetočíte displejem nahoru, ukáže se klasické okno pro přijmutí nebo odmítnutí hovoru. Následně se na pravé části displeje zobrazí v dané barvě (růžová, zelená, hnědá, oranžová a fialová) také nenápadný obdélník, po jehož „vytažení“ se zobrazí počet nepřečtených událostí a rovnou odkaz na možnost danému kontaktu zavolat, případně napsat SMS zprávu. Celé je to doprovázeno poměrně vkusnými animacemi. V případě příchozího hovoru se barevně podsvícený pruh displeje houpe jakoby do stylu vlny, nejedná se tedy o statické podsvícení, které by svým svitem nemuselo pro upozornění stačit. K této funkci se váže i jedna zajímavost: v případě, že máte aktivní možnost „rychlé odpovědi“, stačí dvě vteřiny podržet prst na senzoru tepové frekvence a telefon automaticky hovor ukončí a odešle přednastavenou SMS zprávu, kupříkladu: „Nemohu mluvit, ozvu se později.“
  • Lidé na okraji
  • Upozornění při zvednutí: Představme si situaci, kdy hovor zmeškáte. Telefon přestane blikat a uhasne. Jakmile ovšem telefon opět zvednete ze stolu do rukou, ještě před rozsvícením displeje se spustí obrazovka, kde je viditelný čas a barevný obdélník, který signalizuje, od jakého kontaktu máte zmeškané oznámení. Telefon navíc lehce zavibruje. Sice drobnost, ale potěší. I z této „poloprobuzené“ obrazovky, která se blíží spořiči displeje, můžete obdélník vytáhnout a podívat se na počet zmeškaných událostí u jednotlivých kontaktů.
  • Nastavení okraje obrazovky
  • Informační panel: Další zajímavou funkcí je informační panel, kdy stačí dvakrát přejet po délce zakřiveného displeje (při uspaném zařízení). Automaticky se objeví lišta s počasím, lokalitou, časem, úrovní baterie a také s nastavením budíkem. Můžete také pomocí scrollování přejet na další lištu, kde se zobrazí například zmeškané události, aktuální stav akcií nebo Twitter příspěvky (stáhnout si můžete ještě RSS čtečku a lištu, která rozezná neznámá čísla – aplikace WhosCall). Lišta zůstane zobrazena tak dlouho, jak ji v nastavení dovolíte, možnosti jsou: 15 nebo 30 sekund a 1, 2, 5 a 10 minut. Informační panel lze použít také k zobrazení času v nočních hodinách (místo budíku), jakmile ale úroveň baterie klesne pod 15 %, automaticky se tato funkce deaktivuje.

Plusy

  • výborné pozorovací úhly displeje a antireflexní vrstva
  • variabilita podsvícení displeje
  • syté barevné podání s možností uživatelských úprav
  • nápomocné možnosti nastavení zakřiveného displeje u Galaxy S6 edge, indikace volání, SMS zpráv a e-mailů
  • možnost odmítnutí hovoru podržením senzoru tepové frekvence (S6 edge)
  • špičková jemnost displeje 576 ppi...

Mínusy

  • ...která je ovšem vzhledem k okolnostem trochu zbytečná, navíc rychleji vybíjí baterii
  • potenciál zakřiveného displeje není využit tolik, jako v případě Samsungu Galaxy Note edge
  • u zakřiveného displeje vždy indikuje pouze jedna strana displeje
  • počet oblíbených kontaktů je omezen na 5
  • zobrazení nočních hodin je omezeno maximálně na 12 hodin, zobrazení času by se však hodilo i déle (tato možnost téměř nevybíjí baterii, podsvícení je minimální)

Hardware: nekompromisní Exynos...

V našem blogu samozřejmě nesmíme opomenout ani část o tom (svým způsobem) nejzajímavějším, respektive o výkonu Samsungu Galaxy S6 (edge). Samsung se tak trochu přestal kamarádit s Qualcommem, respektive s jeho řadou procesorů Snapdragon 8xy, a to z důvodu velkého přehřívání v případě vykonávání náročných akcích. To zní logicky, dosadil tedy procesor vlastní výroby s označením Exynos 7420. Ten je dle dnešních standardů osmijádrový a je postavený na 64bitové architektuře. Zajímavostí je rovněž 14nm výrobní technologie. Pro srovnání, Snapdragon 810 je vyráběn 20nm technologií. Čtyři jádra nového Samsungu Galaxy S6 (edge) jsou taktována na 1,5 GHz, zbylá čtyři jádra pak na 2,1 GHz (4× ARM Cortex-A57 + 4× Cortex-A53, big.LITTLE s GTS). Co se týče paměti RAM, ta dosahuje kapacity 3 GB a stejně jako LG G Flex 2 je tato paměť DDR4, čili s dvakrát tak velkou propustností dat. Co se týče operačního systému, tím je zde Android ve verzi 5.0.2 Lollopop.

Galaxy Edge

...a nenasytný TouchWiz

Zastavíme se nakrátko ještě u interní paměti. Jak již víme, Samsung Galaxy S6 (edge) se zbavil slotu pro paměťové karty, na výběr máte mezi 32/64 a 128GB úložištěm. Samsung ve spolupráci s Microsoftem navíc nabídne 100 GB místa na OneDrive. Pokud vás zajímá, kolik paměti ukousne samotný systém a další aplikace, jedná se zhruba o necelých 7 GB. U námi testované verze Samsungu Galaxy S6 edge 32 GB pro uživatele tedy zbývá 25 GB volného místa. Co se týče paměti RAM, ta je zabrána zhruba z 65 až 70% grafickou nadstavbou TouchWiz a dalšími aplikacemi. Ano, tolik zabírá TouchWiz, který je oproti předchozím verzím značně osekaný, stejně jako počet předinstalovaných aplikací. Běžně je tedy pro spuštění aplikací dostupných zhruba 800 až 900 MB, a to není zrovna moc. Součástí SoC je grafický akcelerátor Mali-T760 MP8.

Využití paměti

Předinstalované aplikace

Už před příchodem Samsungu Galaxy S6 (edge) se spekulovalo o spolupráci Samsungu a Microsoftu, včetně jejich ukončení sporů a dalších informací. V Samsungu Galaxy S6 (edge) opravdu najdeme předinstalované aplikace od Microsoftu, a to konkrétně OneDrive, OneNote a Skype. Své místo si zde našla také aplikace McAfee, všechny další aplikace „navíc“ Samsung přesunul do Galaxy Apps s možností dodatečného stažení. Samozřejmě ale nechybí základní aplikační výbava, jako jsou aplikace od Googlu (které musí obsahovat každý telefon s operačním systémem Android), aplikace S Health a další nejdůležitější aplikace. Ostatní balast byl však odstraněn, za což můžeme Samsung jednoznačně pochválit, na druhou stranu je TouchWiz stále jedno z paměťově nejnáročnějších grafických prostředí vůbec.

A výkon?

Stále se tu víceméně bavíme o tom, co si můžete přečíst i na internetu ve specifikacích. Nás zajímá to hlavní: jak je na tom Exynos 7420 ve srovnání s jeho největšími konkurenty s procesorem Snapdragon 810? Špičkově, ale jistá daň tu je... Začneme popořadě. V předchozích řádcích jsme vás možná vyděsili tím, že po spuštění zařízení a vypnutí všech aplikací je pro uživatele kvůli náročnosti TouchWizu dostupných jenom 800 až 900 MB paměti RAM, což je v podstatě ještě méně, než nabízel Samsung Galaxy S5 s 2 GB paměti RAM. Není ale důvod k obavám. Jak jsme již řekli, paměť DDR4 se postarala o své a díky lepší propustnosti a také optimalizaci je veškerá obsluha i náročných aplikací naprosto bezproblémová, svižná a rychlá. U Samsungu Galaxy S5 si uživatelé často stěžovali na záseky animací, případně různé záseky prostředí jako takového. Tyto obavy můžete v klidu pustit z hlavy, Samsung Galaxy S6 (edge) je špičkově rychlý a svižný, což mimochodem dokazují také výsledky benchmarkových testů, které jsou daleko před konkurencí, a to i tou se Snapdragonem 810. Tohle se Samsungu jednoznačně povedlo.

Benchmark testy – Samsung Galaxy S6 edge

Ono je prakticky úplně zbytečné říkat, že náročné 3D hry typu Ashalt 8 nebo GTA zvládají novinky bez problémů, to lze říci i u méně výkonných strojů. Ono jde o to, že i do budoucna bude Samsung Galaxy S6 (edge) patřit mezi nejvýkonnější zařízení, hardware tedy bude stárnout opravdu jen velmi pomalu a teprve až v průběhu tohoto roku se začnou objevovat zařízení, která se výkonu Galaxy S6 vůbec přiblíží, natož pak že ho předeženou. Jediným omezením tak zůstává interní paměť, i když i základních 32 GB postačí pro pokročilou práci s multimediálním obsahem. O verzích 64 a 128 GB nemluvě. Důležitým poznatkem může být také to, že Samsung Galaxy S6 (edge) zvládá svižný chod i v případě, že je až po okraj naplněný různými aplikacemi. Pro účely testování jsme do zařízení nahráli zhruba 150 různých aplikací a telefon se stále tvářil, jako bychom jej právě vyndali z krabice. V současné době tedy může konkurence sledovat výkonnostní rekordy Galaxy S6 (edge) z jistého odstupu.

edge

Už v úvodu jsme zmínili, že novinky jsou opravdu extra výkonné, svoji daň to však přináší. Tato daň je paradoxně ta, kvůli které Samsung zvolil vlastní procesor. Onou vadou na kráse je poměrně citelné zahřívání zadního krytu, s jistotou větší, než v případě HTC One M9 nebo LG G Flex 2 se Snapdragonem 810. U těchto modelů je zahřívání nějakým stylem zabezpečeno, u HTC One M9 je to umělé snížen výkonu, u LG G Flex 2 potom automatickým snižováním podsvícením, tak jako tak, Samsung Galaxy S6 (edge) se zahřívá více. Je to pochopitelné, výkonnostně oba zmíněné smartphony převyšuje, i tak se jedná minimálně o zvláštnost, když Samsung sám proti přehřívání bojoval. Naštěstí se nejedná o nic, co by znesnadňovalo používání, při náročných operacích však novinky rozhodně ucítíte.

Specifika Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Exynos 7420 Exynos 7420
Takt procesoru 4 x 2,5 GHz 4 x 2,1 GHz + 4 x 1,5 GHz 4 x 2,1 GHz + 4 x 1,5 GHz
Architektura 32bitová 64bitová 64bitová
Výrobní technologie 28 nm 14nm 14nm
Grafický akcelerátor Adreno 330 Mali-T760MP8 Mali-T760MP8
Operační systém Android 5.0 Lollipop Android 5.0.2 Lollipop Android 5.0.2 Lollipop
Interní paměť 16/32 GB 32/64/128 GB 32/64/128 GB
Paměť RAM 2 GB 3 GB DDR4 3 GB DDR4
Paměťové karty ano ne ne

Otisk, prosím...

Samostatné povídání v části o hardware si jistě zaslouží i čtečka otisků prstů, která konečně prošla obměnou. Co máme na mysli? I ti méně všímaví jednici si jistě všimli, že tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku trochu povyrostlo, respektive nově je vyšší. Je to dáno tím, že pod tlačítkem je umístěn nový senzor, který už nefunguje na bázi přejíždění po čtečce, ale reaguje také na pouhé přiložení prstu. Nově čtečka funguje absolutně stejně, jako například u iPhonů nebo u Ascendu Mate 7, zkrátka stačí detailně nasnímat otisk vašeho prstu a následně přiložit z jakéhokoli úhlu. Odpadá tedy nutnost dávat si pozor jak přes čtečku přejíždíte a jestli to na telefon není moc rychlé. Pro odemknutí navíc stačí tlačítko zmáčknout a prst na něm ponechat, telefon se automaticky jak rozsvítí, tak také odemkne, a to vše za méně než 2 sekundy. Vše je maximálně rychlé a my si dovolíme tvrdit, že přinejmenším srovnatelně rychlé, jako u iPhonů. Možná dokonce ještě o trochu rychlejší.

Postup přidávání otisků prstů

Jak jsme již zmínili, prst je nejdříve nutné detailně nasnímat. Nejdříve vás čeká část, kde přikládáte celé bříško, druhá část procesu pak nasnímá okraje. Celý proces napoprvé zabere asi 2 minuty, další prsty už zvládnete rychleji. Celým procesem vás provede poměrně povedený tutoriál. Dodáme, že kromě odemykání telefonu otisk poslouží i pro přihlášení k Samsung účtu nebo pro internetový prohlížeč.

Prostředí

Prostředí nového TouchWizu jsme už nakousli, jedná se o mnohem umírněnější formu, než jak ji známe z dřívějška. Vše je navíc podřízeno jednoduchostí verze 5.0 Lollipop. Samsung se vše snažil sladit do „flatového“ vzezření, například aplikace Telefon už je nově mnohem přehlednější, stejně jako vyhledávání v kontaktech nebo editor SMS/MMS zpráv. Samsung se dokonce pustil do menších experimentů a umožní také změnit schéma, k dispozici jsou zatím 2 další, krom hračiček ale asi příliš nezaujmou. Líbí se nám možnost přizpůsobení obrazovky, kdy si můžete zvolit mezi rozložením aplikací na domovských obrazovkách. Na výběr je mezi rozložením 4 × 4, 4 × 5 nebo 5 × 5. Defaultně nastavené velké ikony vás tedy nemusí děsit. Komplexně si změny prostředí shrneme v připravované recenzi, teď se alespoň můžete podívat na pár screenshotů z prostředí.

Plusy

  • špičkový osmijádrový procesor Exynos 7420 vyrobený 14nm technologií
  • 3 GB DDR4 paměti RAM, dvojnásobná propustnost
  • optimalizace grafické nadstavby i při zaplněném prostředí
  • odstranění zbytečných aplikací ze systému TouchWiz a celkové zjednodušení prostředí
  • v současné době nejvýkonnější zařízení na poli chytrých telefonů – výkon bude špičkový ještě dlouhou dobu
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů

Mínusy

  • přehřívání zařízení při maximálním vytížení – dokonce více, než u smartphonů se Snapdragonem 810
  • grafická nadstavba TouchWiz je stále velice náročná na paměť
  • pro uživatele je dostupných zhruba 800 až 900 MB paměti RAM
  • absence slotu pro paměťové karty
  • při maximálním vytížení mizí procenta baterie doslova před očima

Aplikace zdarma v rámci Galaxy Gifts

V minulé části našeho blogu jsme si poodhalili uživatelské prostředí a hardware, v dnešní části bychom se zaměřili na aplikace, které dostanete k novým Samsungům Galaxy S6 (edge) zcela zdarma, a to v rámci kampaně Galaxy Gifts. V této části v obchodě Galaxy Apps jsou vždy „schované“ prémiové aplikace jak pro vlajkové lodi společnosti Samsung, tak také pro další zajímavé modely řady Galaxy. Jak už tomu bývá, aplikace jsou v součtu velmi hodnotné (několik tisíc až desítek tisíc korun), až na výjimky se bohužel jedná pouze o nějakým stylem omezené předplatné. Samsung asi předpokládá, že po uplynutí této doby se stejně budete poohlížet zase po novém kousku. V následujícím výčtu se zaměříme na všechny kategorie a aplikace, které majitelé Samsungu Galaxy S6 (edge) dostanou zdarma a zmíníme samozřejmě také různá omezení, které se k danému prémiovému obsahu vážou.

Galaxy Gifts

Časopisy a novinky

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
Economist do odvolání 6 měsíců Elektronická verze týdeníku
Týdeník Reflex do konce roku 2015 6 měsíců možnost čtení v offline režimu
Blesk pro ženy do konce roku 2015 6 měsíců možnost čtení v offline režimu
Blesk do konce roku 2015 6 měsíců možnost čtení v offline režimu
Deník Sport do konce roku 2015 6 měsíců možnost čtení v offline režimu

Zábava a hry

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
4M Křížovky - S edice do 7/2015 - 300 křížovek různých obtížností
Audioteka do konce 2015 6 vydání audioverze časopisu Forbes zdarma -
Ivio do odvolání 3 měsíce online videotéka
Povídačky KIDS do konce 2015 - komunikační hra pro rodiny s dětmi
Povídačky JUNIOR do konce 2015 - komunikační hra pro rodiny s dětmi
Kick do odvolání - všechny sportovní výsledky a statistiky.
Deezer Music do konce 2015 3 měsíce služby Premium+ hudební online streamingová služba
Strawberry Shortcake do 16.10.2015 jedna postavička zdarma -
Audible do konce 2015 3 měsíce zkušební členství zdarma více než 150 000 audioknih
Cut the Rope 2 do odvolání položky ve hře zdarma -
Dragons of Atlantis do odvolání "Samsung Resource Pack" zdarma -
Pac-Man Friends do konce 2015 30 třešní jako bonus -
Shazam Encore do 31.9.2015 verze bez reklamy zdarma -
The Hobbit ? 100 Mithrily zdarma -

Produktivita

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
Pocket do odvolání 6 měsíců ukládání článků a videí
Hancom Office 2014 do odvolání aplikace zdarma mobilní kancelářský balík
OneDrive do odvolání 100 GB prostoru na 2 roky zdarma cloudové úložiště
Wunderlist do konce 2015 12 měsíců organizace času
Parallels Access do odvolání 6 měsíců vzdálený přístup k aplikacím a souborům
Evernote do odvolání 3 měsíce premium členství
Fleksy do odvolání aplikace zdarma zdarma 6 motivů
Last Pass do konce 2015 6 měsíců zdarma premium členství

Fotografické aplikace

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
Magisto do konce roku 2015 3 měsíce Magisto HD Premium zdarma editace videí a fotografií
VSCO Cam ? (Minimalist Collection) 10 filtrů zdarma editace a sdílení

Fitness aplikace a sport

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
Workout Trainer do odvolání 6 měsíční předplatné Pro+ váš osobní fitness trenér
Komoot do konce roku 2015 jakékoliv 3 mapy regionů z celého světa offline turistické mapy s hlasovou navigací
Endomondo do konce roku 2015 6 měsíců prémiového členství fitness aplikace
Freeletics do odvolání Freeletics Coach na 3 měsíce zdarma fitness aplikace
Kiqplan - Fit & Healthy do odvolání 12 týdnů koučing program zdarma pomáhá zlepšit životní styl
Lifesum do konce roku 2015 1 rok členství Gold zdarma fitness aplikace

Knihy

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
MeBook do konce roku 2015 kredit ve výši 10 USD dětské knihy a komiksy
Kindle for Samsung do konce roku 2015 12 knih ročně zdarma jedna kniha zdarma ze Samsung Book Deals každý měsíc

Lifestylové aplikace

Obsah Platnost Předplatné Poznámka
Life360 do konce roku 2015 premium účet na 6 měsíců zdarma sdílejte vaši polohu a chatujte s vybranými členy vašeho kruhu
Keepy do odvolání služba Unlimited na 6 měsíců zdarma uchovávejte a sdílejte vzpomínky v rámci vaší rodiny
Samsung Galaxy S6 edge

Jak si můžete povšimnout, zákazníci, kteří si zakoupí Samsung Galaxy S6 (edge) dostanou celkem 39 časově omezených aplikací na vyzkoušení, limit se liší v závislosti na tom, jaké podmínky Samsung dokázal vyjednat. I přesto se ale jedná o zajímavý výčet a minimálně na vyzkoušení je tento seznam velice vhodný. Z nabízených aplikací by si jistě měl vybrat každý, většina z nich (respektive z předplatného) navíc rozhodně není levnou záležitostí. Celková cena se tak šplhá do řádu tisíce korun. My oceňujeme hlavně pestré zastoupení kategorií.

Plusy

  • pestrá nabídka aplikací v různých kategoriích
  • finanční stránka věci

Mínusy

  • omezená platnost aplikací a předplatného
  • ne všechen obsah je lokalizovaný do češtiny
Diskuze ke článku
vilda
Dnes nám obě varianty přišly na prodejnu. Přehodnoťte prosím své tvrzení a ještě jednou si edge vemte do ruky - nedá se to držet, telefon hrozně řeže do ruky, oproti tomu S6 se drží skvěle.
Tomáš
Dobrý den, rád bych se zeptal na kvalitu skla na zádech. Například v porovnání s Xperii Z3.
Snese telefon podobné zacházení ?
Děkuji.
Pavel K.
Jak je na tom se zahříváním? Zahřívá se moc při hraní náročných her? Je na tom lip než starší telefony se Snapdragon 801? (co se zahřívání týče)
DeX.DC
Ja nechapu v te recenzy ty plusy a minusy. Plus je to ze zada jsou klenana jelikoz se meni barva a taky je plus ze jsou znacky na zadech pod sklem. a v MINUS je otisky na skle skrabance na zadnicaste skla a ze nema vymenitelnou uzivatelsky baterku a ze chybi vodeodolnost. Nikde se nepise jestli plus ci minus je velikost baterky jestli je plus ci minus bezdratove nabijeni ci samsung pay. A nikde sem ani nevidel jestli je plus ci minus cena. Proste podle me ten mobil ma jediny plus ze neni z plastu za tu cenu!!!! ale jinak ma jen same minusy oproti S5

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze