Testujeme Samsung Galaxy S Advance: první dojmy a videopohled

32

Do redakce se před několika dny dostal nový Samsung Galaxy S Advance. Jde v podstatě o lehce odlehčený loňský model Galaxy S II v novém hávu. Počítat tak můžete s dvoujádrovým procesorem či Super AMOLED displejem. Stále je však použit starší Android a zmenšil se displej.

Samsung Galaxy S Advance - oficiální fotografie

Jihokorejský Samsung se svými modely kraluje té nejvyšší třídě a velmi dobře si vede rovněž mezi levnými telefony s Androidem. Poněkud na holičkách nechával střední třídu, ve které jsme doposud našli v podstatě jen model Galaxy W. Do vyšší střední třídy nicméně v těchto dnech zamířila novinka Galaxy S Advance. O jakýže model jde? Dle názvu bychom mohli soudit, že jde o jakéhosi opožděného a nepřímého následovníka původního Galaxy S. Výbavou ale snese srovnání s loňským Galaxy S II a je výbavou uprostřed mezi ním a současným modelem Galaxy W.

Když se na Galaxy S Advance prvně podíváte, okamžitě se vám vybaví starší Galaxy S. Oválná placka, zahalená do černé barvy. Ostatně velmi podobné jsou rovněž rozměry lišící se pouze v řádech desetin milimetru. Ozvláštněním vzhledu je pak temně stříbrný pruh, který obepíná boky a zasahuje i do přední strany. Zajímavostí je jeho prohnutost. Při pohledu z profilu spatříte, že telefon není rovný, ale mírně zaoblený a zakončený malou bradou. Nemusíte se bát, že by byl snad postižen displej. Jeho plocha je zcela rovná. Displej je naopak chráněn vyvýšeným krajem.

Od staršího Galaxy S novinka přebrala velikost i typ displeje. Máme tedy co dočinění se Super AMOLED panelem o úhlopříčce 4 palce a rozlišením 800 x 480 pixelů. Takový vcelku pěkný ideál, kdy je displej kvalitní, dostatečně velký a zároveň obslužitelný palcem jedné ruky. K tomu přispívá i umístění odemykací klávesy na pravý bok. Pod displejem se nachází trojice tlačítek, přičemž domeček je u Samsungu tradičně hardwarový. Ačkoliv je klávesa poměrně velká, její stisk není úplně jistý. Je nutné ji tisknout opravdu uprostřed a nikoliv výše či níže.

Velké stěhování zažil hudební 3,5 mm jack konektor a po pravdě jsem si několik vteřin myslel, že snad zcela chybí. Výrobce jej tentokrát umístil do pravého rohu spodní strany. Nezvyklé možná, nepraktické určitě. Byť je spodní strana jindy spíše výhodnější, pravý roh omezuje používání především všem, kteří telefon obsluhují pravou rukou. Se zapojenými sluchátky se totiž nepohodlně drží.

Dost bylo inspirace modelem Galaxy S, nyní zase Galaxy S II. Procesor je totiž dvoujádrový s taktem 1 GHz. Není sice tak výkonný, ale vězte, že to skoro ani nepoznáte. Vše podporuje grafika Mali-400 MP a 768 MB paměti RAM. Kaňkou na kráse je pak použití starého Androidu 2.3.6 Gingerbread, navíc prozatím bez vidiny aktualizace. Nicméně prostředí s nadstavbou TouchWiz odvádí skvělou práci a vše je naprosto plynulé. Je jen škoda, že Samsung nic neinovoval. Z přiložených screenshotů se ostatně můžete přesvědčit sami.

Prostředí Androidu 2.3.6 s nadstavbou TouchWiz

Samsung model Galaxy S Advance prezentoval ve dvou verzích s rozdílnými paměťmi – 16 GB a 8 GB. Nám se do ruky dostala verze s menší interní pamětí. Reálně máte k dispozici necelé 4 GB pro data a další necelé 2 GB pro aplikace. Velmi nadějně se nám prozatím jeví baterie o kapacitě 1500 mAh. Konečné soudy ale přineseme až v klasické recenzi.

Samsung Galaxy S Advance – videopohled

Na závěr prvních dojmů ještě krátce k fotoaparátu. Ten dostal do vínku 5 megapixelů, automatické ostření a také LED diodu. Poměrně slušný balíček, ačkoliv u telefonu za devět tisíc bychom očekávali přeci jen o něco více. Samotné snímky jsou ale průměrně kvalitní a bez výraznějších nedostatků.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy S Advance právě testujeme. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte a zeptejte se v diskuzi pod tímto článkem. Odpovíme vám buď přímo pod váš dotaz nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy S Advance

Kompletní specifikace
Konstrukce123,2 × 63 × 9,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, ?
Diskuze ke článku
Rýpálek
Pokud bude čas, můžete otestovat i benchmarky a výkon ve hrách vůči např. SGS2. A model Samsung Galaxy R (i9103) recenzovat nebudete? :)

PS: Odkazy na ceny Heureky Vám směrují zpět na článek :)
AppleMichal/Android Michal
Nemáte v 1. větě chybu ? Máte tam : Do redakce se před několika dostal ... Tam vám asi vypadlo slovo DNY.
Jab
Ten ICS asi dostane, když jej dostane i Galaxy ace 2. Btw spíše než nad Galaxy W je právě kousek nad tímhle modelem. Ono přiznejme si, těch kvalitních modelů vyšší střední třídy s displejem mezi 3,7 - 4 palce moc není... Vlastně zatím jen od Sony a Samsungu. Ergo bylo by skvělé, pokud byste Galaxy S Advance porovnali s jeho o něco dražším konkurentem Xperia P. A obdobně to udělali do budoucna i s Ace 2 a Xperia Sola. :)
freeman
Je škoda, že väčšina výrobcov rezignovala na špičkový mobil do 4 palcov. Ak si dnes chcete vybrať musíte si vybrať buď IPhone 4S alebo Nokia Lumia 800. A tuším, že niečo ponúka aj Sony. Lebo po 3 ročných skúsenostiach s HTC Desire HD a SGII som si povedal DOSŤ ! A už nechcem nosiť ďalšie "pádlo" vo vreckách. A nenechajte si nahovoriť, že nízka váha a hrúbka mobilu to zakryje. Pádlo ostane pádlom. A plne akceptujem, že v súčastnosti je naj mobil SGIII alebo HTC X. Ale ja som zistil, že je mi úplne zbytočne 4 jadra v mobile keď sa nehrajem žiadne hry. Ja len "telefonujem", emailujem a surfujem + vyžadujem kvalitnú navigáciu. A preto som zvolil ako ďalší mobil Nokia Lumia 800. Ja viem má svoje muchy nemá TOP železo ale je to TOP mobil výrobcu. A podľa toho vyzerá support okolo mobilu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze