Testujeme Samsung Galaxy Note 10.1: silák s kouzelným perem

18

Do redakce se nám dostal očekávaný tablet Galaxy Note 10.1, který v sobě kombinuje přednosti a prvky hned dvou zařízení Samsungu. Bude ale stylový design, čtyřjádrový procesor, 2 GB RAM a dotykové pero stačit ke štěstí? Pojďme se na něj podívat zblízka.

Jak jste jistě pochopili, Galaxy Note 10.1 v sobě schovává DNA dvou dalších přístrojů – tabletu Galaxy Tab 2 10.1 a hybridního smartphonu Galaxy Note 2. Od každého si bere něco a musíme uznat, že velmi úspěšně. Prvotřídní hardware doplňuje velmi povedeným zevnějškem a unikátním využitím dotykového pera S Pen, kromě toho ale schovává několik neduhů, které jsou patrné hned na první pohled. Nebudeme ale zbytečně předbíhat a podíváme se na několik oblastí novinky.

Design a konstrukce: stylovka, co už tu byla

Neznalec by mohl po prvním uchopení nového tabletu velmi jednoduše splést Galaxy Note se znovuzrozeným modelem Galaxy Tab 2 10.1. Designově totiž vypadají oba tablety téměř totožně, v některých oblastech až trestuhodně. Přední strana jako by z oka vypadla. Ta nabízí velký desetipalcový displej s dostatečným místem po stranách a lesklé logo výrobce v dolní části. Totožně jsou umístěny i stereo reproduktory, které zaplňují obě strany hned vedle displeje, nahoře pak nechybí videokamerka pro videohovory. Přední strana je tak s modelem Galaxy Tab opravdu k nerozeznání. Velmi podobné jsou i rozměry, které činí 262 x 180 x 8,9 mm s hmotností 600 g. Galaxy Note 10.1 je tak téměř o celý centimetr tenčí, na druhou stranu však o fous těžší. To však nevadí, jelikož je konstrukce stále velmi lehká, a také pevná, nehledě na fakt, že je tu opět využit plast.

Design je podobný modelu Galaxy Tab, je však stále pěkný

Rozdíly jsou poznat na hranách tabletu, které jsou více baculaté a oblé, což vypadá velmi pěkně. Na horní straně je také schována většina tlačítek a portů včetně vypínacího tlačítka, regulátoru hlasitosti, infraportu, konektoru 3,5 mm Jack, slotu pro paměťové karty microSD a SIM kartu. Horní hrana je tedy velmi pracovitá a nabitá funkcemi. To na druhou stranu znamená, že na dalších hranách nenajdete prakticky nic. Jen dole nechybí standardní systémový konektor výrobce a mikrofon, v pravém dolním rohu pak naleznete schované pero S Pen, které se velmi jednoduše vysouvá nehtem a dobře doplňuje celkový design tabletu, nevyčnívá ani nepřekáží.

Pero nijak nevyčnívá a dotváří celkový design

Zadní strana opět láká stylovou zahnutou lištou v horní části, která je přítomna také na modelu Galaxy Tab 2 10.1. V ní se schovává jen čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda. Celá zadní strana je taktéž plastová, při bližším zkoumání však nabízí velmi pěknou texturu napodobující dřevo, která dodává tabletu hodnotný vzhled. Nehledě na využité materiály vypadá Galaxy Note 10.1 velmi dobře, kvalitně a draze. Konstrukce nevrže, neodstává a je až překvapivě lehká. Samsungu se tablet zkrátka povedl, mohl ale rozhodně zainvenstovat do razantnějších změn oproti svým dalším produktům.

Horní hrana v sobě schovává téměř všechny porty a tlačítka

Displej a uživatelské prostředí: Android s příchutí TouchWiz

Výrobce neobdařil displej testovaného kousku žádnou marketingovou znělkou, na kterou se často nechají nalákat zákazníci, desetipalcový PLS displej však nabízí rozlišení 1280 x 800 pixelů a dostatečně silný jas, kontrast a barevnou hloubku. Bohužel lehce pokulhává za kolegy s AMOLED displejem a na přímém slunečním světle ztrácí dech, většinu práce však zvládá na jedničku a nelze říci, že by výrazně zaostával za konkurencí. Pokud samozřejmě nepočítáme tablety s FullHD displejem.

Základní plocha s widgety a ikonkami aplikací

Velkým lákadlem je pro uživatele čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz, který v doprovodu 2 GB operační paměti a grafického čipu Mali-400MP vystačí opravdu na všechno. Ať už budete spouštět jakýkoliv počet aplikací najednou, nikdy se nestane, že by se tablet zadřel a měl problém stíhat vaše počínání. Rozdíl oproti jiným modelům výrobce je ve svižnosti a reakcích systému opravdu znát, slibné vyhlídky však opět lehce hatí všemi „oblíbené“ uživatelské prostředí TouchWiz, které Samsung musí cpát do každého svého produktu. To je totiž opět trhané a pomalé, což je jasně vidět ve srovnání s jinými, výrazně slabšími tablety s klasickým Androidem. Ten je ve verzi 4.0.3 přítomen i zde, kvůli využité nástavbě však opět nemůže pořádně ukázat své kvality a člověk žasne, jak může špatně optimalizovaná nástavba zkazit zážitek z užívání přístroje.

Zamykací obrazovka, menu a YouTube prohlížeč

Pokud totiž zabrousíte do jakékoliv aplikace, případně zkusíte aktivní multitasking či náročnou hru, vše běží naprosto plynule a nikdy se nestane, že by se něco zadrhlo. Stačí ale zalistovat na obyčejné ploše a člověk začíná pochybovat o výkonu drženého přístroje. Abych ale uvedl věci na pravou míru, odezva a reakce systému jsou stále rychlejší, než v případě konkurenčních přístrojů s TouchWiz, mohlo to být ale mnohem, mnohem lepší. Samsung by se měl přiučit u Asusu, který zatím v optimalizaci základního Androidu kraluje.

Google Play a stažené hry

Na druhou stranu nelze nezmínit několik skvělých dodatků systému. Zlepšení se dočkala zamykací obrazovka, která nyní kromě času nabízí i čtyři nejpoužívanější zkratky pro aplikace. Také samotný efekt odemčení ve stylu vodní hladiny vypadá úžasně a vůbec nezpomaluje systém. Vrací se i oblíbené mini-aplikace, který si z šipečky na informační lišty můžete kdykoliv vytáhnout na obrazovku a využít například kalkulačku, kalendář či nově zápisník S Note. Jako poslední zmíním také novou unikátní funkci tabletu Galaxy Note 10.1, která tkví v rozdělení obrazovky. Vybrané aplikace totiž můžete spojit multitaskingem a otevřít na polovině obrazovky. To v zásadě znamená, že vlevo můžete sledovat internetový prohlížeč a vpravo zapisovat poznámky, případně brouzdat galerií či psát dokument v Polaris Office. Tato vychytávka přijde vhod především ve spojení s S Pen a možností rychle něco zapsat či uložit bez zavírání té které aplikace. Skvělé.

Mini-aplikace a aktivní multitasking

Více si jednotlivé aplikace a funkce systému popíšeme v recenzi, zde jen dodám, že samotný Android nepřináší nic nového a jedná se o stejný systém, který známe z dalších tabletů. Doufáme, že se přístroj brzy polepší na Jelly Bean a výrobce nám dá možnost vypnout TouchWiz, které jen zbytečně zdržuje.

Fotoaparát a video: jen na chvilku

Galaxy Note 10.1 se může pochlubit 5 Mpx fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou, což je rozhodně krok kupředu od 3 Mpx modelů řady Galaxy Tab, přístroj však jen potvrzuje, že tablety jednoduše nejsou na focení. Kvalita výsledných fotografií je ucházející, postrádá ale ostrost a živost, barvy jsou často lehce mázlé a vybledlé. Samotné prostředí nabízí velmi podrobné nastavení včetně rozličných efektů a režimů, nastavení saturace či kontrastu, ve výsledku to je však pouze oddalování nevyhnutelného.

Prostředí fotoaparátu je pro Android standardní

Fotoaparát testovaného přístroje je veskrze průměrný a poslouží dobře pro rychlou fotku na Facebook či Twitter, když nic jiného není po ruce. Profesionální fotografové však z čočky na zadní straně rozhodně nebudou mít radost. Potěšit dokáže alespoň přední kamerka, která nabízí dostačující rozlišení 1,9 Mpx, dokáže fotit i natáčet.

Zkušební fotografie

Do stejného soudku patří i schopnost natáčet videa. Galaxy Note 10.1 zvládá videa s rozlišením 720p rychlostí 30 snímků za vteřinu, výsledek je pak dle očekávání lehce mázlý a vybledlý. Fotoaparát jednoduše postrádá potřebnou ostrost a živost barev, takže jej využijete pouze v krajních případech.

Samsung Galaxy Note 10.1 měl přinést kombinaci toho nejlepšího z hybridního Galaxy Note a povedeného tabletu Galaxy Tab 2 10.1, to vše s vyspělejším hardwarem a dotykovém perem. Některé své sliby splnil a používání tabletu je rozhodně příjemným zážitkem, spoustu prvků však nedokázal dotáhnout do konce a nechal na půl cesty. Nakolik se nový tablet Samsungu vyplatí vám po důkladném testu povíme v recenzi.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1

Kompletní specifikace
Konstrukce180 × 262 × 8,9 mm, 597 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 14 990 Kč
Diskuze ke článku
Nevěsta na Hrášku
První tablet, jehož využití bych si dokázal představit k práci, nebo spíš do školy (poznámky, jednoduché náčrtky). Fotky vypadají dost slabě, ale stejně by mi bylo hloupé s takouvdle plachtou něco fotit. Peru a HW výbavě nemám co vytknout. Už jen doufat v pořádnou odladěnost SW ... :) Těším se na celou recenzi.
dede
Čipset Exynos 5250? Ja si myslim že má Exynos 4412 a GPU Mali 400-MP4 440 Mhz
fajn.snek
Po loňské zkušenosti s Galaxy Tabem 10.1 bych se tabletu od Samsungu bál.... V současnosti mám Galaxy S3, kde je Touch Wiz UX dokonale odladěné, ale na Galaxy Tabu to bylo tak příšerně zasekané, že tablet šel po 14 dnech z domu, přitom původní 10.1 měla Tegru 2 + 1 GB RAM, takže v té době velice solidní HW, ale Samsung zkrátka nezvládl optimalizaci SW... Je vidět, že stejný porblém se opakuje i po roce, což je tedy velká škoda, když jsem si o Note 10.1 četl, uvažoval jsem zda nedat Tabletům s Androidem druhou šanci, ale asi se spíš podívám u konkurence...
Luky
Ahoj jsem uplný laik, když má tablet 3G da se na nem volat a psát ze simky (a internet taky ze sim)
Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze