Samsung Galaxy Note 10.1 v novém: má čtyřjádro a S Pen

2

Slibně vypadající tablet z rodiny Galaxy Note se nám poprvé představil na začátku roku v Barceloně. Od té doby ale prošel výraznou proměnou, a to nejen z hlediska designu. Samsung nyní oficiálně odhaluje jeho mezinárodní dostupnost a prozrazuje další detaily, které z tabletu dělají vysoce kvalitní zařízení.

Jak si jistě pamatujete z našeho prvního preview za Barcelony, Galaxy Note 10.1 byl původně zamýšlen jako tablet s dvoujádrovým procesorem, 1 GB operační pamětí a funkcemi, které z něj však nedělaly nic neobvyklého. Samsung ale zahájení prodeje odložil a tablet chtěl vylepšit. Postupně se tak začaly objevovat informace o jeho proměnách. Byl změnen vzhled, pozměněn hardware a rázem je s přístroje jeden z nejvýkonnějších tabletů současnosti. A tím to pouze začíná.

Galaxy Note 10.1 bude k dispozici ve dvou barevných variantách - bílé a černé

Výkonný a chytrý

Začněme asi u hardwaru, který mnohé zajímá jako první. Fanoušky Samsungu rozhodně potěší, že se nyní mohou těšit na čtyřjádrový procesor z rodiny Exynos s taktem 1,4 GHz, podpořený 2 GB operační paměti a interním úložištěm o velikosti 16, 32 nebo 64 GB. To je navíc možné rozšířit o paměťové karty microSD s maximální kapacitou 64 GB. Všechny zmíněné specifikace jsou mimořádně zajímavé, obzvláště vezmeme-li v úvahu, že se jedná o multimediální tablet. Přítomna je i dostatečně velká Li-Ion baterie o kapacitě 7000 mAh.

Změny lehce zasáhly také design, který se nyní velmi podobá tabletu Galaxy Tab 2 10.1, a to možná až nezdravě moc. Na tom rozhodně není nic špatného, jeho design je totiž velmi elegantní a stylový, Samsung ale mohl tablety trochu více odlišit. Příjemná je alespoň tloušťka 8,9 mm a hmotnost 597 gramů (Wi-Fi), případně 600 gramů (3G), což je stále ucházející a například citelně méně, než v případě těžkého nového iPadu od Applu.

Galaxy Note 10.1 bude k dispozici ve dvou barevných variantách - bílé a černé

Pořádný multi-tasking

Správu aplikací a jejich paralelní běh zvládají současné tablety relativně dobře, Galaxy Note 10.1 to však chce posunout na novou úroveň. Funkce Multiscreen totiž dovolí, aby měl uživatel spuštěny paralelně jakékoliv dvě aplikace. Lze si tedy psát poznámky a sledovat video, případně surfovat internetem a poslouchat hudbu. Kombinací je nespočet, tablet se však nyní již neomezuje na malé aplikace, jež mohou běžet na pozadí (například již jmenovaný hudební přehrávač) ale spustí cokoliv. Aplikace si pak rozdělí obrazovku na polovinu a vy si je můžete dle libosti přesouvat, zavírat a měnit.

TIP: Podívejte se na naše dojmy z tabletu v Barceloně.

To je rozhodně skvělá funkce sama o sobě, navíc ale nemá být problém kopírovat a přenášet obrázky, zvuky či jakékoliv jiné soubory mezi aplikacemi v tomto pohledu. Pokud tedy tvoříte poznámku a chcete do ni přidat obrázek, můžete si jej ihned vyhledat na internetu, oříznout speciálním perem S Pen a přetáhnout do poznámkového bloku. To by mělo především mnohonásobně zvýšit praktičnost a efektivitu používání, která je mnohdy u tabletů problémem.

S Pen a její unikátní využití

O dotykovém peru S Pen víme již nějakou dobu, nachází se totiž také v tabletofonu Galaxy Note. Obsahovat jej měl původně právě i Galaxy Note 10.1, ale v Barceloně na něj bohužel neměl slot, což bylo nepraktické. Inovovaná verze ale bude nově zdířku pro zasunutí pera obsahovat a uchovávat tak S Pen bez obavy jeho ztráty. Slot navíc obsahuje senzor, který po vyjmutí pera spustí nastavenou aplikaci, případně provede další činnost. Pero o tloušťce 6,5 mm využijete k mnoha účelům, a tím není jen přesné označování prvků na displeji. Pero se bude hodit především při práci, kreslení, úpravě multimédií či jiné kreativnější činnosti, kde je potřeba milimetrová přesnost.

Pero S Pen bude nedílnou součástí tabletu

Tablet samozřejmě v základu nabídne několik speciálně optimalizovaných aplikací pro pero S Pen. Nebude chybět interaktivní poznámkový blok S Note, plánovač S Planner, hříčka Crayon physics či profesionální aplikace Photoshop Touch a Polaris Office. Nejunikátnější aplikací je podle Samsungu S Note, který dostane svůj vlastní widget. Jedná se o poznámkový blok, který dokáže kombinovat text, obrázky, kresby a další multimediální obsah do jednoho pohledu, takže může uživatel vytvořit takřka cokoliv.

Pracovitějším povahám pomůže profesionální hub pro učení a práci jménem Learning Hub, kde naleznete elektronické učebnice eTextbooks, videolekce a tutoriály, interaktivní učení a mnoho dalšího. Hub ale bude ke startu prodejů k dispozici pouze v Británii, Francii, Itálii, Španělsku, Číně a Singapuru, do konce roku se má však rozšířit do dalších 20 zemí světa.

Dřívější obrázky tabletu Galaxy Note 10.1

Multimédia a zábava

Galaxy Note 10.1 samozřejmě nebude jen pro práci, Samsung jej představuje jako plnohodnotné multimediální centrum se vším všudy. Bohužel ale zůstal zachován desetipalcový LCD displej s rozlišením „pouze“ 1280 x 800 pixelů, takže oproti konkurenci od Asusu, Applu či Aceru s Full HD či Retina displeji bude nový tablet zaostávat. Operačním systémem je Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Tablet má být napěchován kodeky se schopností přehrávat prakticky cokoliv, a to od hudby (MP3, WMA, ACC, WAV, MIDI a další) s technologií SoundAlive až po videa (MPEG4, DivX, WMV, VC-1) s formáty AVI, FLV, MKV, WebM a dalšími.

K tomu má tablet na zadní straně 5 Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, schopný natáčet FullHD video, na přední straně pak kamerku pro videohovory s rozlišením 1,9 Mpx. Samozřejmostí je přítomnost GPS navigace (také Glonass), Bluetooth 4.0, Gyroskopu, Akcelerometru, USB portu, Wi-Fi a 3G verze. Nový tablet převzal také několik chytrých funkcí z mobilu Galaxy S III, a to například funkci Smart Stay, díky které displej nezhasne tehdy, když se na něj díváte.

Samsung podle uvolněných informací chystá ultimátní tablet pro práci, učení i zábavu, který uspokojí každého uživatele. Zamrzí jen displej s klasickým rozlišením. Galaxy Note 10.1 bude dostupný ve třech variantách - Wi-Fi, Wi-Fi + 3G a Wi-Fi + LTE. V současné době se začíná prodávat v Jižní Koreji, Německu, Británii a USA, ještě v srpnu se však dostane i do ostatních světových zemí. V České republice bude nový tablet v prodeji od září 2012. Jediná nezodpovězená otázka se zatím týká ceny. Ta se dle našeho odhadu ubude pohybovat kolem 15 tisíc korun.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1

Kompletní specifikace
Konstrukce180 × 262 × 8,9 mm, 597 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 14 990 Kč

Zdroje: samsungmobilepress.com

Diskuze ke článku
tlkarel
lze klasicky volat a posilat sms jako treba u galaxy tabu 7.7 a jinych ?
Milda
Jestli áte odhad 15 tisíc, tak v to případě bych ještě možná přidal nějakou tu stovečku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze