Testujeme Google Glass 2. generace: takto fotí a natáčí

6

V redakci pro vás testujeme druhou generaci zajímavých Google Glass, které stále ještě většina lidí ani neviděla a pro drtivou většinu zájemců jsou nedostupné. Ještě než vám přineseme podrobné uživatelské dojmy a videopohled, můžete se podívat, jak vlastně takové Google Glass fotí a natáčí.

Třetí oko na hlavě

Ano, opravdu bez nadsázky jde o třetí oko na vaší hlavě, které vidí to samé, co vaše dvě vlastní oči. Zaznamenávat tímto způsobem váš vlastní život je někdy hodně fascinující, ostatně majitelé kamerky GoPro by mohli vyprávět. Nemusíme ale chodit tak do extrémů, i každodenní život vaším pohledem může být mnohdy zajímavý.

TIP: Minulý rok jsme otestovali také první generaci Google Glass. Přečtěte si naše dojmy a podívejte se na videopohled

Google Glass
Google Glass Explorer Edition 2

Google Glass Explorer Edition verze 2 disponují 5Mpx fotoaparátem a ne, rozlišení ani kvalita snímků nejsou tím primárním, o co tu jde. Rychlost, pohotovost a jednoduchost - to jsou silné zbraně Google Glass jakožto fotoaparátu. Kvalita snímků sama o sobě není nijak dobrá. Za dobrých podmínek jsou snímky ucházející, s ubývajícím světlem však kvalita rapidně klesá a v podstatě jakýkoliv smartphone od renomované značky střední třídy fotí lépe. Zdaleka ne ale tak rychle. Jak můžete s Google Glass vyfotit fotografii?

  • Aktivováním brýlí pohybem hlavou - vyslovením "Ok, Glass" a následně "take a picture". To ale není příliš rychlý a pohotový způsob, v rušném prostředí ani příliš spolehlivý.
  • Vyhledáním karty Take a picture v menu pomocí boční dotykové plošky a potvrzením;
  • Stisknutím spouště na Google Glass - snadný a spolehlivý způsob;
  • Mrknutím pravého oka - nová experimentální funkce dodaná updatem v prosinci je velmi návyková, i když ne vždy spolehlivá. Stačí mrknout pravým okem, počkat na zvukové potvrzení a snímek je v Glass.
Takto fotí Google Glass

Zdaleka největším problémem je zpočátku zjistit, co vlastně fotíte. Google Glass totiž scénu nezobrazují a ukáží vám pouze krátký náhled výsledného snímku. Po pár dnech už ale zhruba víte, co přesně zabíráte a fotky více méně odpovídají tomu, co jste chtěli zabrat. Musíte se také naučit hlavu držet rovně, jinak budete mít problém s horizontem a zejména při focení nepohybovat hlavou. Google Glass mají malý čip a nijak světelnou optiku, takže v případě zhoršených světelných podmínek volí delší expoziční časy, u kterých snadno dochází k rozmazání.

Po vyfocení snímků je možné je okamžitě sdílet na Google+, Facebook či Twitter, ale v Gmailu nebo MMS zatím poslat nejdou. Samozřejmě si ale můžete zapnout automatické zálohování do vašeho Google+ profilu, a protože brýle se samy umí připojit na Wi-Fi, nebude to ždímat baterii vašeho smartphonu. Pokud jste staromilci, můžete si fotografie zkopírovat kabelem díky microUSB konektoru.

Celovečerní film na jedno nabití

Video je nahráváno v rozlišení 720p a jeho pořízení je možno rovněž aktivovat hlasem, v takovém případě se ale nahraje pouze 10 vteřin. Pokud ale během této doby stisknete spoušť fotoaparátu na Google Glass, limit se deaktivuje a vy můžete nahrávat klidně půl hodiny v kuse. Vzhledem k omezené životnosti baterie si horko těžko natočíte celovečerní film, na jedno nabití lze v kuse natočit zhruba hodinu, maximálně hodinu a půl záznamu. Praktické je, že v průběhu natáčení videa zobrazují Glass to, co zabírají a rovněž vidíte zbývající/uplynulý čas. Mnohem lépe se tak orientujete v tom, co přesně natáčíte.

Google Glass XE2 (testovací video) – exteriér, 720p

Google Glass XE2 (testovací video) – interiér, 720p

TIP: Minulý rok jsme otestovali také první generaci Google Glass. Přečtěte si naše dojmy a podívejte se na videopohled

Diskuze ke článku
Jiří Holba
Jiří Holba
To budou mít šmíráci žně :D
Jürgen Kögler
Jürgen Kögler
Vypadají supr . Budete dělat video recenzi ?
aaa
Proc se tomu rika 2. generace. Google snad predstavil jen jednu verzi nebo se pletu?
Anonym
Dobrý den, chci se zeptat na situaci, když mám na mobilu 3G a udělám z toho Hotspot, tak brýle se normálně připojí? Protože pokud jsem to dobře pochopil, tak brýle 3G modul nemají.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze