O iPad mini je menší zájem, fronty byly výrazně kratší

11

Nový tablet iPad mini už se několik dnů prodává, zájem zákazníků o něj není ale takový, jako při uvedení jiných produktů Apple. S každým novým modelem jsme byli zvyklí na dlouhé fronty před Apple obchody, toto se ale s příchodem iPad mini nekonalo. Mnohde se dali zákazníci spočítat na prstech jedné ruky.

V den, kdy se začal prodávat iPad mini, se čekalo, že se před Apple prodejnami budou tvořit stejně dlouhé fronty, jako v případě předchozích iPadů nebo iPhonů. Situace pro obchodníky nebyla ale zdaleka tolik růžová. Fronty byly mnohem menší, než v minulosti. Rozplývá se pomalu aura, která se za posledních několik let kolem Applu vytvořila?

Fronta před Apple Store v Salt Lake City. Fronta před Apple Store v Amsterdamu

Například před Apple v Store v Sydney stála fronta padesáti lidí, což je téměř nic, v porovnání s frontou na iPhone 5, která měla délku několika bloků. V Tokiu a Soulu bylo ve frontě zhruba 100 lidí. Podobná situace byla i před dalšími Apple obchody různě po světě. My jsme se byli podívat před prodejnou iSetos na Smíchově, kde 15 minut před otevřením čekali pouze dva lidé. Na druhou stranu to bylo pozitivní v tom, že se na každého dostalo, žádný zájemce o iPad mini neodešel s prázdnou.

Fronta před Apple Store v Torontu. Fronta před Apple Store v Paříži

Hodně zákazníků si samozřejmě iPad mini objednalo přes internet. V předprodeji byl iPad mini vyprodaný už během prvního víkendu, přesná čísla o počtu prodaných kusů ale Apple nezveřejnil, těžko se tak dá určit, kolik jich bylo dostupných. Analytici odhadují, že se během prvního víkendu prodalo zhruba 1,5 milionu kusů, což je o polovinu méně, než v případě nového iPadu.

Fronta před Apple Store v Londýně

Proč tomu tak je? Stávající uživatelé iPadů nemají důvod si iPad mini pořizovat, je zbytečné mít dva tablety, jeden větší a druhý menší. Ti, co teprve koupi iPadu mini plánují, patrně zatím ještě vyčkávají, jak se tento nový produkt společnosti Apple ujme. Mnozí čekají až na verzi, co bude podporovat mobilní datové přenosy, protože aktuálně se prodává jen verze s Wi-fi.

Fronta před prodejnou iSetos na pražském Smíchově.

A co vy? Koupili jste si iPad mini nebo jeho koupi plánujete? Myslíte si, že má smysl mít oba iPady? Jaký je podle vás důvod pro menší zájem o iPad mini?

Zdroje: techcrunch.com, 9to5mac.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Orion
Že by Nexus 7, který nabízí daleko lepší poměr cena/výkon.
Martina
Na co drahý iPad, když android tablety splní vše stejně, a levněji....
IPad je pro Applisty. Jinak je na nic.
Jettero
Jak může někdo napsat že je nanic? To je na facku
MP
8" a formát 4:3 je pro mne ideální. Ale takový tablet s Androidem je za polovic a taky s mobilním firefoxem, což je pro mne ideální tuplem, na iOS ty webový prohlížeče nestojí za nic :-) .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze