Testujeme Alcatel OT-903D Smart: první dojmy a fotografie

14

Do redakce nám zamířil nejnižší model výrobce Alcatelu na našem trhu se systémem Android. Za přívětivou cenu nabídne 650MHz procesor, 2,8palcový dotykový displej, velmi dobré zpracování a především podporu dvou SIM karet současně. Jaký na nás udělal první dojem? To se již dozvíte v našem článku.

Alcatel se drží své tradice, kterou vždy bylo nabízet telefony v dobrém poměru výkonu a ceny. Nenáročným uživatelům chce v cenovce kolem dvou a půl tisíc nabídnout 2,8 palcový kapacitní displej s rozlišením 240 x 320 bodů, 3megapixelový fotoaparát bez automatického zaostřování, Android 2.3 Gingerbread a 650MHz procesor s 256 MB paměti RAM.

Alcatel One Touch 903D Smart - oficiální fotografie

TIP: Recenze Alcatel OT-991 – Zařízení dvou tváří

Nový Alcatel nám dorazil v růžové variantě, která bude zajisté imponovat spíše ženám. Vyznačuje se zaoblenými hranami a čtveřicí hardwarových kláves s ne zrovna běžným uspořádáním. Dílenské zpracování telefonu je na tuto cenovou kategorii špičkové. Nic nevrže, neskřípe a zadní kryt jde hůře sejmout – na svém místě totiž drží jako přikovaný. Navíc nese speciální vroubkovanou pogumovanou úpravu. Výhodou obou skutečností je, že se telefon v ruce velmi dobře drží, neklouže ani nemá tendenci vyklouznout. Boky telefonu jsou lemovány úzkou stříbrnou linkou.

Na přední straně pak v duchu dnešní doby nalezneme dotykový displej s tvrzeným sklem, v horní části sluchátko a proximity senzor. Ve spodní části je čtveřice hardwarových, nepodsvícených kláves. Jejich uspořádání je z mého pohledu nelogické, ale hlavně neortodoxní. V první linii tak nalezneme trojici kláves, které jsou na pohmat vystouplé. Prostřední klávesa má funkci vyhledávání a ze začátku jsem často ze zvyku tuto prostřední klávesu mačkal v domnění, že se jedná o vyvolání multitaskingu nebo minimalizování aplikace. Pravá klávesa plní funkci zpět. A poslední protáhlou klávesou pod trojicí kláves je multitasking (domovská obrazovka). Tato klávesa je jako jediná podsvícená.

Co mě u levného telefonu dále překvapilo, je samotná spoušť pro fotoaparát. V případě telefonu, jehož fotoaparát bude plnit spíše okrajovou funkci a zvláště pak postrádá automatické zaostřování, mi to přijde jako zbytečnost. Každopádně je to ale milý prvek, navíc opět netradičně umístěný. V horní straně je pak klávesa pro vypnutí telefonu.

Alcatel OT-903D Smart – videopohled

Nyní přejdu k další části, která mne zaujala. Je to reproduktor. Už předešlý Alcatel, který jsem testoval, se vyznačoval velmi hlasitým reproduktorem. Vypadá to, že Alcatel si drží tradici v osazování velmi hlasitých reproduktorů svých telefonů nehledě na cenovku a v porovnání i s nejdražší konkurencí je reproduktor tohoto malého Alcatelu opravdu hodně ukřičený. Samotná kvalita ale není oslnivá a spadá do průměru. Stěžejním prvkem přední strany je dotykový 2,8 palcový kapacitní displej s rozlišením QVGA 240 x 320 bodů, což je při této cenovce standardem. Na druhou stranu kombinace takto malého displeje a průměrného rozlišení není ideálním nástrojem pro uživatele s většími prsty ani pro uživatele, kteří si chtějí prohlížet internetové stránky. Zobrazovací schopnosti displeje jsou dobré. Sytost barev by sice mohla být vyšší, ale nenároční uživatelé nebudou nic namítat. Mínusem jsou pouze horší pozorovací úhly, což se dá u levnější technologie TFT technologie očekávat.

Pokud se něčeho obávám, pak je to kombinace systému Android s nepříliš výkonným hardwarem. U takto levného zařízení musíme očekávat velké kompromisy a být tolerantní k rychlosti a výkonu samotného telefonu. Hybnou silou Alcatelu je jednojádrový 650 MHz procesor s 256 MB paměti RAM. V praxi je pak celková paměť kolem 160 MB a dostupná paměť 50 MB. Pokud s telefonem vykonáváme běžnou agendu, psaní zpráv, volání, organizační události, pak vše pracuje rychle a svižně. Systém Android 2.3 je dobře vyladěný. Zle nastane v situaci, kdy spustíme internetový prohlížeč nebo nějakou hru či obdržíme několik zpráv. Co se v tu chvíli děje? Začnou prodlevy. Načítání nové zprávy trvá třeba 3 až 4 sekundy, chvíli trvá spuštění aplikace, minimalizování aplikace není okamžité a celkově se pohyb telefonu výrazně zpomalí. Největší zpomalení je často znát při vstupu do menu, kdy uživatel může "relaxovat" klidně až 5 sekund. Pokud ale vzhledem k cenovce telefonu odpustíte pomalejší reakce ve vypjatých situacích a nebudete jej využívat k náročným úkonům a hraní her, většinou poběží svižně a bezproblémově.

Kromě cenovky je největším tahákem podpora dvou SIM karet současně. Jakmile obě SIM karty do telefonu vložíme, objeví se v nastavení telefonu správa SIM karet. Zde si navolíme, kterou SIM kartu chceme použít pro volání, SMS nebo data. Pokud vstoupíme do prostředí hovorů nebo zpráv, v informační liště se tahem prstu shora objeví rychlé přepínání SIM karet. Jedním kliknutím si tak zvolíme, ze které SIM karty chceme například uskutečnit hovor. To samé platí i pro SMS. Přítomnost každé SIM karty může být barevně odlišena.

Naše první dojmy jsou u konce, telefon pro vás ale nadále testujeme a brzy vám přineseme plnohodnotnou recenzi. Zatím nám můžete pokládat dotazy v diskuzi pod tímto článkem nebo na sociálních sítích.

Technické parametry Alcatel OneTouch 903D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 57,6 × 12,5 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, ?
Diskuze ke článku
JirkaH
Ten displej 320x240 je hodne nepovedny vtip i na lowend :-(
Velda
Neodkazujte na původní Alcatel, když s ním tento kromě loga nemá nic společného, prosím. :-) Je to potom matoucí. :-)
Velda
Ještě k tomu katalogu doplnění. Nevím, kam to napsat, ale u SAR by bylo vhodné, podle čí normy to bylo měřeno, jeslti podle EU nebo US. Nebo to dobře chápu, že se vždy jedná o EU, jelikož jsme její součástí? :-)
nowak
nevíte pls , jak nahrát češtinu do toho telefonu. byl koupen v německu :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze