Alcatel OT-903D Smart
recenze

Alcatel OT-903D Smart

Dvojí skromnost

Jak obstojí jeden z nejlevnějších Android telefonů na našem trhu? Podporuje dual SIM funkce, nabídne 2megapixelový fotoaparát, ale má také pouze 650 MHz procesor a nízkou paměť RAM. Jak se bude novinka chovat ve skutečnosti? Projeví se to negativně na výkonu telefonu? Čím nás novinka zaujala a naopak co se nepovedlo? To se dozvíte v recenzi.

Úvod

Alcatel uvádí na český trh nejlevnější zařízení s Androidem své stáje. Cenovka lehce překračuje částku dvou tisíc korun, přičemž asi největším argumentem proč zakoupit toto zařízení je podpora dvou SIM karet. V ostatních specifikacích budoucí zákazník najde 2,8palcový kapacitní displej, 2megapixelový fotoaparát, sítě 3G a bezdrátové sítě Wi-Fi. Zdá se, že funkce nejsou k zahození. Ovšem je nutné si položit otázku, jak spolu bude vycházet Android a 650 MHz procesor a malou RAM pamětí?

Technické parametry Alcatel OneTouch 903D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 57,6 × 12,5 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, ?

Alcatel OT-903D Smart – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • baterie
  • pecková sluchátka
  • nabíječka
  • datový microUSB kabel
  • paměťová karta microSDHC 2 GB

Design a konstrukce

Nový Alcatel nám dorazil v růžové variantě, která bude zajisté imponovat spíše ženám. Vyznačuje se zaoblenými hranami a čtveřicí hardwarových kláves s ne zrovna běžným uspořádáním. Dílenské zpracování telefonu je na tuto cenovou kategorii špičkové. Nic nevrže, neskřípe a zadní kryt jde hůře sejmout – na svém místě totiž drží jako přikovaný. Navíc nese speciální vroubkovanou pogumovanou úpravu. Výhodou obou skutečností je, že se telefon v ruce velmi dobře drží, neklouže ani nemá tendenci vyklouznout. Boky telefonu jsou lemovány úzkou stříbrnou linkou. Ještě zmíním, že rozměry telefonu jsou 110 x 57,6 x 12,5 milimetrů při hmotnosti 114 gramů. Zejména rozměry jsou opravdu velmi příznivé a telefonek je velmi kompaktní.

Na přední straně pak v duchu dnešní doby nalezneme dotykový displej s tvrzeným sklem, v horní části sluchátko a proximity senzor. Ve spodní části je čtveřice hardwarových, nepodsvícených kláves. Jejich uspořádání je z mého pohledu nelogické, ale hlavně neortodoxní. V první linii tak nalezneme trojici kláves, které jsou na pohmat vystouplé. Prostřední klávesa má funkci vyhledávání a ze začátku jsem často ze zvyku tuto prostřední klávesu mačkal v domnění, že se jedná o vyvolání multitaskingu nebo minimalizování aplikace. Pravá klávesa plní funkci zpět. A poslední protáhlou klávesou pod trojicí kláves je multitasking (domovská obrazovka). Tato klávesa je jako jediná podsvícená.

Žádné překvapení nás nečeká v oblasti konektorů, na vrchní straně je 3,5 mm sluchátkový jack konektor na levém boku se pak nachází datový a nabíjecí konektor microUSB. Reproduktor má své samostatné umístění, vedle optiky fotoaparátu. Optika fotoaparátu má své útočiště v oválném černém pruhu, který je mírně zapuštěn oproti zadnímu krytu. K poškrábání optiky by tak nemuselo dojít.

Baterie a výdrž

Slabší hardware i menší dotykový displej, který patří mezi největší konzumenty energie v mobilních telefonech, přináší ve spolupráci s baterií o velmi slušné kapacitě 1 300 mAh dobré výsledky na poli pohotovostní výdrže. Telefon nám při náročnějším používání vydržel den a půl. V této zkoušce, co telefon vydrží, jsme intenzivně využívali sociální sítě, měli jsme zapnutou synchronizaci, odeslal jsem desítky sms a uskutečnil deset minut hlasových hovorů.

Necelou půl hodinu s přestávkami jsem přes síť 3G prohlížel internetové stránky a měl aktivovanou bezdrátovou síť. Střídmější používání telefonu, které se omezilo na občasné zavolání, poslání SMS a nastavenou synchronizaci a občasné surfování, znamenalo výdrž kolem tří až čtyř dní. V konečném důsledku je tak výdrž nadprůměrná.

Zvuk

Často notně neplatí, že drahý telefon musí mít kvalitní zvuk. Stejně tak často neplatí, že levný telefon musí automaticky hrát špatně. Již mnohokrát jsem se o tom přesvědčil, že to není pravda. Alcatel v oblasti zvukových schopností opravdu exceluje, a to nejen v dané cenové kategorii. Zadní reproduktor je hlasitější než leckterá high-endová zařízení, jeho kvalita ale pak spadá do průměru, chybí zejména basy a středy. Bez výčitek se obejde i hodnocení kvality hlasového hovoru. Zvuk ve sluchátku je pro mé potřeby dostatečně hlasitý a navíc i kvalitní. Dovolím si říct, že zvuk je nadprůměrně kvalitní a rozhodně ode mě obdrží kladné hodnocení.

Výstup do handsfree či sluchátek přes 3,5 mm jack drží tradici levných telefonů, většině uživatelů ale výstupní kvalita pro občasný poslech hudby postačí. Náročnější uživatelé budou lamentovat nad chybějící dynamikou, hutností a dalšími rysy hudby, ale audiofilové Alcatel nebudou brát vůbec v potaz a běžným uživatelům zvuk postačí. Přiložená pecková sluchátka jsou nekvalitní, a spíše než pro poslech hudby bych je používal pro menší utlumení zvuků projevů chrápání spolubydlícího člověka. Rozhodně doporučujeme zapojit vlastní sluchátka.

Displej

Mezi klíčové ovládací prvky patří dotykový 2,8 palcový kapacitní displej s rozlišením QVGA 240 x 320 bodů, což je při této cenovce standardem. Na druhou stranu kombinace takto malého displeje a průměrného rozlišení způsobuje, že Alcatel OT-903 není ideálním nástrojem pro uživatele s většími prsty, ani pro uživatele, kteří si chtějí prohlížet internetové stránky.

Zobrazovací schopnosti displeje jsou ale dobré. Sytost barev by sice mohla být vyšší, ale nenároční uživatelé nebudou nic namítat. Mínusem jsou pouze horší pozorovací úhly, což se dá u levnější technologie TFT technologie očekávat. Displej kryje tvrzené nepoškrabatelné sklo neidentifikovatelného původu. Je vcelku jedno, jaký výrobce stojí za jeho výrobou, důležité je, jak jej chrání. Na konci testování nevykazovalo ochranné sklo žádné škrábance ani znaky poškození, což je jen dobře. Jas displeje bohužel není automaticky regulován.

Uživatelské prostředí

Skeptický jsem ke kombinaci systému Android s nepříliš výkonným hardwarem. U takto levného zařízení musíme očekávat velké kompromisy a být tolerantní k rychlosti a výkonu samotného telefonu. Hybnou silou Alcatelu je totiž jednojádrový 650 MHz procesor s 256 MB paměti RAM. V praxi je pak celková paměť kolem 160 MB a dostupná paměť jen asi 50 MB. Pokud s telefonem vykonáváme běžnou agendu, psaní zpráv, volání, organizační události, pak vše pracuje rychle a svižně.

Systém Android 2.3 je dobře vyladěný. Zle nastane v situaci, kdy spustíme internetový prohlížeč nebo nějakou hru či obdržíme několik zpráv. Co se v tu chvíli děje? Začnou prodlevy. Načítání nové zprávy trvá třeba 3 až 4 sekundy, chvíli trvá spuštění aplikace, minimalizování aplikace není okamžité a celkově se pohyb telefonu výrazně zpomalí. Největší zpomalení je často znát při vstupu do menu, kdy uživatel může "relaxovat" klidně až 5 sekund. Pokud ale vzhledem k cenovce telefonu odpustíte pomalejší reakce ve vypjatých situacích a nebudete jej využívat k náročným úkonům a hraní her, většinou poběží svižně a bezproblémově.

Notifikační lišta nabízí mnoho různých nastavení a voleb

Samotné prostředí Androidu 2.3 Gingerbread postrádá jakékoliv výraznější grafické přídavky. Na jednu stranu je to dobře, prospívá to jeho výkonnosti a nenachází se zde nic, co by zhoršovalo výkon přístroje. Na druhou stranu, prostředí a jeho vzhled je strohý a nijak nezajímavý.

Ostatní výrobci by se měli od Alcatelu a jeho notifikační lišty vzít příklad. Proč? Tahem prstu může uživatel přejíždět mezi třemi plochami panelů aplikací v horní části notifikační lišty. První část aplikací zahrnuje ovládání jasu, polohu obrazovky, druhá pak Wi-Fi, Bluetooth, GPS, data a letadlový režim a třetí profily, což je vzácná a ojedinělá vlastnost telefonů s Androidem. Navíc v případě, že v telefonu jsou vložené dvě SIM karty, objeví se další panel s přepínáním SIM karet.

Podpora dual SIM karet - jejich nastavení, možnosti a volby

Mezi specifické přídavky Alcatelu patří například časové nastavení, kdy se má telefon vypnout i zapnout. Přímo v hlavním menu je také internetový odkaz na spuštění nápovědy telefonu v anglickém jazyce, odkaz na program Android manager či aplikace Aktualizace systému. Vyhledání nové aktualizace se ale nezdařilo. Odemykací obrazovka se odemyká tahem prstu dolů, odemčení je rychlé a během při zamknutého telefonu vidíme zmeškané události, samozřejmě tomu předchází manuální rozsvícení telefonu.

Kromě cenovky je největším tahákem podpora dvou SIM karet současně. Jakmile obě SIM karty do telefonu vložíme, objeví se v nastavení telefonu správa SIM karet. Zde si navolíme, kterou SIM kartu chceme použít pro volání, SMS nebo data. Jedna SIM karta tak může obsluhovat zprávy, druhá pak hovory. Pokud vstoupíme do prostředí hovorů nebo zpráv, v informační liště se tahem prstu shora objeví rychlé přepínání SIM karet. Jedním kliknutím si tak zvolíme, ze které SIM karty chceme například uskutečnit hovor. To samé platí i pro SMS. Přítomnost každé SIM karty může být barevně odlišena a karty si můžete i pojmenovat.

Telefon se řadí mezi aktivní dual SIM telefony. Při aktivním hovoru na jedné SIM kartě se při dalším hovoru objeví obsazovací tón.

Multimediální výbava

Vzhledově chudý hudební přehrávač třídí obsah na základě alb, skladeb, interpretů a seznamů stop. Co ztrácí na své vizáži, to přidává na funkcionalitě. Pyšní se ekvalizérem, ve kterém si každý nalezne svoji „úpravu“. Je zde možnost zvolení si intenzity hloubky zvuku, virtualizér, dozvuk a klasický ekvalizér s mnoha známými profily (pop, rock, taneční hudba a další ). Vlastní profil není možné vytvořit.

Hudební přehrávač a jeho design je nezajímavý, plusové body si získává bohatými možnostmi úprav zvuku

Videopřehrávač si poradí s přehráním formátů 3GP a MP4 v maximálním rozlišením 288 x 352 bodů. Na titulky můžeme rovnou zapomenout. Vzhledem k slabšímu hardware budou muset herně založení uživatelé oželit podporu lepších 3D her i novějších herních titulů. V telefonu nechybí několik předinstalovaných her jmenovitě Asphalt 6 nebo Diamond Twister 2. Jejich grafika je ovšem slabší. Přítomno je i FM rádio s RDS protokolem, k poslechu hudebních stanic se obejdete i bez sluchátek, telefon má totiž zabudovanou anténu. Své statusy a momentky je možné nahrávat na předinstalované aplikace sociálních sítí Facebook a Twitter.

Fotoaparát

Od takto levného zařízení nemůžeme očekávat kvalitní fotoaparát. Výrobce deklaruje přítomnost snímače s rozlišením 2 megapixely, ale opět se opakuje situace, kdy pořízené fotografie mohou mít maximální interpolované rozlišení 3,2 megapixelů. Lepší je ale fotit právě se 2 megapixely.

Prostředí fotoaparátu

Na pohodlnosti focení nepřidá absence LED diody i automatického zaostřování. Přínosem je rychlé pořízení snímků, ovšem hotové fotografie postrádají detaily i ostrost, navíc sytost barev je horší a chybí větší kontrast. V nastavení fotoaparátu jsou volby pro sériové snímání, detekce obličeje, úprava expozice v krocích -1 až +1, efekty či samospoušť. Nahrávat video můžeme ne podle jeho rozlišení, ale podle stupňů kvality nízká, střední a kvalitní. Maximální rozlišení je působivých 720 x 480 bodů se snímkovací frekvencí 30 snímků za vteřinu. Ostatní low-endy by se zde mohly učit.

Alcatel OT-903D Smart (testovací video) – 480p, exteriér

Telefonní seznam

Vzhled telefonního seznamu je designově velice strohý, ale po funkční stránce je důstojným soupeřem jiných, lépe vybavených kolegů. Nabízí skupiny, v horním panelu jedním kliknutím lze přepínat mezi skupinami. Kontakty mohou být exportovány ze SIM karet, z paměťové karty ve formě zálohy. Nový kontakt může pojmout velké množství údajů jako e-mailové adresy, poznámky, fotografii a narozeniny.

U telefonů s Androidem je vzácnost narazit na vyzváněcí profily, dokonce jdou vytvářet i vlastní profily

Nesmí chybět ani kategorie oblíbených kontaktů. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním znaků. Přítomny jsou i zvukové profily, jejichž volby lze měnit. Uživatel můžeu každého profilu nastavit zvuky pro různé události i vibrace. Málokdo by očekával, že uživatel má volnou ruku ve vytváření nových profilů, ty následně pojmenuje a upraví si chování telefonu podle svých potřeb. To je u Androidu vzácná vlastnost.

Zprávy

Textovou komunikaci můžeme vytvářet za pomocí standardní QWERTY klávesnice nebo pomocí TouchPal klávesnice. Ta má opravdu nepopsatelné možnosti různých nastavení a voleb. Můžeme si zvolit automatické korekce, interpunkce, zobrazování náhledů znaků během psaní. Vzhledem k malé úhlopříčce displeje a minimálním rozestupům jednotlivých kláves je psaní a přesnost při zadávání znaků značně zhoršená až limitující.

Android softwarová klávesnice a TouchPal klávesnice

Přítomnost je odpočítávání znaků od 160, nechybí vložení rychlého textu (nadefinované zprávy), ani grafické emotikony. Neobvyklým pojmem je správa abecedy, kde si můžeme zvolit styl psaní – automatické formátování, super kompaktní a přesný režim. Tyto režimy přizpůsobí chování telefonu během psaní. Pro příchozí zvukovou indikaci zpráv lze nastavit libovolné vyzvánění a zvolení či deaktivování si vibrací.

Výchozí e-mailový klient v úvodu nabídne možnost vybrání si účtu (Yahoo, Gmail, Hotmail a ostatní). Podporuje přílohy, složky i automatické načítání zpráv na pozadí. K dispozici jsou protokoly pop3, imap4 s smtp serverem. Je tu i Gmail klient, který je plnohodnotným klientem, jak jej známe u ostatních Androidů. Nabídne práci s přílohami, složkami, oblíbenou poštu i push synchronizaci.

Organizační funkce a GPS

Plánování času můžeme svěřit kalendáři. Kliknutím na kontextovou klávesu můžeme volit mezi zobrazením denního, týdenního a měsíčního náhledu. Přehled všech události usnadní agenda. Nová událost pojme jen to nejnutnější. Přidat můžeme popisek, upozornění, název a typ kalendáře, ve kterém se má zobrazit. Další část, kde můžeme plánovat, jsou jednoduché poznámky, kterým lze přiřadit název, další možnosti tím však končí. Chybí barevné odlišení i podpora příloh. Jsme však v nejlevnější třídě telefonů, kde menší možnosti nevadí.

Pro práci s GPS není nainstalována žádná výrobcem dodávaná aplikace. Spokojit se musíme pouze s tradiční aplikací Google mapy. Ta podporuje hlasovou navigaci, online stahování mapových podkladů, zobrazování vzdáleností i různé typy zobrazení map. Úskalím je pouze nutnost datového připojení. Líbila se mi rychlost fixace satelitů, která byla s asistencí operátora okamžitá. Pokud jsem ji deaktivoval, rychlost zafixování se prodloužila na několik minut, stále se ovšem nejednalo o nic zdrcujícího.

Datové funkce

I telefony nejnižší třídy dnes nabídnou moderní konektivitu, jasně to dokazuje i nový Alcatel. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n, podpora starší technologie EDGE třídy 12 i sítě 3G s nadstavbou HSDPA o rychlosti 7,2 Mb/s. Spárování s ostatními zařízeními zajistí Bluetooth 3.0 či tradiční připojení přes microUSB konektor. Data tak vůbec nevypadají špatně. Nechybí ani funkce Wi-Fi hotspot.

Internetový prohlížeč je poměrně svižný, při větším počtu otevřených oken dochází ke zpomalování

Vestavěný internetový prohlížeč umí rychle a svižně vykreslovat jednoduché webové stránky. Lapání po dechu jsme začali pozorovat ve chvíli, kdy jsme chtěli zobrazit náročnější stránku. Načítání bylo pomalejší a pohyb sekaný a neplynulý. Prohlížeč sice podporuje pouze základní Flash verze 6/7x, ale pro lepší výkon jej doporučuji vypnout.

Správce přenosů poskytuje přehled o přenesených datech, přijatých a odchozích hovorech a SMS zprávách. Podrobný obrázek si můžeme udělat i u konkrétních aplikací. Alcatel připravil i šikovné řešení pro zálohování obsahu telefonu. Onetouch cloud backup zálohuje a obnoví data z cloudových služeb, jakými jsou box.net a dropbox. Zálohovány mohou být sms zprávy, kontakty, aplikace, nastavení systému, fotografie či obsah paměťové karty. Opravdu šikovné.

Zhodnocení

Alcatel OT-903 boduje zejména nízkou cenou a podporou dual SIM. Vyzdvihnout musím i kvalitní dílenské zpracování, hlasitý reproduktor či slušnou datovou konektivitu. Ovšem výrazný kompromis či nedostatek může způsobit rozlišení dotykového displeje či velmi slabý procesor spolu s nízkou pamětí RAM. Její volná kapacita se pohybuje kolem 50 MB.

Nebezpečnou konkurencí bude Nokia Asha 306, která má rezistivní 3 palcový QVGA displej, 2 megapixelový fotoaparát a podporu bezdrátových sítí. Na druhou stranu, zcela postrádá podporu sítě 3G a GPS modul. Dražší variantou je pak Asha 311, která je výbavou i cenou ale už o dost výše.

Nokia Asha 306 - oficiální fotografie

Recenze Nokia Asha 306 – Potlesk pro první představení

O něco dražší LG Optimus L3 má výkonnější 800 MHz procesor, 301 MB paměť RAM a grafiku Adreno 200. Dotykový displej má větší 3,2 palcovou úhlopříčku a rozlišení 240 x 320 bodů.

LG Optimus L3 - oficiální fotografie

Recenze LG Optimus L3 – Výdrž a vzhled za dobrý peníz

Přímý konkurent Samsung Galaxy Pocketmá výkonnější 832 MHz procesor stejnou paměť RAM 256 MB. Naopak má slabší baterii s kapacitou pouze 1200 mAh. Co se týče rozlišení fotoaparátů, mohou si obě zařízení podat ruce, nabídnou totiž shodně 2 megapixely. Galaxy Pockat ale postrádá slot na dvě SIM karty.

Samsung Galaxy Pocket - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy Pocket – Nejmenší z nejmenších

alcatel-onetouch-903d-smart
Klady
  • rychlá fixace GPS
  • slušná pohotovostní výdrž
  • podpora Dual SIM funkcí
  • dobrá kvalita zvuku hlasového hovoru
  • dobré dílenské zpracování
Zápory
  • nízká interní paměť
  • slabý hardware
  • horší fotoaparát
Diskuze ke článku
marek
Pěkná recenze. Za tu cenu to určitě mení špatný mobil. Ale více mě určitě zajímají vybavenější Alcately, jako ot993 a ot997.
RV
Myslím, že víc lidí by šlo za Vodafone Smart II než tohle..
Katy
Nevíte někdo jak přesunout sms ze SD karty do mobilu ? Nebo kde by jsem ty sms ze SD mohla alespon v mobilu najít? :)
michaela
Poradíte proším někdo, jak dostat do telefonu češtinu? děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze