Alcatel One Touch Idol Mini
recenze

Alcatel One Touch Idol Mini

Kompaktní elegán se dvěma SIM
33

Alcatel se v poslední době začal více prát o přízeň svých uživatelů a na koncových poduktech je to znát, za což jsme jedině rádi. Společnost navíc myslí na širší veřejnost, která ne vždy chce za nový telefon utratit 15 000 Kč. Proto přichází Alcatel One Touch Idol Mini, malý, levný telefon, který ale má co nabídnout. V čem vyniká, a co mu naopak kazí pověst, se dozvíme v dnešní recenzi.

Jak jste si mohli všimnout dle názvu, Alcatel také vsadil na přídomek „Mini“, který se stává víc a víc populárním. Na rozdíl od ostatních výrobců, kteří se ve svých mini modelech snaží nabídnout dobrou výbavu a neohlíží se na cenu, se Alcatel vydal cestou maximálně příznivé ceny a na telefonu je to znát. Jedná se o telefon nižší střední třídy, jehož skrytým esem v rukávu mohou být například dva sloty na micro SIM kartu. Alcatel One Touch Idol Mini ještě přidává líbivý design, či displej s dobrými zobrazovacími schopnostmi. Nic ale není dokonalé a pár vad na kráse je zjevných již od prvního zběžného pročtení parametrů. Jaký je telefon v praxi?

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce127,1 × 62 × 7,9 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostříjen 2013, 4 990 Kč

Obsah balení

Idol Mini nám do redakce přišel v hezké, bíle krabičce, která skrývá vše potřebné. Nalezneme v ní tedy koncovku nabíječky, microUSB kabel pro nabíjení a připojení k počítači a sluchátka. Ta jsou však velmi nekvalitní a hodí se leda k telefonování, mají totiž zabudovaný mikrofon. Výčet obsahu balení pak zakončují nezbytné brožurky, nic víc jsme ale ani neočekávali.

Vzhled a obsah balení

Design a konstrukce

Hodnocení designu je samozřejmě subjektivní záležitost, od okolí se mi však dostávalo pochvalných reakcí. Osobně vzhled hodnotím jako povedený, výrobce se vyvaroval designových výstřelků, a tentokrát se to povedlo. Design je čistý, bez narušujících prvků a vše k sobě velmi hezky ladí. Nedá se ani říci, že by byl vzhled nějak konzervativní či nudný. Telefon si stačí otočit a naskytne se vám pohled na hezkou imitaci kovu.

Telefon se prodává ve třech barevných variantách, růžové, stříbrné a tmavě modré. První dvě jsme měli možnost otestovat osobně a v obou případech je imitace kovu na zadní straně velmi povedená a posouvá pomyslnou cenovku do vyšších vod, než kde ve skutečnosti je. Pokud tedy hledáte designově povedený telefon, Alcatel One Touch Idol Mini by se vám mohl líbit. Tělo telefonu je navíc unibody, působí vcelku hodnotně, navíc nikde nic nevrže a vše perfektně lícuje. Celé zařízení je velmi kompaktní, zmiňované zkosené hrany však pohodlnému úchopu příliš neprospívají a telefon má občas tendenci vyklouznout z ruky.

Alcatel One Touch Idol Mini – videopohled

Telefon je nejen pohledný, ale i vcelku kompaktní, jeho přesné rozměry jsou 127 × 62 × 7,9 milimetru, celé zařízení pak váží pouhých 96 gramů. One Touch Idol Mini je tak ideálním telefonem nejen pro dámy, které v dnešním světě přerostlých pádel hledají kompaktní Android. Ovládací prvky jsou rozmístěny poměrně klasicky. Displej není největší, jeho úhlopříčka čítá 4,3 palce, ovládací tlačítka tak najdeme pod ním. Zleva se zde nachází šipka zpět, tlačítko pro návrat na domácí obrazovku a tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky. Tlačítka jsou podsvícena a nabízí i poměrně silnou vibrační odezvu. Nad displejem se, kromě nezbytných senzorů, nalézá reproduktor pro hovory, přední kamerka a notifikační diodka. K její funkcionalitě bych měl jednu výtku, za dobu používání jsem jí totiž neviděl svítit jinak, než modře a nepoznáte tak, co se s telefonem děje. I samotná přítomnost diody je ale velkým plusem, mnoho telefonů v této cenové relaci ji neobsahuje vůbec.

Na zadní straně nalezneme vcelku vystouplou čočku pětimegapixelového fotoaparátu, přisvětlovací diodu, odšumovací mikrofon, a kromě loga výrobce a nezbytných certifikátů ještě reproduktor. Horní strana obsahuje 3,5milimetrový konektor pro připojení sluchátek a vypínací tlačítko. To je bohužel, vzhledem ke zkoseným hranám, vcelku zapuštěné a je tedy občas potřeba přehmátnout nebo stisknout pořádně. Na dolní straně se nalézá micro USB konektor a mikrofon pro hovory. Po stranách pak nalezneme zbylé prvky, na levé je klávesa pro regulaci hlasitosti, na pravé máme dva šuplíčky pro micro SIM karty. Zde kvituji, že není nutné použít speciálního klíčku a do slotu se dá poměrně jednoduše dostat, i když tak samozřejmě krytka nevypadá tak hodnotně.

Displej

Pokud se podíváme na displej, lze v dané cenové kategorii vyjádřit pochvalu. Na úhlopříčce 4,3 palce sice bylo použito poměrně nízké rozlišení (854x480), technologií je však IPS a přináší s sebou všechny své výhody. Displej má tedy vskutku pěkné podání barev, je velmi jasný a dobře čitelný na slunci. Pozorovací úhly ale nejsou tak skvostné, jak bychom očekávali, nicméně ke zkreslení nedochází hned, ale až při výraznějším naklonění.

Pokud by tedy displej měl vyšší rozlišení, jednalo by se o velmi silnou zbraň. Takto se může zařadit pouze do průměru, kam ale vlastně celý telefon cílí. Opět tedy musíme myslet na nenáročné zákazníky, kteří se spíše než o hustotu pixelů budou zajímat o zobrazovací schopnosti a kvitovanou čitelnost na slunci Díky nižšímu rozlišení navíc telefon poskytuje dobrou pohotovostní výdrž.

Baterie a výdrž

Pokud čekáte, že se do takto malého a lehkého telefonu nemůže vejít větší akumulátor, rád vás vyvedu z omylu. Idol Mini disponuje baterií o kapacitě 1 700 mAh, což je s přihlédnutím na hardware skvělá hodnota. Dobrých výsledků dosahuje telefon i v praxi. Když jsem používal jeden slot na SIM kartu, byl neustále připojený přes mobilní síť a synchronizoval několik účtů, výdrž se pohybovala okolo 1,5 dne. Samozřejmě jsem telefon aktivně využíval, od poslechu hudby, přes prohlížení internetu a pět hodin zapnutý displej s jasem na 50% úrovni také nespotřeboval mnoho, z celku si ukousl jen 17 %.

Screenshoty se statistikou baterie

Provedli jsme také naše standardizované testy výdrže, kdy jsme zaznamenali velmi dobré výsledky. Telefon vydržel 6 hodin a 18 minut, vypnuta byla synchronizace všech účtů, telefon byl připojen k 3G a zabezpečené WiFi skrze kterou přijímal data, jas byl nastaven na 50 %, stejně tak hlasitost. Zvuk hrál do výrobcem dodávaných sluchátek. Telefon se nabije v průměru za 2 a půl hodiny, posledních 20% mu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny.

Zvuk

Nechci se řadit do skupiny audiofilů, ale jsem asi moc rozmazlený a abych zvuk hodnotil kladně, musí být opravdu dobrý. To se bohužel nedá říct o výstupu Idolu Mini. Hlasitý reproduktor je dostačujících kvalit, nepřeslechnete tak vyzvánění v hlasitém prostředí. Jeho kvalita je však poměrně nízká, nijak dobře nezvládá basy ani výšky a zvuk působí vcelku plechově.

Screenshoty z hudebního přehrávače

Výstup do sluchátek je již o něco lepší, u některých skladeb jsem se však dočkal nepříjemného praskání a zvuk je spíše průměrný. A to mluvím o kvalitních sluchátkách, ta dodávaná výrobcem ani pořádně nedrží v uších. Abych ale jen nehanil, hlasitost je na tom opět dobře a nenáročné posluchače zvuk neurazí.

Hardware

V telefonu se nachází dvoujádrový procesor od Mediateku (MT6872) o taktu 1,3 Ghz, společnost mu dělá slabých 512 MB RAM. Největší problém ale může nastat ohledně interní paměti. Slot na microSD kartu totiž telefon nemá a z vnitřních 8 GB zbývá na aplikace uživatele zhruba 1,6 GB, pro zbylá data asi 2,2 GB (teoreticky 3 GB, pokud se rozhodnete odinstalovat Asphalt 7, který je v telefonu již nahraný). V prodeji je sice rovněž varianta s jedním slotem pro SIM kartu a druhým pro kartu paměťovou, ta ale není v České republice oficiální cestou dostupná. Na hrubý výkon se můžete podívat níže, přikládáme i výsledky několika benchmarků. Z paměti RAM obyčejně zbývá nějakých 100 – 130 MB, vyvarujte se tedy spouštění několika aplikací naráz, telefon vám dá rychle znát, že to jednoduše nezvládá a začne být velmi pomalý.

Screenshoty z benchmarků

Prostředí

O chod se stará operační systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean s uživatelskou nadstavbou od Alcatelu, která však telefonu spíše škodí. Graficky se nejedná o nic převratně krásného a absence dalších ikonek ve stylu těch, co navrhl Alcatel, způsobuje, že prostředí se zdá být jaksi nekonzistentní a slepené.

Stejná situace panuje ohledně užívání. Na pět domácích ploch si můžete naskládat velké množství zástupců aplikací či widgetů, aplikace navíc můžete sdružovat do složek. Zde však vidím další trn v oku. Prostředí se snaží imitovat iOS a nestydí se za to, bohužel se mu to ale příliš nedaří a náhledy složek působí prazvláštně. To samé platí u správy spuštěných aplikací, která se mimochodem vyvolá podržením tlačítka menu. Jak to celé vypadá, se podívejte a posuďte sami.

Screenshoty z prostředí

Na prostředí je však několik věcí, které se mi líbí. Například zamykací obrazovka je provedena velmi dobře, poskytne vám vše potřebné, od zkratek k nejpoužívanějším funkcím (které ale bohužel nejde změnit), po widgety, navíc v hezkém kabátku. Také průhlednou notifikační lištu jsem si oblíbil, stejně jako užitečné zkratky po jejím shrnutí, kterých je více než v čistém Androidu.

Zaměřme se nyní raději na plynulost. Osobně z ní mám rozporuplné pocity. Občas vše běhá jak má, animace jsou plynulé i multitasking funguje slušně. Jindy se ale můžete setkat s nepříjemným čekáním, například v předinstalovaném Chromu se telefon občas zasekává. Optimalizace tedy má rezervy.

Fotoaparát a videokamera

Rozlišení fotoaparátu činí přijatelných pět megapixelů a výsledné výkony by vás tak neměly překvapit. Za moc totiž nestojí. Za hezkého počasí vznikají barevně věrné fotografie, které však trpí vysokou mírou komprese. Pokud se rozhodnete fotit za horšího osvětlení, počítejte se značným snížením kvality, ani led dioda toho příliš nezmůže. Telefon dokáže fotit vcelku rychle a automatické ostření funguje také spolehlivě, což znamená, že na momentky vám fotoaparát postačí. K dobru navíc můžeme přičíst přítomnost přední kamerky, která má sice rozlišení velmi slabých 0,3 megapixelu, pro videohovory, nebo odemknutí telefonu pomocí rozpoznání tváře ale postačí a je dobře, že ji telefon má.

Testovací fotgrafie Alcatelu OT Idol Mini

Přidanou hodnotou je režim HDR, či panorama, od obojího se dočkáte přesně toho, co očekáváte. Rozlišení můžete měnit, ačkoliv vám telefon vám doslova nepoví, na jaké zrovna fotíte, máte totiž na výběr z malé, střední a velké velikosti. Video telefon zvládá natáčet v HD 720p rozlišení, jeho kvalita je ucházející a telefon u něj zvládá i kontinuální ostření.

Alcatel One Touch Idol Mini (testovací video) – 480p, noční záběry

Multimediální funkce

Vzhledem k ceně i výbavě můžete tušit, že telefon není primárně určený k hltání multimediální zábavy, ačkoliv i to zvládá. HD videa mu nedělají problém, díky poměru stran 16:9 jsou navíc zobrazována na celé ploše displeje, bez ořezů. Telefon také disponuje rádiem s RDS, o nic tak nebudete ochuzeni.

Screenshoty z multimediálních aplikací a hry Asphalt 7

Ptáte se, jak je na tom telefon s hrubým výkonem? Podle benchmarků až překvapivě dobře, ale o jejich vypovídající hodnotách se v poslední době velmi diskutuje. Zaměřme se tedy na výkon při reálném využívání. Ten je vcelku obstojný, jednoduché hříčky telefon zvládá, obsahuje totiž grafický akcelerátor Mali-400 MP, ale u těch náročnějších, jako například Dead Trigger 2, už na vyšší detaily telefonu potřebný výkon schází, hlavně tedy kvůli méně výkonnému procesoru. Na telefonu najdete nemalé množství různých předinstaovaných aplikací. Za všechny vyjmenuji například editor fotografií PicSay, kancelářský balík OfficeSuite, LED svítilnu a několik her od Gameloftu.

Telefonní funkce a dual SIM

Stará známá klasika v podání Alcatelu, jen s lehce upraveným grafickým rozhraním. Asi tak bych popsal telefonní funkce. Ono grafické rozhraní je vcelku přívětivé, nemusíte se tedy ničeho bát. Samotná kvalita hovorů je průměrná. S druhou stranou se dorozumíte, reproduktor pro hovory ale není z nejhlastiějších a nejvkvalitnějších. Správou dual sim se nijak zevrubně zabývat nemusíme, Alcatel ji ve svých modelech řeší jednotně a obrázek si tak můžete udělat ze shrnutí v naší recenzi modelu Scribe HD. Klasicky tak naleznete v nastavení nabídku správy dual SIM, kde můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární karty a jaká bude sekundární. Dále si můžete lehce nastavit datové přenosy pro jednotlivé SIM karty. Pokud telefonujete z první SIM karty, jsou funkce druhé omezeny a druhé straně se ozývá hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí jedné SIM karty, druhá je dostupná, pokud případný příchozí hovor zvednete, načítání stránky/videa se pozastaví a po dokončení hovoru opět obnoví.

SMS zprávy a email

V dnešní době je stále větším trendem používat alternativní aplikace pro chatování se svými blízkými, klasické SMS však stále zaujímají své místo ve společnosti a nemůžeme se jim nevěnovat. Alcatel si opět lehce poupravil grafické rozhraní, máme zde tedy bílé pozadí a černé nebo oranžové ovládací prvky. Za co můžu pochválit, je přítomnost klávesnice Swiftkey hned po prvním spuštění, která mně osobně vyhovuje ze všech nejlépe a z psaní na telefonu mám jen dobré zkušenosti.

Screenshoty s výběrem klávesnice a aplikací zpráv

To samé samozřejmě platí pro psaní v emailových klientech. Jedním z nich je klasicky Gmail, který toho nabízí o něco víc, než druhý, obyčejný emailový klient. Synchronizace obou aplikací funguje spolehlivě, ale nic jiného bychom ani neočekávali.

Screenshot z aplikací pro email

GPS Navigace

GPS nemohu nepochválit, hlavně za velmi rychlý čas fixace se zapnutým datovým připojením. Ta je totiž otázkou několika málo vteřin. Samotná navigace od Googlu poté funguje spolehlivě, část map si navíc můžete stáhnout do mezipaměti. V tomto ohledu se tedy nemusíte ničeho obávat, s telefonem se neztratíte. K dispozici je i hlasové navádění v češtině pro navigování v automobilu, zde ale bohužel musíte být vždy on-line, což může být v zahraničí často problém.

Screenshot z aplikace Mapy

Datové funkce a internet

Alcatel One Touch Idol Mini vám v základu nabídne na výběr hned ze dvou internetových prohlížečů. Jedním z nich je Chrome, ke kterému mám jednu výtku. Je prostě pomalý. Když jej srovnáte s druhým předinstalovaným, rozdíl je opravdu velký. Nedočkáte se však synchronizace mezi zařízeními a pokud občas přežijete pomalejší reakce telefonu, Chrome se dá používat vcelku normálně.

Screenshoty z prohlížečů

Telefon samozřejmě disponuje všemi standarty a připojíte se tedy buď díky mobilnímu připojení, které telefon zvládá v rychlostech HSDPA: 21 Mb/s a HSUPA: 5,76 Mb/s, či Wi-Fi. Dále můžete využít Bluetooth ve verzi 4.0, bohužel tím výčet konektivity končí, NFC totiž chybí.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Na Alcatel One Touch Idol Mini můžeme nahlížet z několika úhlů. Z jednoho se jedná o skvěle konstrukčně vyvedený telefon s kompaktními rozměry, dual sim či dobrým displejem. Za cenu pohybující se okolo 5 000 Kč je to slušná koupě. Problémy ale přichází, když se podrobněji zadíváme pod kapotu. Interní paměť je nedostatečná pro větší multimediální využití, malá RAM občas omezuje a fotoaparát je vhodný jen na momentky. Záleží tedy na osobních preferencích.

Pokud se poohlížíte po telefonu, který není pětipalcovou plackou, dobře vypadá a má dva sloty na SIM kartu, moc adekvátních konkurentů nenajdete. Pokud ale chcete kompaktní zařízení, které vám bude dobrým společníkem i v náročných dnech, kdy telefon budete využívat opravdu hodně, asi by to chtělo zkusit zalovit v jiných vodách. Nyní se ale pojďme podívat na konkurenty.

Xperia M dual

Pokud bychom se zaměřili na požadavek dual SIM, výběr se nám silně zúží. Jedním z mála kompaktních a k světu vypadajících přeživších v této cenové kategorii je Xperia M dual. Budete si ale muset připlatit. Na oplátku dostanete dvojnásobnou porci RAM, displej je ale menší a procesor má nižší takt. Za Xperii M dual zaplatíte zhruba 6 490 Kč.

Samsung Galaxy Core Duos

Dalším konkurentem s dvěma sloty na SIM kartu je model Samsungu, Galaxy Core Duos. Navíc nabídne dvojnásobnou hodnotu paměti RAM nebo slot na micro SD kartu. Není ale tak kompaktní a někomu nemusí vyhovovat samotný design. Jedná se ale určitě od dobrou alternativu, ve spoustě parametrů se telefony shodují. Za Samsung Galaxy Core Duos si připlatíte zhruba 800 korun.

Xperia L

Pokud nepotřebujete dual SIM, nabízí se nám další Xperie, tentokrát Xperia L. Ta nabídne totožně velký displej se stejným rozlišením, opět dvojnásobnou porci RAM či 8megapixelový fotoaparát. Pokud tedy není prioritou dual SIM, zřejmě se vyplatí připlatit si nějakých 500 Kč, Xperia L toho nabídne přeci jen o chloupek víc.

Prestigio MultiPhone 5400 DUO

Dalším nekompromisním konkurentem je telefon značky Prestigio. Model 5400 DUO nabízí čtyřjádrový procesor o taktu 1,2 Ghz, čtyřpalcový displej nebo slot na micro SD karty. Paměť RAM je ale totožných 512 MB. Prestigiu hraje do karet hlavně cena, která se nyní pohybuje okolo hranice 4 000 Kč.

Nokia Lumia 620

Telefonu s Windows Phone 8 a podporou dual SIM jsme se sice ještě nedočkali, přesto do konkurence jeden zařadím. Nokia Lumia 620 totiž může být zdatným konkurentem. Nabízí sice menší, zato jemnější displej, ale hlavně, plynulejší chod prostředí. Někdo také může ocenit kancelářský balík Office. Telefon také můžete zakoupit v několika barevných provedeních. Nepotěší ale horší pohotovostní výdrž. Cena se pohybuje okolo 5 000 Kč.

alcatel-onetouch-idol-mini
Klady
  • Relativně nová verze Androidu 4.2
  • Kvalitní konstrukce a líbivý design
  • Celkem kvalitní IPS displej
  • Dobrá pohotovostní výdrž
  • Relativně příznivá cena
  • Nízká hmotnost
Zápory
  • Nepříliš dobrý zvukový výstup
  • Fotoaparát vhodný jen na momentky
  • Slabší výkon
  • Občas pomalejší odezvy prostředí a aplikací
  • U dual SIM verze nemožnost rozšířit malou vnitřní paměť
Diskuze ke článku
petr007
Proč pouze 512MB ?
Proč tak slabý akumulátor?
Proč tak malo úložného místa bez sd karty?
Byl by ti skvělý telefon ale výrobce jej zabil.
Anonem
... a displej ? ...
St
Osobně nechápu proč výrobci se bojí dávat do svých telefonů sloty na paměťové karty... ať mi někdo vysvětlí kolik takový slot může stát....
Jan Novak
Jan Novak
Chtělo by to zachovat rozměry a vylepšit telefon o třídu výše pak by se o tom dalo uvažovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze