Vylepšený Google Pixel 7a s bezdrátovým nabíjením se blíží. Jak bude vypadat?

aktualizováno
Vylepšený Google Pixel 7a s bezdrátovým nabíjením se blíží. Jak bude vypadat?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Bezdrátové nabíjení výkonem neoslní, ale postačí
  • Nové fotosenzory dodá i tentokrát Sony
  • Vylepšen má být rovněž displej
  • Premiéra se očekává zkraje roku 2023

Aktualizováno 30. 11. 2022

Nově se můžeme díky smartprix.com podívat na velmi pravděpodobný vzhled chystaného Pixelu 7a. Jeho vzhled bude vycházet částečně z Pixelu 6a a částečně z Pixelu 7. Samotné rozměry mají být 152,4 × 72,9 × 9 milimetrů, avšak v oblasti modulu s fotoaparáty tloušťka naroste na 10, 1 milimetrů. Budoucí zájemci by měli mít možnost volit mezi bílou a černou barevnou variantou. Naopak se ukazuje, že i na Pixelu s přídomkem „a“ již bude chybět 3,5mm jack.

Google Pixel 7a – pravděpodobná podoba

Dále se spekuluje o nasazení OLED displeje od Samsungu, zřejmě s úhlopříčkou 6,1", Full HD+ rozlišením a nově 90Hz obnovovací frekvencí, což bude oproti Pixelu 6a změna k lepšímu. Opět se potvrzuje i bezdrátové nabíjení, byť jen o skromném výkonu 5 W. Na noční nabíjení, kdy je telefon položen na bezdrátové nabíječce, to však zcela postačuje. Termín představení ještě není oficiálně známý, ale premiéra se očekává již zkraje roku 2023.

Původní informace z 15. 11. 2022

Pokud jsou vám sympatické telefony Pixel, ale máte omezenější rozpočet, nabízí se cenově dostupný Pixel 6a, který je možné v současnosti u českých (pře)prodejců zakoupit již za necelých 10 tisíc korun. Telefon jsme v naší podrobné recenzi ocenili například za povedenou fotovýbavu, výkonný procesor Google Tensor i vysokou odolnost dle IP67. Na druhou stranu v oblasti displeje se budete muset spokojit pouze se základní 60Hz obnovovací frekvencí, stejně tak nepočítejte s podporou bezdrátového nabíjení, které zvládá i podstatně levnější T Phone Pro či Motorola Edge 30 Neo. A právě tyto nedostatky by mohl napravit chystaný Pixel 7a, minimálně podle Kuby Wojciechowského, který v minulosti už s několika potvrzeným „leaky“ přišel.


Podle něj by měl Pixel 7a disponovat 90Hz obrazovkou, bezdrátovým nabíjením i novou dvojicí kamer na zádech. Co se displeje týče, má se jednat o zobrazovací panel Samsung, zajímavostí však je, že 90Hz obnovovací frekvenci má podporovat i panel Pixelu 6a. S tímto zjištěním přišel uživatel Twitteru pod přezdívkou TheLunarixus, který připravil speciální mód umožňující aktivaci 90Hz obnovovací frekvence. V každém případě u Pixelu 7a by mělo být 90Hz standardně dostupných bez potřeby jakýchkoliv úprav.


Na poli fotovýbavy bychom se pak měli dočkat nasazení nových senzorů Sony IMX787 (hlavní snímač) a Sony IMX712 (ultraširokoúhlý). U Pixelu 6a byl stále využíván již několik let starý Sony IMX363 známý z předešlých Pixelů.

Poslední novinkou je pak zmíněná podpora bezdrátového nabíjení. Sice jen o výkonu 5 W, i ten však pro bezproblémové nabití přes noc plně dostačí, stejně tak přijde vhod i při nabíjení smartphonu během pojížděk autem apod.