Téměř 1/4 uživatelů povoluje všem aplikacím přístup k mikrofonu a kameře. Co vy?

3
Téměř 1/4 uživatelů povoluje všem aplikacím přístup k mikrofonu a kameře. Co vy?
Fotografie: pixabay.com
  • Podle celosvětového průzkumu společnosti Kaspersky jde o 23 % uživatelů
  • Oproti tomu se téměř šest z deseti (59 %) respondentů obává situace, že by je někdo mohl prostřednictvím jejich webové kamery sledovat bez jejich vědomí
  • 60 % dotázaných ví, že by to bylo možné provést pomocí škodlivého softwaru

Z výsledků průzkumu, kterého se účastnilo 15 tisíc respondentů, vyplývá, že stále více lidí bude v souvislosti s přechodem na práci z domova a intenzivnějším využíváním komunikačních aplikací proaktivně chránit svá zařízení. Přechod na home office během uplynulého roku vedl k masivnímu využívání videokonferencí a kolosálnímu nárůstu zájmu o aplikace typu Microsoft Teams. Jejich používání vzrostlo v červnu 2020 ve srovnání s únorem téhož roku o 894 %. Tento trend zapříčinil také téměř celosvětový nedostatek webových kamer a mnoho předních dodavatelů zaznamenalo výrazně vyšší poptávku po zařízeních ke komunikaci online.

Mladí povolují častěji než starší uživatelé

Je pochopitelné, že u těchto technologií, jež pomáhají zvládat potíže způsobené celosvětovou pandemií koronaviru v pracovní, sociální i zábavní sféře, byli lidé ochotni povolovat aplikacím přístup k mikrofonu a kameře. Různé nástroje nabízely rychlé osvojení digitálních dovedností a slibovaly usnadnění života v podmínkách lockdownu, což podle průzkumu společnosti Kaspersky vedlo k tomu, že 27 % lidí ve věku 25 až 34 let bez rozmyslu udělovalo všem aplikacím povolení požadovaného přístupu. U starších demografických skupin to nebylo tak časté, protože 38 % respondentů starších 55 let uvedlo, že takový přístup aplikacím a službám nikdy nepovolují.

Nejlepší metodou, jak zůstat dostatečně opatrní a zároveň neztratit možnost využívání moderních komunikačních prostředků, je důkladné posouzení používaných aplikací a služeb a oprávnění, která vyžadují od svých uživatelů. Pokud například aplikace pro videohovory požaduje přístup ke kameře, dává to smysl. Pokud však nějaká aplikace vyžaduje přístup k mikrofonu, aniž by k tomu byl nějaký relevantní důvod, je lepší si to rozmyslet a přístup raději nepovolit.

Výsledky průzkumu poukazují na potřebu nastolení rovnováhy mezi opatrností a pohodlím uživatelů a na rostoucí snahu lidí cítit se v dnešním digitálním světě bezpečně, aniž by přišli o možnost používat funkce nabízené kamerami a aplikace pro spolupráci v nově nastavených podmínkách práce na dálku.

Řada lidí ještě nezná zásady bezpečnosti při používání webové kamery a neseznámila se se základními prvky kybernetické bezpečnosti. Pozorujeme však silný pozitivní trend zvyšujícího se povědomí o potřebě on-line bezpečnosti a rizicích spojených s potenciálními hrozbami. Vede k proaktivnějšímu chování uživatelů, kteří podnikají preventivní opatření a kontrolují oprávnění jednotlivých aplikací předtím, než jim povolí přístup ke kameře a mikrofonu. Očekáváme také, že rostoucí zájem o kybernetickou bezpečnosti podpoří i firmy pořádáním příslušných školení pro jejich zaměstnance – je to v jejich zájmu, protože audio a video zařízení jsou nyní široce používána pro práci z domova,“ říká Marina Titova, vedoucí marketingu spotřebitelských produktů společnosti Kaspersky.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
"říká vedoucí marketingu společnosti Kaspersky" .To má asi váhu jako prohlášení markeťáků z Esetu.
Janek Fanek
Janek Fanek
Naposledy upraveno: 24. 3. 2021 12:10
Není divu, že mnoho uživatelů ani neví jak mikrofon a kameru vypnout. Ono totiž nejde jen o zmáčknutí tlačítka, obrovské množství aplikací , mnohdy naprosto zbytečných je instalováno přímo výrobcem zařízení. Pokud se do toho pustí obyčejný laik ihned narazí, protože řada aplikací mu oznámí, pokud vypne kameru či mikrofon, že aplikace nebude pracovat správně. Mnohdy narazí i zkušený uživatel, protože nerozezná zda aplikace tyto nástroje skutečně potřebuje. Chyba je zřetelně na straně výrobců zařízení a autorů aplikací, proti nim nemá běžný uživatel žádnou šanci. Ještě doplněk, nejde jen o kameru a mikrofon ale také o přístup k telefonu, úložišti a pod.
Juraj Lupowecz
Juraj Lupowecz
Já u všech instalovaných aplikací vždy nepovolují přístup mikrofonu ani kameře.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze