NÚKIB varuje Čechy před falešnými telefonáty vydávajícími se za podporu Microsoft

1
NÚKIB varuje Čechy před falešnými telefonáty vydávajícími se za podporu Microsoft
Fotografie: pixabay.com
  • Podvodníci se lámanou angličtinou snaží přesvědčit uživatele k instalaci programů AnyDesk a TeamViewer
  • Díky nim získají vzdálený přístup k PC a ten mohou napadnout
  • V ČR už jsou evidovány minimálně desítky takových případů

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost na oficiálních stránkách vydal varování před vlnou podvodných telefonátů (vishing), v rámci nichž se volající vydávají za technickou podporu společnosti Microsoft. Ve zprávě NÚKIB uvádí, že podvodníci lámanou angličtinou požadují instalaci programů AnyDesk a TeamViewer pro získání vzdáleného přístupu k počítači, zadávání příkazů do příkazových řádků nebo informací o počítači a dalších zaměstnancích. Pokud tak učiníte, mohou se útočníci zhostit vašeho zařízení a například ukrást data, případně zařízení zašifrovat prostřednictvím ransomwaru a pak vyžadovat výkupné.


Kromě konkrétních případů nahlášených poškozenými organizacemi NÚKIB v současnosti z otevřených zdrojů eviduje v České republice další desítky podobných případů. „Důrazně doporučujeme nedávat neověřeným volajícím jakékoliv informace o vaší organizaci či jejích systémech a sítích a neplnit jejich pokyny, jelikož Microsoft ani jiné větší společnosti svým zákazníkům s nabídkou technické podpory nikdy nevolají jako první a v naprosté většině případů tedy půjde o podvod,“ uvádí ve zprávě Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Také doporučuje podezřelé telefonáty ohlásit Policii ČR a v případě orgánů a osob spadajících pod regulaci zákona o kybernetické bezpečnosti také právě NÚKIB.

Diskuze ke článku
Šimon Rataj
Šimon Rataj
Naposledy upraveno: 23. 3. 2021 16:51
Už dlouho mi chodí e-maily o podezřelém přihlášení na Microsoft účet z neznámé domény na jiný e-mail, než který mám k účtu Microsoft. Gmail je identifikuje jako spam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze