Telefónica bude v Německu největší, koupila operátora E-Plus

3

Španělská Telefónica, který působí i na českém telekomunikačním trhu, kupuje za pět miliard euro (téměř 130 miliard korun) od nizozemské telekomunikační firmy KPN třetího největšího německého operátora E-plus. Telefónica má v úmyslu jí sloučit se svou německou pobočkou. Vznikne tak největší německý mobilní operátor a druhý největší v Evropě.

Německá divize Telefónicy byla až dosud na německém trhu s 19,3 miliony zákazníků až čtyřkou, za T-Mobile (36,6 milionů zákazníků), Vodafone (33,9 milionů zákazníků) a právě E-plus, které má 23,4 milionů zákazníků. Sloučením současné trojky a čtyřky se sníží počet mobilních operátorů na německém trhu ze čtyř na tři a vznikne bezkonkurenční jednička, která bude obhospodařovat 43 milionů zákazníku, což představuje téměř čtyřicetiprocentní podíl na trhu.

Nový subjekt bude mít kombinované tržby 8,6 miliardy eur (téměř 258 miliard korun). Na ziscích firmy by se měly pozitivně projevit i očekávané úspory až 5,5 miliardy dolarů (108,5 miliard korun) díky sdílení infrastruktury, zdrojů a služeb. Obchod, který ještě musí posvětit regulační orgány a akcionáři obou firem, proběhne ve dvou fázích.

V první fázi odkoupí Telefónica Deutschland od KPN 100% podíl v E-plus za 3,7 miliard euro v hotovosti a 24,9% podíl v nové společnosti. V druhé fázi, pak španělská matka Telefónica S.A. odkoupí od KPN podíl 7,3% akcií v kombinované společnosti za 1,3 miliardy euro. Celková hodnota transakce tak včetně akciového podílu podle KPN dosáhne hodnoty 8,1 miliardy eur.

Tip: Telefónica otestovala hlasové hovory přes LTE

Telefónica je v současnosti největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, a jedničkou je také na českém trhu. Firma se však čelí negativním dopadům současné dluhové krize v eurozóně a rovněž se potýká s vysokým zadlužením. To donutilo Telefónicu k prodeji některých aktivit a k hledání dalších způsobů, jak snížit náklady. Proto také firma sama upozornila, že tato transakce nebude mít vliv na plánované snížení dluhu v letošním roce na méně než 47 miliard eur z loňských 51,3 miliardy.

Zdroje: financninoviny.cz, thenextweb.com

Diskuze ke článku
Kneblis
Doufám, že k nám do čech dorazí 4 operátor a kmitočty se vydraží. Hned jak to půjde uteču od našich operátorů, kteří nás tu vykořisťovali.
jirka
tak tomu říkám fúze a posun na vrch bedny :)
Jos
Zatrhnout to nebo dopadnou jak u nás

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze