Tank s termokamerou dostal nástupce. CAT S61 míří do prodeje

3
Tank s termokamerou dostal nástupce. CAT S61 míří do prodeje
  • Značka CAT uvádí na český nástupce svého vrcholového modelu s integrovanou termokamerou
  • CAT S61 nabízí vylepšenou termokameru s vyšším rozlišením
  • Řemeslníci ocení integrované laserové měřidlo a snímač kvality ovzduší
  • Oficiální cena začíná na 22 490 Kč

Model S60 představila značka CAT phones už před dvěma lety. I s cenou přes 20 tisíc korun si našel svou zákaznickou skupinu nejen díky dokonale obrněné konstrukci, ale zejména kvůli integrované termokameře. Oceňují ho nejen stavaři, ale i řemeslníci, energetici a další podobné profese. Jeho recenzi si můžete přečíst zde.

Na čtvrtečním oficiální uvedení na českém trhu, které stylově proběhlo ve sklepě rekonstruovaného domu v centru Prahy, jsme si mohli krátce osahat jeho druhou generaci CAT S61.

S rozměry 148,4 × 73,4 × 8 mm má na výšku a šířku téměř stejně jako předchozí model (147,9 × 74,3 × 13 mm). V pase však o pět milimetrů ubral. Výrazně ztratil i na hmotnosti, která se v tomto případě snížila z 223 na 163 gramů. Přesto je v ruce pořád znát, že je to pořád pořádný kus telefonu. Zvlášť pokud ho porovnáme s klasickými smartphony, které se snaží o co nejmenší tloušťku.

Opět je příkladná robustní konstrukce s kovovým rámem a zády ze zdrsněné gumy. Telefon se pyšní odolností IP68 a je vodotěsný až do hloubky 3 metrů po dobu 1 hodiny. Vyhovuje specifikaci MIL 810G a je vyroben tak, aby odolal opakovaným pádům na beton z výšky 1,8 metru.

Ten největší tahák, kterým je integrovaná termokamera Flir, se dočkal vylepšení. Nejenže se zvýšilo její rozlišení z VGA na HD, ale dostala i optimalizaci obrazu pomocí MSX technologie společnosti Flir. Vylepšený software pak zajišťuje větší kontrast snímků s rozšířeným rozsahem teplot až do 400 stupňů Celsia. Aktualizována byla i obslužná aplikace My Flir, která nově umožňuje streamovat v reálném čase termosnímky.

Ovládání je i nadále snadné a umožňuje se dívat na svět pohledem predátora. Praktičtější využití však najde v situacích, jako je detekce tepelných ztrát kolem oken a dveří, vyhledání vlhkosti a chybějící izolace, identifikaci přehřátí elektrických spotřebičů a přetížených obvodů či vidění v naprosté tmě skrze hustou mlhu nebo kouř. Podle výrobce však vylepšení termokamery pomohou i při diagnostice vozidel, sledování asfaltu a monitorování zařízení s vyššími teplotami.

CAT S61

CAT S61 má také zabudovaný snímač kvality vzduchu v interiéru od společnosti Sensirion, který upozorní na vysokou úroveň znečišťujících látek (těkavých organických látek – VOC) v ovzduší jejich pracovního prostředí. Mezi běžné zdroje VOC patří laky, rozpouštědla, koberce, nábytek a čisticí prostředky, které jsou běžné v prostředích typických pro uživatele CAT S61.

Při prezentaci byl telefon uzavřen do skleněného boxu s otevřenou plechovkou. Stačilo pár sekund, aby původně zelený terč v aplikaci zčervenal, což značí vyšší koncentraci pro zdraví nebezpečných látek. Měření škodlivin v ovzduší je však omezeno pouze na interiér. Nevyužijete ho tedy venku například pro monitorování znečištění ovzduší. Kromě VOC detekuje senzor i teplotu a vlhkost.

CAT S61

Neméně praktickou funkcí je laserový měřič vzdálenosti, který je integrovaný ve spodní části zad. Měřidlo má dosah až 10 metrů (u laserového měřidla na telefonu se však píše 8 metrů) a kromě vzdálenosti mezi dvěma body zvládne i vypočítat plochu. Navíc můžete jednoduše přepínat mezi metrickými a imperiálními jednotkami. Všechna data jsou ukládána do snímku, takže lze provést alternativní odhady měření nebo provádět úpravy bez nutnosti vrátit se na místo.

Kromě obrněné konstrukce a pracovních funkcí je CAT S61 nabízí telefon výbavu střední třídy. Displej, který je krytý odolným sklem Gorilla 5, nabízí Full HD rozlišení. Uvnitř je osmijádrový Snapdragon 630. Kromě toho dostal telefon nadprůměrné 4 GB RAM a interní paměť s kapacitou 64 GB. Telefon je vybavený lehce upraveným Androidem 8 Oreo. Všechny reakce jsou pak plynulé a nic se nezasekává. Potěšitelný je i slib na budoucí aktualizaci na Android P.

Na českém trhu se CAT S61 začne prodávat už 5. července jak u vybraných maloobchodníků, tak i u operátorů. Doporučená cena telefonu je 22 490 Kč.

CAT S61

Rozměry148,4 × 73,4 × 8 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
PavelD
Pekne, ale prilis zatim drahe, cekam az klesne cena na pulku.
Snoopy
Drahé? Až klesne na půlku? Samotná termokamerka Flir C2 (předpokládám, že v tomhle CATu je stejný termočip) stojí 20 tis... už několik let. Nemluvě o dalších měřácích, které to má nahradit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze