CAT S60
recenze

CAT S60

Obrněná střední třída s termokamerou
25

Na trhu neexistuje příliš mnoho skutečně odolných telefonů. Jistě, některé běžné telefony mají zvýšenou odolnost vůči vniknutí prachu a vody, ale když přijde na extrémní podmínky, selžou. CAT S60 je v tomto ohledu jiný, a navíc má zabudovanou nefalšovanou termokameru. Jak si vedl v našem testu a ospravedlní jeho výbava vysokou cenu?

Caterpillar, neboli CAT, je známým americkým výrobcem těžkých stavebních strojů jako bagry nebo buldozery a strojů pro těžební průmysl a další obory těžkého strojírenství. V roce 2012 rozšířil svou nabídku i na odolné mobilní telefony pro profesionály, kteří se pohybují například na stavbách a chtějí mít jistotu, že zde jejich telefon nepřijde k úhoně.

CAT S60
Oficiální fotografie CAT S60

Kromě cenově dostupných hloupých telefonů nabízí CAT i několik smartphonů s Androidem. Jeho současnou vlajkovou lodí na této platformě je právě S60. Zatímco jeho cena kolem 17 500 korun odpovídá top modelům, po výkonové stránce se jedná spíše o střední třídu.

4,7palcový displej s HD rozlišením, osmijádrový Snapdragon 617 a 3 GB RAM dnes již nikoho neuchvátí. To však není tím hlavním, na co CAT S60 láká. Cílí především na stavaře a další profesionály, co chtějí co nejodolnější telefon a při své práci využijí termokameru.

Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • manuál
  • sluchátka
  • ochranná fólie na displej
CAT S60

Technické parametry CAT S60

Kompletní specifikace
Konstrukce147,9 × 74,3 × 13 mm, 223 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:11 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 17 990 Kč

Design a konstrukce: telefonní buldozer

CAT S60 jde zcela proti současnému trendu co nejtenčích placek. S rozměry 147,9 × 73,4 × 12,66 mm se jedná o skutečnou cihlu, která má navíc na horní straně výrazný hrb, kde má své místo termokamera. Masivnost telefonu pak podtrhuje i váha, která se vyšplhala na 223 gramů. To je na dnešní telefony už skutečně hodně. V tomto případě to však má své opodstatnění a lze to odpustit. Největší podíl na váze má totiž mohutný kovový rám telefonu.

Přední straně telefonu dominuje 4,7palcový displej, který ze všech stran obklopuje docela dost volného místa a který je mírně zapuštěný pod ochranný plastový rámeček, což ho chrání před poškrábáním. Navíc jej překrývá odolné sklo Gorilla Glass 4 a součást balení tvoří i ochranná fólie. Pod displejem je na přední straně netradičně umístěna mřížka osamoceného hlasitého reproduktoru. Pod ním je pak ještě standardně rozmístěná trojice hardwarových navigačních tlačítek se standardním rozložením. Ta se dobře tisknou a nijak se neviklají. Nad displejem se pak nachází logo výrobce, čočka fotoaparátu a mřížka telefonního reproduktoru. Na první pohled zaujmou žluté přepínače u obou reproduktorů. Jejich úkolem je zvýšit vodotěsnost přístroje. Ve výchozí poloze nabízí vodotěsnost do dvou metrů. Jejich přepnutím oba reproduktory utěsníte a zvýšíte vodotěsnost na pět metrů.

CAT S60

Na pravém boku v mělké prohlubině má své místo dvojice oddělených tlačítek regulace hlasitosti. Ta výrazně vystupují a jsou od sebe docela vzdálená. Nebudete tak mít problém je dobře nahmatat i v rukavicích. Na opačné straně je symetricky umístěna druhá dvojice tlačítek. Horní šedé se zdrsněným povrchem plní roli vypínače. Spodní oranžové pak lze uživatelsky programovat. Konkrétní činnost navíc můžete přiřadit krátkému a dlouhému stisku. Níže se pak nachází trojice záslepek. Pod jednou se ukrývá SOS tlačítko, pod druhou microUSB a pod poslední 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Telefon vás přitom upozorní, pokud některá ze záslepek není dovřená a hrozí proniknutí vody.

SOS tlačítko umožňuje odeslání SMS zprávy s vaší polohou až na tři předvolené kontakty. Jde o funkci známou například ze seniorských telefonů. Umístění pod záslepku je nicméně poměrně nepraktické. V situaci, kdy ho potřebujete použít, musíte napřed záslepku otevřít, což jde poměrně ztuha, a tlačítko je navíc dost zapuštěné.

Sloty pro dvě nanoSIM a jednu microSD kartu jsou ukryty pod dvířky s gumovým lemem na zádech, která se zdají nejslabším článkem celé konstrukce telefonu. Vedle nich najdete čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED, nad kterou pak bdí již avizovaná čočka termokamery. Záda telefonu s výjimkou již zmiňovaných dvířek nabízí karbonový povrch, který zdobí logo výrobce.

Celkové konstrukční zpracování je nadprůměrné. Telefon kromě stupně krytí IP68 s otevřenými přepínači vydrží hodinu ve dvou metrech vodního sloupce. S utěsněním pak až pět metrů. Navíc splňuje i americkou armádní specifikaci MIL-STD-810G. Měl by si tedy poradit i s vibracemi, teplotními šoky a pádem z výšky. V až tak extrémních podmínkách jsme nicméně telefon netestovali. Budeme však výrobci věřit, že tomu tak opravdu je.

Líbilo se nám:

  • extrémně pevná konstrukce
  • vodotěsnost
  • odolnost
  • dobře stisknutelná tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • větší tloušťka
  • vyšší váha
  • hůře dostupné SOS tlačítko

Displej: extrémní pozorovací úhly

CAT S60 nabízí na úhlopříčce 4,7 palce HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nám dává hustotu pixelů 312 PPI. S viditelným rastrem se tak nesetkáte ani při podrobnějším zkoumání. Použitý displej výrobce označuje jako a-Si AHVA a jeho přednostmi by měly být podle papírových specifikací jasnější podání barev, extrémně široké pozorovací úhly s minimálním zkreslením a menší energetická náročnost.

Praxe ukazuje, že výrobce nepřeháněl. Zkreslení je skutečně minimální. Obraz je ostrý a disponuje dostatečně sytými barvami. Automatická regulace jasu funguje spolehlivě a obraz dobře rozpoznáte na prudkém slunci i v noci, kdy zbytečně neoslňuje. To nicméně platí pouze při automatické regulaci jasu, která dokáže displej ztmavit více, než umožňuje manuální režim. U maximálního jasu jsme tento rozdíl nepozorovali.

Dotyková vrstva je o něco citlivější než bývá běžné. Nejvíce se to projevuje při odemykání pomocí gesta a při psaní na klávesnici, kde dochází k překlepům. Telefon je navíc vybavený režimem pro ovládání pod vodou, kdy je vypnuté dotykové ovládání. Díky kvalitní oleofobní vrstvě jsem pak nezaznamenal ani žádný problém s ulpíváním otisků prstů.

Líbilo se nám:

  • široké pozorovací úhly s minimálním zkreslením
  • dobré barevné podání
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • v manuálním režimu je minimální jas vyšší než v automatickém
  • překlepy kvůli citlivější dotykové vrstvě

Zvuk: spíš průměr

Jak již bylo řečeno, hlasitý reproduktor se nachází na přední straně telefonu. To má proti klasickému umístění vzadu tu výhodu, že při položení displejem telefonu nahoru na měkkou podložku nedochází ke zkreslení zvuku. Reproduktor hraje dostatečně hlasitě. Zvuk je svou kvalitou nicméně spíše průměrný. Není úplně plochý, ale výraznější prokreslení mu chybí. K telefonu výrobce přibalil špuntový headset včetně vyměnitelných nástavců. Sluchátka nabízí prokreslenější zvuk a dokážou velice dobře vyrušit okolní hluk. Nevýhodou nicméně je, že při jejich použití musíte odklopit jednu ze záslepek, čímž přijdete o vodotěsnost.

CAT S60

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor dostává svému jménu
  • slušná sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • průměrný zvuk

Baterie: nadprůměrná výdrž

Z důvodu vodotěsnosti nevyměnitelná Li-Ion baterie má nadstandardní kapacitu 3 800 mAh. Zapomenout tak můžete na nutnost každodenního nabíjení. Při střední zátěži, která zahrnuje i stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, používání internetu a krátkou navigaci, se můžete bez jakéhokoli problému dostat na dva dny provozu. Při střídmějším používání pak nejsou problémem ani dny tři.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. CAT S60 to zvládal nadprůměrných 11 hodin a 1 minutu. Velká kapacita akumulátoru přitom nemusí znamenat dlouhé nabíjení. Díky podpoře Quick Charge 2.0 se telefon nabil na 80 procent za 2 hodiny a 10 minut, plně nabitý stav pak hlásil za 3 hodiny a 11 minut. Vzhledem k cenovce by mu nicméně slušela podpora bezdrátového nabíjení bez nutnosti odkrývat microUSB konektor.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž
  • Quick Charge 2.0

Nelíbilo se nám:

  • absence bezdrátového nabíjení

Hardware: čipset střední třídy s 3 GB RAM

V případě procesoru nesáhl výrobce po nejnižším modelu, ale i tak zvolil slabší osmijádrový Qualcomm Snapdragon 617, který má čtyři jádra taktovaná na 1,5 GHz a čtyři jádra na 1,2 GHz. Doplňuje ho však štědrá porce 3 GB RAM, ze kterých máte k dispozici při prvním spuštění 1,8 GB. Toto spojení poskytuje dostatek výkonu i v náročnějších aplikací a při multitaskingu. Nedostatek výkonu při běžných činnostech nepocítíte.

CAT S60

Stejně štědrý jako u RAM byl CAT i v případě interní paměti, která má kapacitu 32 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných 23,06 GB a při prvním spuštění je z nich obsazených 430 MB. Telefon navíc disponuje dedikovaným slotem pro microSD kartu, která může mít kapacitu až 256 GB. Paměťovou kartu si přitom můžete nastavit jako výchozí úložiště. Stejně tak na ní můžete i přesouvat aplikace nainstalované do interní paměti v případě, že to podporují.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.6 získal 45 326 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 60,1 FPS. Ve Vellamo získal v Chrome 2 786 bodů, v Android WebView Browseru 2 706 bodů, v Internet Browseru 2 349 bodů, v sekci Metal obdržel 1 234 bodů a v Multicore 1 837 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 22 636 bodů, v 3DMarku v doporučeném testu Sling Shot ES 3.1 získal 393 bodů.

Líbilo se nám:

  • plynulý chod
  • 3 GB RAM
  • interní paměť 32 GB a podpora microSD do 256 GB

Nelíbilo se nám:

  • pouze Snapdragon 617

Uživatelské prostředí: takřka čistý Android bez příkras

CAT nejde cestou dalších výrobců, kteří si Android přetvářejí různými nadstavbami k obrazu svému nebo ho alespoň vybaví tunami bloatwaru. V tomto případě zajásají androidí puristé, protože v telefonu najdou téměř dokonale čistý Android 6.0.1 Marshmallow. Výrobce pouze přidal možnost nastavit si programovatelné tlačítko a SOS tlačítko a několik speciálních aplikací.

Z dalších předinstalovaných aplikací je zde například antivirus nebo kancelářský balík. Předinstalované aplikace však jdou bez problémů odstranit. Mezi speciálními aplikacemi naleznete App Toolbox, což je v podstatě speciální obchod s aplikacemi pro profesionály. Svou kategorii tu tak mají aplikace pro stavaře nebo farmáře. Dalšími jsou pak hudební aplikace MaxxAudio nebo digitální asistent Mobile Assistant, který využívá superpočítač IBM Watson.

Při práci venku oceníte i aplikaci Zello, která z telefonu udělá klasickou vysílačku a aplikace pro upozornění na polohu, která využívá SOS tlačítko, a aplikaci pro záznam trasy Hike. Dále je pak zde ještě obslužná aplikace termokamery a odkaz na technickou podporu. Zajímavou aplikací, kterou u jiných odolných telefonů nenajdete, je Vysoušení reproduktoru. Ta pomáhá vysušit reproduktor po pobytu telefonu ve vodě pomocí zvuků o různé frekvenci a vibrací.

Díky tomu, že je Android prakticky čistý a hardware dostatečně výkonný, nesetkáte se při jeho běhu s jakýmkoli zadýcháváním a zadrháváním. Všechny reakce jsou rychlé a chod plynulý. V tomto ohledu není možné si na nic ztěžovat. O aktualizaci na Nougat nicméně nejsou žádné zprávy.

Líbilo se nám:

  • takřka čistý Android 6.0.1
  • žádný bloatware
  • plynulý chod systému

Fotoaparát: pomalé ostření

Zadní fotoaparát dostal do vínku rozlišení 13 Mpx. Nechybí mu autofokus a o přisvícení se stará dvoutónová duální LED dioda. Vepředu pak máte k dispozici 5 Mpx, což dostačuje nejen pro videohovory, ale i pro selfie. Aplikace fotoaparátu pak nabízí řadu možností nastavení a funkcí včetně kompenzace expozice, sériového snímání, samospouště, IS, HDR, režimu panorama a aplikování některých obrazových efektů.

V praxi nás nicméně obrazová kvalita zklamala. Takto by telefon za skoro 18 tisíc korun fotit neměl, něco takového bychom čekali v cenové hladině 4–5 tisíc. Podání barev, ostrost i množství šumu při zhoršených světelných podmínkách jsou u obou fotoaparátů sice na slušné úrovni, ale to samé se nedá říct o ostření zadního fotoaparátu. Nejenže ostří docela dlouho, ale ne vždy se mu to taky podaří stoprocentně. Rovnou zapomeňte na focení sportu nebo nějakých rychlejších scén.

Problémy s ostřením přitom nejsou přítomny pouze při fotografování, ale i při nahrávání videa. Podání barev, ostrost i plynulost jsou jinak i zde na slušné úrovni. Maximální kvalita videa přitom činí Full HD s 30 snímky za sekundu.

CAT S60 – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita při dobrém světle
  • široké možnosti nastavení

Nelíbilo se nám:

  • problémy s ostřením zadního fotoaparátu

Termokamera: ukaž mi teplo

Největším lákadlem a předností CAT S60 je termokamera, kterou má integrovanou jako první telefon na světě. Právě termokamera do značné míry ospravedlňují i to, že S60 stojí tolik kolik stojí. Samostatná termokamera pro profesionály jinak vyjde na desítky tisíc korun.

CAT přitom neponechal nic náhodě a použil termální kameru od společnosti FLIR, která je světovým lídrem v oblasti termografie. Kamera snímá teploty v rozsahu od -20 do 150 stupňů Celsia. Použitý termální snímač FLIR Lepton má rozlišení 80 × 60 pixelů. V kombinaci s obrazovými daty ze snímače fotoaparátu dostanete pak výstup ve VGA rozlišení a v případě nahrávání má video frekvenci 8 snímků za sekundu.

CAT S60 – testovací video, VGA, termokamera

Profesionálové jí mohou využít například pro hledání teplotních mostů, kterými uniká z budov teplo, a elektrických poruch při kontrole správné funkčnosti některých strojů. Termokamera sice není zcela přesná při měření teploty a může se o několik stupňů lišit, ale to je vlastností všech termokamer. Pro náhled to bohatě stačí.

K ovládání termokamery slouží aplikace MyFlir. Při jejím spouštění si bohužel počkáte přibližně pět sekund. Kolem dvou sekund pak trvá, než se termokamera znovu zkalibruje při rychlejších pohybech. V nastavení si nicméně můžete nastavit, aby kalibrace probíhala průběžně.

Aplikace jako taková pak nabízí řadu funkcí. Kromě statických snímků a videa můžete pořizovat i panorama a časosběrné video. Zároveň můžete do obrazu umisťovat měřící body, u kterých se zobrazí naměřená teplota. Body přitom lze přesouvat tahem prstu. Na výběr pak máte rovněž z devíti možných zobrazení barevného spektra, takže si můžete vybrat to, které nejlépe odpovídá potřebám vašeho měření.

Praktickou funkci představuje překrývání obrazu termokamery s obrazem normálního fotoaparátu. Nejenže získáte lepší představu, co právě snímáte, ale tahem prstu vzhůru můžete odkrýt na již pořízených snímcích z termokamery klasickou fotografii daného místa. U videa to nicméně nefunguje.

Líbilo se nám:

  • pokročilé funkce obslužné aplikace
  • kvalitní zobrazení

Nelíbilo se nám:

  • dlouhý start aplikace a pomalá rekalibrace
  • nízké rozlišení

Konektivita: LTE i NFC

V datové výbavě nechybí LTE ve verzi Cat 4 (150/50 Mb/s), které je k dispozici na primární i sekundární SIM. V globální verzi jsou přitom podporována všechna u nás používaná pásma včetně 800 a 900 MHz, která operátoři používají k pokrytí mimo velká města. Dále zde máte Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n, které však běží pouze na frekvenci 2,4 GHz. Nechybí ani Bluetooth 4.1 a NFC. Připojení přes microUSB 2.0 pak podporuje i USB Host.

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici kromě obligátního Chromu od Googlu i vlastní internetový prohlížeč od CAT. Oba prohlížeče fungují plynule i při otevření většího počtu oken. Záleží pouze na vašich preferencích.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • všechna u nás podporovaná pásma LTE
  • NFC
  • USB Host

Nelíbilo se nám:

  • Wi-Fi pouze na 2,4 GHz

Navigace: GLONASS s BeiDou a elektronický kompas

Při navigování se nemusíte spoléhat pouze na americký systém GPS se zpřesněním pomocí A-GPS a Wi-Fi. Kromě něj S60 podporuje i konkurenční ruský GLONASS a čínské BeiDou. Nalezení polohy proběhlo ve všech případech v řádu sekund a telefonu nevadil ani horší výhled na oblohu.

Při pěších túrách pak oceníte elektronický kompas nebo barometr. Ten využijete například v aplikaci Hike, kde si můžete zvolit, zda chcete měřit nadmořskou výšku na základě údajů ze satelitní navigace nebo podle tlaku vzduchu, což je přesnější.

Líbilo se nám:

  • GLONASS a BeiDou
  • rychlé nalezení polohy
  • elektronický kompas
  • barometr

Závěr

CAT S60 není pro každého. Jedná se o úzce zaměřený smartphone, jehož hardware patří do střední třídy, ale specifické funkce jako termokamera nebo odolná konstrukce dovedená téměř k dokonalosti jeho vysokou cenu, která dosahuje přibližně 17 500 Kč, mohou ospravedlnit. Nikdy se přitom nebude jednat o žádnou masovku, jelikož jeho funkce využije pouze velice úzká skupina lidí. Jako první a jediný smartphone se zabudovanou termokamerou pak nemá CAT S60 konkurenci. Pokud termokameru nepotřebujete, pak jeho pořízení za tuto cenu nemá smysl.

CAT S60

Konkurence

Na trhu sice existují přídavné termokamery, které se přes konektor připojí k iPhonu nebo smartphonu s Androidem a které nabízí obdobné funkce jako řešení v CAT S60. Ty však samy o sobě vyjdou na přibližně na 7–9 tisíc korun. Nejenže tak toto řešení v součtu vyjde dráže než CAT S60, ale v odolnosti se mu nemůže rovnat.

Pokud chcete extrémně odolný smartphone a obejdete se bez termokamery, můžete sáhnout u stejného výrobce po nižším modelu CAT S40, který vyjde na přibližně 9 500 Kč. Nabízí rovněž 4,7palcový displej, ale s výrazně podprůměrným rozlišením 540 × 960 pixelů, čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 16 GB. Jeho výbava tak výkonově patří spíše do nižší třídy.

CAT S40
CAT S40

TIP: CAT S40: další z řady odolných

Ze starších odolných modelů je rovněž stále na trhu Samsung Galaxy Xcover 3, který vyjde na přibližně 4 300 Kč. Jeho výbava je však dnes již výrazně podprůměrná. Patří do ní 4,5palcový TFT TN displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, čtyřjádrový procesor Marvell Armada PXA1908 taktovaný na 1,2 GHz, 1,5 GB RAM, interní paměť 8 GB a pětimegapixelový zadní fotoaparát.

Samsung Galaxy Xcover 3

TIP: Recenze Samsung Galaxy Xcover 3 – Obrněnec s LTE i NFC

cat-s60
Klady
  • takřka čistý Android
  • kvalitní displej
  • vodotěsnost
  • odolná konstrukce
  • termokamera
Zápory
  • Wi-Fi pouze na 2,4 GHz
  • průměrné fotoaparáty
  • průměrný zvuk
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Jakub
kde je videopohled?
ing anton
nezvhladna odporna predrazena tehla. normalny clovek si radsej kupi iphone a specialny obal. ale ked chces ukazat aky si sedliak kup si cat.
Redmarx
Tak je fakt, ze ty smartphony od Samsungu posledni dobou vazne nic moc. Samsung by si mel spravit reputaci a myslim, ze v SGS8 zabudovana termokamera by byla dobrym resenim, pak by ovsem byl tento foun od CAT degradovan do pozice dementniho bratricka, protoze vyjma te termokamery nema vubec nic cim by ospravedlnil i polovicni cenu.
Vítězslav Hamrus
Vítězslav Hamrus
CAT S60 vlastním od začátku července, jsem mezi prvními v ČR co telefon vlastnili.. a mohu pouze vřele doporučit! Žádné výtky nemám..
Je to snad první odolný telefon, který je i výkonný. Hledět u odolného telefonu na velikost či váhu je podle mě totální blbost... Jsem rád za funkce, výkon, odolnost a vzhled.
S tímto telefonem ani ve společnosti neuděláte ostudu :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze